Yakın arkadaşınız da olsa, başkasının makyaj malzemesini kullanmanız, yüzünüzde-gözünüzde enfeksiyona neden olur.
Güzelleşmek için kullanılan makyaj malzemelerinin sağlığınızı tehdit edebileceği hiç aklınıza gelir miydi? En yakın arkadaşınızın ruju ya da kozmetik reyonunda sürdüğünüz rimel, cildinizde bakteri ve mikrop oluşumuna neden olabilir. Özellikle genç kızların bu tür davranışlar sergilediğini söyleyen Uzm. Dr. Ayfer Bankaoğlu, bir başkasının makyaj ürünlerini kullanmanın yaratacağı etkilere karşı uyardı.
FONDÖTEN MİKROP YUVASI Makyaj yapmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Çünkü ellerdeki kir ve bakteriler makyajla birlikte yüze bulaşabilir. Parmakla sürülen makyaj malzemelerinde, elde biriken tüm bakteri ürünün içine yerleşir. Ve bu şartlarda bakteriler hızlı bir şekilde ürer. Yani eller yıkanmadığı taktirde makyaj malzemeleri mikrop yuvası haline gelir.
BAŞKASINA İZİN VERMEYİN Yakın arkadaşınız dahi olsa başkasının rujunu kesinlikle kullanmayın. Şayet rujunu kullandığınız kişinin uçuk gibi bir enfeksiyonu varsa, rujla birlikte onu da denemiş olursunuz. Bir başkasının da rujunuzu kullanmasına kesinlikle izin vermeyin. Fakat rujunuzu arkadaşınıza vermek zorunda kalırsanız, bütün ruju çöpe atmaya da gerek yok. Ucuna biraz kolonya damlatın ve sonra kağıt mendille silin. Parfümerilerde tester olarak kullanılan rujları denemeyin. Denemek zorunda kalırsanız, satış uzmanından rujun üst kısmını temizleyip, sıyırmasını isteyin.
GÖRME KAYBI BİLE OLABİLİR Likit maskaralarda aplikatör tüpün içine sokulu tutulduğu için bakteri bulaşma ihti- mali yüksektir. Bu bakteriler arasında en korkulan, özellikle kornea enfeksiyonudur ve görmeyi kalıcı bir şekilde etkileyebilir. Her ne kadar maskaralarda koruyucular bulunsa bile, maskara tüplerini ilk kullanımdan 3 ay sonra atmak ve aynı maskarayı başkalarının kullanmasını engellemek gerekir.
FIRÇALAR BAKTERİ SAÇIYOR Makyaj malzemeleri arasında hijyenine dikkat edilmesi gereken en önemli ürünlerden birisi fırçalar... Kaliteli bir fırça temiz ve dikkatlice 3- 5 yıl kullanılabilir. Ancak haftada 1 kez yıkamak gerekir. Fırçalar çok kolay bakteri ve mikrop barındırır. Sürekli ciltle temas halinde oldukları için alerji ve sivilce gibi durumlara neden olabilir. Fırçalarınızı sıcağa yakın ılık su ve sabun ile yıkayın. Kesinlikle deterjanlı ürünler kullanmayın. Açıkta ve havlu üzerinde kurutun.