Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 19 Aralık 2006  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Hep birlikte sineye
Güçbirliği şart
'Heyecana kapılarak karar alınmaz'
'İstifalar bu ayda olmalı'

Sine-i millet teklifi

Siyaset ısınıyor. Müthiş teklif ANAVATAN lideri Mumcu'dan CHP Lideri Baykal'a: Eğer Cumhurbaşkanı'nı halka seçtiremezsek sine-i millete birlikte dönelim....



CHP varsa ANAVATAN da var
Seçim yaklaştıkça art arta bombalar patlıyor. Son bomba yine Takvim'den. Gazetemize konuşan ANAVATAN lideri Erkan Mumcu açık teklif yaptı: CHP ile birlikte Cumhurbaşkanı'nı halka seçtirmeye çalışalım. AKP direnirse o zaman sine-i millete döneriz. Biz varız. Meclis'ten ayrılmak inzivaya çekilmek sayılmaz.

Gideriz halka, sorunu çözer
Çözümü göstermeden milleti germenin faydası olmayacağını öne süren Mumcu, "Cumhurbaşkanını halka seçtirmek, millet iradesine saygıdır. Önce bunu denemezsem babam, dedem bana hakkını helal etmez. Olmazsa gidersin halka, su içer gibi sorunu çözer" dedi.

Siyaset Takvim'den izlenir
Seçim yaklaşıyor, kulisler hareketleniyor. Önce CHP lideri Baykal, Takvim'e konuştu, "Erken seçim olsun. Görevi bitince Sezer'i CHP'de görmekten onur duyarız" dedi. Ardından Sezer MHP lideri ile görüşmesinde açıkladı: Erken seçim olsun. Yeni Cumhurbaşkanı'nı da yeni meclis seçsin.


***

Hep birlikte sineye

Anavatan ,lideri Mumcu'dan CHP'ye sürpriz öneri: Önce cumhurbaşkanını halka seçtirmeye çalışalım, olmazsa birlikte sine-i millete dönelim. Biz hazırız.

Geçen hafta CHP lideri Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı'na yaptığı "CHP'ye katılma" çağrısıyla gündemi belirleyen TAKVİM, bu hafta da ANAVATAN Genel Başkanı'nın sürpriz önerisini gündeme getiriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde CHP'nin sine-i millete dönüp-dönmeyeceği tartışılırken, 21 milletvekiliyle Meclis'te 3. büyük gruba sahip olan Erkan Mumcu'nun CHP'ye yaptığı açık çağrı şöyle: "Önce Cumhurbaşkanı'nı halka seçtirmeye çalışalım. Olmazsa sine-i millete birlikte dönelim. Buna hazırız. Siz hazır mısınız?" Erkan Mumcu, çözüm üretmeden, haklı bir gerekçe yaratmadan sine-i millete dönmenin yanlış olacağını belirterek, gerekçesini şöyle açıkladı: "AKP Cumhurbaşkanı'nı halka seçtirmeye direnirse, o zaman sine-i millete döneriz. Gerekçemiz olur. Biz varız. Bizim için sine-i millete dönmek sorun değil. Meclis'ten ayrılmak, inzivaya çekilmek sayılmaz. Çünkü terk edeceğimiz şeyler çok büyük değil. Anında çekiliriz."

BABAM HAKKINI HELAL ETMEZ
ANAVATAN lideri Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak ben CHP'nin sine-i millete döneceğini sanmıyorum. Çünkü CHP'nin amacı bu konuda gerçekten bir şey yapmak değil. Sadece gerilim yaratmaya çalışıyorlar. Oysa önce çözüm yollarını denememiz lazım. Cumhurbaşkanı'nı halka seçtirmek, millet iradesine saygı göstermektir. Çözümü denemektir. Eğer bunu yapmazsam, babam, dedem bana hakkını helal etmez." Erkan Mumcu, CHP'yi birlikte hareket etmeye çağırırken, eleştirilerini de sıraladı: "Ben CHP'nin sahici bir niyetle bir şey yaptığı kanısında değilim. CHP sadece ortalığı germeye çalışıyor. Çözümü göstermeden ortalığı germenin millete faydası yok. Bu kadar kasmamak lazım. Milleti de rahat bırakmak lazım ki işleri rahat rahat halledebilesiniz. Bu işin kolayı var. Çözümü var. Gidersiniz halka, su içer gibi sorunu çözer. Bir anayasa değişikliği yeterlidir."

CHP GERİLİM YARATIYOR...
Böylece millet hiçbir sıkıntı çekmeyeceğini belirten Mumcu, şöyle devam etti: "CHP eğer bu konuda, Cumhurbaşkanlığı makamının ağırlığı ve halka aitliği konusunda samimi ise, gelir bizimle beraber anayasa değişikliği teklifi verir. Çünkü bizim teklif vermek için tek başına vekil sayımız yetmiyor. Ben o durumda AKP'nin direnemeyeceği kanaatindeyim. Çünkü son derce meşru bir yerden yöneltilen talep söz konusu olacak. Eğer AKP buna direnirse, o zaman sine-i milleti uygularız. Birlikte uygularız. Ama CHP şu ana kadarki tavrıyla bu konuda sadece gerilim yaratmaya çalışıyor. Sonuç almaya çalışmıyor. Onların sonuç olarak gördüğü şey kamplaşma oluşması. CHP seçim kampanyası yürütüyor aslında. Bizim önerdiğimiz çözüm için ortak akıl." Mumcu, "Sine-i millet meşru olmalı" dedikten sonra "meşruiyetin altyapısı"nı anlattı: "CHP gerçekten cumhurbaşkanlığnda sonuç almak istiyorsa bu önerimize destek versin. CHP'ye düşen sandığı milletin önüne götürmektir. Ama şimdi haksız bir temelden hareket ediyor. 'Bu parlamento seçemez' diyor. O zaman beraberce halka seçtirelim. AKP buna dayanamaz. Bu teklifin meşruiyetine dayanamaz. Eğer bunu yaparsak haklı oluruz. Buna rağmen çözüm çıkmıyorsa, ancak o zaman sine-i millet haklı olur. Sine-i millet meşru olmalı. Millet vicdanında karşılığı olmalı. Haklı olmalı. Deneyelim, olmuyorsa gene gidelim halka..."


Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Meclis'te küfürlü kavgaDönercilik ayıp mı!
Demirkazık yerini bulduKoyunlu eylem...
Eşe turist ödemesiBinaya Vanlılar talip...
Konu terörRum gazeteciye cevap: Ben...
Oğlum büyük hata yaptıDumansız meclis
AKTÜEL
Türkiye Türkiye AB'nin metresi
1 Mart tezkeresi öncesi ABD'de çıkan bir karikatürde Türkiye...
Irak'ta yaşananlar iç savaş
Sucuk yolunda yıldız doğdu
Kardeş şovu
20 milyon yıl dayandı
24 saatte öldüren virüs
110 dolara hamburger
EKONOMİ
Yabancı Yabancı yatırımcı akın etti 17.5 milyar dolar geldi
2006 AB umutlarıyla başladı, yabancı sermaye muslukları açtı. Bir...
İptal, kötüde eşitliğe
İyi ki önceden fark edildi
Hükümet formül arıyor
Hedefi 1 milyar $ ciro
İngiliz asıllı Çinli'den...
American Express, Akbank'tan...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 13°C 9°C 
ANKARA Sisli 12°C -2°C 
İZMİR Yağmurlu 15°C 10°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 16°C 10°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.832,520 D:% -0,93
DOLAR S: 1,429 D:% 0,07
EURO S: 1,870 D:% 0,00
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu