Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 18 Aralık 2006  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Metroya talibim
'Ortaklığımızı locada öğrendik'
Ara öğünler önemli...
'Seçimler yumuşak geçer'
Ece'nin Aynası

Metroya talip

Havaalanı ve liman kralı Hamdi Akın gözünü raylara dikti: Metro acilen özelleştirilmeli, ben bu işe talibim.



Son 2 yılda 5 milyar dolarlık havaalanı, liman ve taşıt muayene istasyonu ihalesi kazanan Akfen'in patronu Hamdi Akın'ın önerisi şöyle: Metro bedelsiz devredilmeli. Özel şirket finansman bulup İstanbul'u metro ağıyla donatmalı. Doğrusu bu.

En borçlu işadamı kim esprisi
"En borçlu işadamı ben değilim ama böyle anılmaktan da rahatsız değilim. Çünkü kimse borç istemiyor" diyen Akın, İstanbul trafiğine çözüm önerdi: Bu çilenin bitmesi için işyerleri ve evler birbirine yakın olmalı. İstanbul bu anlayışla planlanmalı.

Başkan olur mu?
Akın'ın ismi, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı için geçiyor. Peki aday mı? Akın, bu konuda temkinli: Bir başkan varken konuşmam etik olmaz.


***

Metroya talibim

Limanların Efendisi Hamdi Akın, bu kez metroya talip. Akın, "Eğer özelleştirilirse metroyla çok ilgiliyim Bu iş belediyenin işi değil" diye konuştu.

AKFEN Grubu Başkanı girişimci işadamı Hamdi Akın ile İstanbul'daki ofisinde görüştük. 52 yaşındaki Hamdi Akın, daha yeni CNBCe ve TİKAD tarafından ayrı ayrı "Yılın Girişimcisi" seçildi. Hamdi Bey'in ilk eşinden 24 ve 20 yaşında 2 çocuğu, şimdiki eşi Şafak Hanım'dan da 12 ve 1.5 yaşında 2 çocuğu var. 2 kız, 2 erkek. Büyük oğlu askerde. Herkes onu 'Ankaralı işadamı' olarak tanısa da aslen İstanbullu. Babasının isteğiyle makine mühendisi olmuş. İlk parasını da mahallesindeki caminin kalorifer kazanını yaparak kazanmış. Bu iş için "İlk faturalı işim" diyor, çocukluk döneminin ondan önceki çekirdek, gazoz satma işleri kendi deyimiyle 'kayıtsız ekonomi'. 1984'te Ankara'da inşaat malzemesi satan Akın, 90'lı yıllarda aldığı hastane, okul, havalimanı ihaleleriyle büyüdü. Hamdi Akın'ın dönüm noktası TAV oldu.

Ankara'da yaşıyorsunuz ve haftanın yarısı İstanbul'dasınız. 2 şehirde yaşamak zor mu?
Bizim tip işadamları 2 şehirde yaşamalı. Çünkü hükümetlerin politikaları bizim için önemli. Özelleştirmenin ne yapmak istediği, 2007 programı, bakanın ve Başbakan'ın ne düşündüğü, yeni yatırımlar için görüşmeler önemli. Günlük, haftalık takip edilmeli. İstanbul'da yaşayan işadamı, değişen siyasi kararları sıcağı sıcağına takip edemiyor. İstanbul, ticaretin ve uluslararası piyasanın merkezi. İstanbul'da oturup Ankara'ya gidip gelmeyi becerebilen bir işadamı görmedim. Haftada 1 gün bile gidemiyorlar. Ankara'ya gitmek için başka sebep yok. Ankara'da oturursanız İstanbul'a gelmek için birden fazla sebep var. Ankara'dan İstanbul'a taşınmış arkadaşlarım var, Ankara'yı unuttular.

'LEVENT LOFT TRAFİĞİ ARTIRMAZ'
İstanbul trafiğine dayanabiliyor musunuz?
İstanbul yaşanacak bir yer değil. Son zamanlarda daha da kötü hale geldi. İşyerinde hapis oluyorsunuz. Başka bir ofise gidecek olsanız, gününüz geçiyor.

Trafiğe bir çözüm öneriniz var mı?
Levent ve Maslak birleşti. O yol her ikisinin trafiği oldu. Yerleşim ve iş merkezlerini banliyö şeklinde yaparsanız, İstanbul'u dışarıdan içeriye doğru büyütürseniz, trafiğe çözüm olabilir. İstanbul'u sınırlarından başlayarak geliştirmek gerekli. Tüm yollar homojen olarak yayılır. İş ve yaşamı birlikte kaydırmak lazım. Ev ve iş ayrı yerlerdeyse felaket. Mesela havaalanına yakın diye hosteslerin hepsi Ataköy'de oturmayı tercih eder.

Levent'teki Loft projeniz Nisan 2007'de bitince, o da trafiği artırmayacak mı?
Trafiği bilakis azaltır. Alıcılarımızın çoğu İş Kuleleri, Yapı Kredi Plaza ve Tekfen Tower'da çalışanlar. İşe yürüme mesafesinde olacaklar. Herkes işinin yanında oturmak istiyor. 3. Boğaz Köprüsü ve Marmaray'ın bir an evvel bitirilmesi lazım. Metro, belediyeden alınıp özel sektöre devredilmeli.

Metro özel sektöre devredilirse ilgilenir misiniz?
Çok ilgileniriz. Finansman sorunu nedeniyle altyapı yatırımları çok kârlı değil. Öyle 3-5 senede geri dönüş alamazsınız. Özel sektör için cazip bir yatırım değil. Devlet yapar. Devlet belli bir yol güzergâhı yaptı. İşletmesini ve gelirini özel sektöre devredip, yıllık programlar dahilinde yeni yatırımların programını istemesi gerekir. Yeni kurulacak bir özel şirket, sıfır bedelle, metroları alırsa, üzerine kredi bulup yeni yatırımlar yapar. Ama belediyenin yetersizliğinden ve Hazine'nin kefaleti olmamasından kaynaklanan finans darboğazı mevcut. Özel sektöre devir bu yüzden önemli.

Fransız Accor Grubu'yla 3 ve 4 yıldızlı Ibis ve Novotel şehir otelleri işine girdiniz. Ne aşamada?
Zeytinburnu'nda 2 otel yeni bitti gibi. Eskişehir ve Kıbrıs bitti. İstanbul, Adana, Kayseri, Antep, Mersin de temel atma aşamasına geldi.

'TRAFİK KAZALARI AZALACAK'
"Araç muayene istasyonları trafik kazalarını yüzde 40 azaltır" demiştiniz. Neden yarı yarıya değil de böyle net bir oran? Avrupa'daki geçiş sürecine göre bir rakam bu. Bizde de böyle gerçekleşir diye. Alman ortağımızın verdiği rakamlarda yüzde 50'e kadar azalacağı görülüyor. Türkiye'de Avrupa ortalamasının üzerinde trafik kazası olduğundan, etkisi de daha yüksek olacaktır. Muayene istasyonlarını Türkiye'nin ciddi takip etmesi gerekli. Halkın araba yaşamına yeni bir alışkanlık.

Sizin için "En borçlu işadamlarından biri" deniliyor.
En borçlu ben değilim. Her büyük yatırım yapan firma, bu yatırımı borçlanarak gerçekleştirir. Yüzde 100 öz kaynakla yapılmaz. Yeni bir fabrika, baraj veya özelleştirmeden yeni alınan liman, en az yüzde 70 kredi alınarak yapılır. Projeniz çok iyi ve kârlıysa, kredi miktarı yüzde 90'a çıkar. Bir işadamı için ne kadar az kendi parasını yatırıp, ne kadar çok kredi kullandığı, o kadar doğru yatırım yaptığını gösterir. Bu borç sizin değil, yarattığınız işin borcudur. Fizibilitesi ve iç karlılığı olmayan bir projeye, bu kadar büyük miktarlarda borcu bankalar vermez. Bu tarz borçlar kılı kırk yararak yapılır. Her projemiz finansman bulma kabiliyetine sahip. Hepsi yurt dışındaki bankalarca fonlanıyor. Herhalde yabancı bankalar kendi ülkesinin vatandaşlarının tasarruflarını getirip Türkiye'de çarçur etmez.

Öyleyse ne kadar borcunuz var?
Her işin kendi borcu var. Havaalanlarının 1 milyar dolar, Mersin Limanı'nın 550 milyon dolar, araç muayene istasyonlarının da 550 milyon dolar borcu olacak.

Yeni proje ya da yeni alanlar var mı?
Yeter artık. Biraz ara verdik, dinleneceğiz. Araç muayene istasyonlarının yargı süreci bitince yeni projelere bakacağız.

Yabancı sermaye hangi sektörler için tehlikeli?
Yabancıların bankacılığın yüzde 100'ünü ele geçirmesi tehlikeli. Şu an yüzde 30. Yüzde 50'lerde durmalı. Global olmayan firmanın hiçbir sektörde yaşaması mümkün değil.


ECE VAHAPOĞLU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Büyük ikramiye hüzünDomuz bağıyla cinayet
Hamdolsun 2007Faciaya kılpayı
Kurbağadan servetGaleria'da hala önlem alınmadı
Mutlu kadının sütü daha fazlaİçkili programlar dolu
Camiideki lince 6 gözaltıKur'an'a el basalım
Hastalık tatlı şifası acıİşte Türk papağanı
13 hacı adayı öldü2007'de sizi neler bekliyor?
Hırsız insafa geldiHizbullah timi yakalandı
Kurtarıcılar İzmir'deSudan sanat
Ücretsiz fidanErkekler töre mağduru
Ayakkabılarını takside unuttuNişan öncesi kaza
Otelde yangınMasaj salonuna baskın
Öz oğlunun öldüren babaya...Kadın kadını kaçırdı
Aynı yerde 3 defaAdaş öldü, maaş gitti
Yatağan'a cezaGizli katil şofben
Meclis üyesine davaFanatik ecel
Hortumla mazot çalan...Yeni aldığı evde akıma...
İthal kapkaççılar...Tarihte bugün
Fransız tarihçiden dersServisçi öğrenci kaçırdı
Yürekler yandıSu yok ilişki de yok
AIDS karmaşasıErtegün bugün uğurlanacak
Paraşütçü Ayşegül ters...4 yıldızlı otelde...
Yardım bekliyorTilmaç büst oldu
Şahin'in hayali!Buzlu derede kayak
Bayram güzelliği!Kazıda mezar çıktı
Zorla esrar içirip...ÖSS Mat-Türkçe cevap anahtarı
EKONOMİ
İddaa'ya İddaa'ya sürpriz talip!
Bahisseverlerin son gözdesi iddaa'ya ABD'li talip çıktı. ABD'li GTECH...
Bayram öncesi TL ihtiyacı...
Hedef büyük, yan gelip...
2007 daha iyi bir yıl olacak
Lüks segment pazarla paralel...
Denizlili sanayici gelecekten...
$'ı kendi paramızdan daha çok...
MAGAZİN
Eski Eski dosta sitem
Aralarından su sızmıyordu, şimdi dağlar girdi. Nazan Öncel, eski...
66'lık babaya 3'lük mutluluk
Koçyiğit onurlandırıldı
Medeniyetler buluşması
Annelik 'güzelmiş'
Lig arası eğlence...
'Şova devam etmeliyiz'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 15°C 8°C 
ANKARA Sisli 12°C -4°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 18°C 8°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 10°C 
ADANA Az Bulutlu 19°C 0°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.052,480 D:% 1,15
DOLAR S: 1,421 D:% -0,25
EURO S: 1,868 D:% -0,40
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu