Birçok sektörde teşvik ve primler, AB'ye uyumlu hale getirilmek üzere kalkacak. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, devlet yardımlarını yeniden düzenleyen yasa taslağının Bakanlar Kurulu'nda olduğunu söyledi.
Türkiye'de birçok sektörün 'teşvik' veya 'prim' adı altında aldığı devlet yardımları, 'AB'ye uyum' kapsamında tırpanlanacak. Bu yolla AB ülkeleri ile Türkiye'deki sektörler arasında eşit şartlarda 'rekabet' sağlanması amaçlanıyor. Bakanlar Kurulu gündemindeki taslak tasarıya göre, Türkiye'deki sektörlere verilen devlet yardımlarını AB ülkelerindeki sektörlerle uyumlu hale getirmek için ya yeni bir kurum oluşturulacak ya da Rekabet Kurumu'nda bir daire bu görevi üstlenecek. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, durumu ve yapılacak düzenlemeyi şöyle özetledi:
* Türkiye'de devlet yardımlarını düzenleyen ne bir mevzuat var, ne de otorite. Biliyorsunuz, dondurulan başlıklar içerisinde rekabet yok. Çünkü rekabette AB Komisyonu bizi iyi tanıyor. Bize güveniyorlar.
* Devletin yaptığı her türlü teşvik, destek, muafiyet gibi devlet yardımlarının rekabete etkisi yönünden incelenmesi gerekiyor. Yani devlet bir sektöre, bir bölgeye teşvik verirken veya bir muafiyet ya da istisna tanınırken, bunun AB ülkeleri içindeki rekabeti nasıl etkileyeceğinin değerlendirilmesi lazım. AB'nin özellikle dikkat ettiği, üye ülkelede rekabeti bozucu etki yaratmaması. Devlet yardımlarının bunu gözeterek düzenlenmesi lazım.