Sosyal Güvenlik Reformu'yla çalışan ve emekliden para alarak kaynak yaratmaya hazırlanan hükümetin, emekli ikramiyelerini ödeyemez hale geleceği belirtiliyor.
Hükümet, Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçirerek, yine çalışandan, emekliden aldığı paraları artırarak kaynak bulma yoluna gidecekti. Ancak yasa iptal edildi. İptalin faturası da yine çalışana çıkarılacak gibi görünüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, yeni kaynak bulunmadığı takdirde, bir yıla kadar devletin emekli ikramiyelerini ödeyemez hale geleceğini belirttiler. Hükümetin, ödemeleri ya taksitlendirerek ya da devlet tahvili olarak verebileceği ifade ediliyor. YÜK 33 MİLYAR YTL IMF, sosyal güvenlik kurumlarının oluşturduğu kara deliğin giderilmesi için başka kalemlerden para aktarılmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Sistemin, 'kendi kendini finanse eder' hale getirilmesini istiyor. Şu anda 2.5 milyon memurun devlete yükü 16 milyar YTL, 48 milyon işçininki de 11 milyar YTL, 3.5 milyon Bağkur'lunun yükü de 6 milyar YTL. Hükümet, Emekli Sandığı mensuplarından da katkı payı alarak, memurların yarattığı yükü hafifletmeyi de hedeflemişti. Ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla bu olanak kalmadı. Dolayısıyla hükümet, yeni düzenleme yapsa dahi, memurları sisteme dahil etme şansı pek görünmüyor.
YETKİLİLER UYARIYOR Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, bu sistemle gidilirse bir yıla kadar devletin, emekli ikramiyelerini ödeyecek durumunun kalmayacağına dikkat çekerek, 'ya taksitlendirme, ya da devlet tahvili' ile ödemenin gündeme gelebileceğini söyledi.