Noter tasdikli şikâyet Resmi işlemlerimizin vazgeçilmezi noterler, en çok kazananların başında geliyor Kanunla belirlenen ücretlerin çokluğu vatandaşı bezdirirken, bakanlık çare arıyor
Türkiye'de yaşayıp da işi notere düşmeyen hiç kimse yoktur. Nüfus cüzdanımızın fotokopisi için bile notere gidiyoruz. Araba alıp satarken, sözleşme yaparken adres noter. Bir şiir yazsak, gideceğimiz yer yine noter. Kanunlar önünde zor durumda kalmamak için noterlere ihtiyacımız var. Bu mecburiyetimiz bize pahalıya patlıyor. Çünkü noterlerde işlem yapmak el yakıyor.
YENİTASARIGELİYOR Noterlik Kanunu gereği ücret alan noterlerde, her işlemin bir değeri var. Buna KDV ve harçlar da eklenince rakam büyüyor. Bunun haricinde 'karşılaştırmaücreti' şeklinde bir ücretlendirme var. Fotokopi gibi bir imkan olmasına rağmen 'karşılaştırma' adı altında para alınması, tepkilere yol açıyor. En basit bir işlemin bile 20-30 YTL ile ücretlendirildiği noterler, her yıl en çok kazanan meslekler sıralamasında ilk başlarda yer alıyor, vergi rekortmenleri arasına giriyor. Beni arayan birçok vatandaşımız, bu ücretlerin yüksekliğinden yakınıyor. Çoğu kamu kurumunun belgelerde noter tasdiki istemesinden de şikâyet eden vatandaşlar, "En basit bir belge için bile noter tasdiki isteniyor. Örneğin araç alım satımlarında notere gitme zorunluluğu var. Oysa bu işlemler Emniyet müdür lüklerinde yapılabilir" diyor. Ücret sorunlarını aktardığım noterler ise eleştirileri reddediyor. Noterler, ücret tarifelerinin kanunla hazırlandığına dikkat çekerek, "Ücret uygulamalarımızda bir keyfilik yok. Kanun ne emrediyorsa onu uyguluyoruz. Eğer eleştirilecek ve tartışılacaksa, uygulamalarımız değil kanun tartışılmalıdır" şeklinde konuşuyor. Noterlerin dediği gibi uygulamalardan çok ücretlerin tartışılması gerekiyor. Bu konuda da önemli gelişmeler olduğunu öğreniyoruz. Bize gelen bilgilere göre, AdaletBakanlığı bu konuda önemli bir çalışma başlattı. Bakanlık yetkilileri, dünyadaki uygulamaları araştırıyor. Özellikle Avrupa ve ABD'de noterlik benzeri kurumların tâbi olduğu kanunların tercümelerinin yapıldığı ve bu çalışmanın sonunda yeni bir yasa tasarısı hazırlanacağı belirtiliyor. Umarız bu tasarıda vatandaşın ödeme gücü ve yapılan işle alınan ücretin uyumu da dikkate alınır. Konunun tartışılması gerekiyor. Görüşlerinizi bekliyorum.