Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 17 Aralık 2006  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Şaşılığa da botox
Duruş şekli değişebilir
Ne zaman doktora gidilmeli?

Şaşılığa da botox

Son yıllarda yüz gerginleştirmek için başvurulan botox yöntemi, çocuklarda şaşılık tedavisinde de kullanılıyor. Özellikle felce bağlı olarak ortaya çıkan şaşılıklarda botox'un olumlu etkileri görülüyor....



Botox, sadece yüzündeki kırışıklıkları geçici olarak yok etmek isteyen bayanların değil, şaşılık sorunu yaşayan çocukların tedavisinde de kullanılıyor. Bebek ve çocuklardaki görme bozukluğunun yaşa bağlı olarak arttığını söyleyen uzmanlar, erken tanının önemine değinirken, tedavi yöntemlerinin de farklılık gösterdiğini belirtiyor. Felce bağlı olarak ortaya çıkan şaşılıklarda, ameliyat olmuş ama tam düzelme sağlanamamış hastalarda, guatr hastalığına bağlı gözünde kayma olan hastalarda botox etkili oluyor; tedavi edici yöntem olarak kullanılıyor.

ŞAŞILIK NEDİR?
Gözlerin paralel duruş pozisyonunun bozulmasına 'şaşılık' deniyor. Gözler burun köküne doğru veya dış tarafa kayabileceği gibi, yukarı veya aşağı pozisyonlara da kayabiliyor. Şaşılıklar genel olarak kas felçlerine bağlı olarak veya kas felçlerinden bağımsız olarak oluşuyor.

GİZLİ ŞAŞILIĞA DİKKAT!
Gizli şaşılık, gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan şaşılıktır. Ülkemizde gizli kayma, yani gizli şaşılık sık görülüyor. Bu rahatsızlıkta; her iki göz açıkken birleştirici bir mekanizma ile beyin, gözlerin paralel durmasını sağlıyor. Ancak gözlerden biri kapatıldığında bu mekanizma bozuluyor ve kapatılan gözde kayma oluşuyor. Hasta genellikle kaymanın farkında olmadan, gözlerde yorgunluk hissi, kızarıklık, ağrı, kuruluk hissi ve baş ağrısı gibi şikayetlerle doktora başvuruyor. Gizli şaşılık uygun gözlükler ve ortoptik (aletlerle) egzersizlerle tedavi ediliyor.

OLUŞUM NEDENLERİ
Kas felçlerine bağlı oluşan şaşılıklarda genellikle felce neden olan bir durum söz konusudur. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, damar hastalığı olan kişilerde veya çarpma ve kazalara bağlı olarak oluşabiliyor. Kas felçlerine bağlı olmadan ortaya çıkan şaşılıkların ise birçok nedeni olabilir. Yüksek hipermetropi, miyopi veya astigmatizma bebekte her iki gözde veya tek gözde kaymaya yol açabilir. Gebelikte geçirilen hastalıklar, zor doğum, erken ve düşük kilolu doğum, bebekte görme problemlerine ve buna bağlı gözde şaşılığa yol açabilir. Ailesel yatkınlık da şaşılıkta önemli rol oynar. Ailede gözünde kayma olan varsa bebekler muayene edilmelidir. Kayma her zaman ortaya çıkmayabilir ama ateşli bir hastalık veya bir yerden düşme sonrası şaşılık başlar. Merkezi sinir sistemini yani beyini ilgilendiren bazı hastalıklar şaşılıkla kendini gösterebilir. Bir de çok ciddi bazı tümörler sadece gözde kayma şeklinde varlığını hissettirir.

CERRAHİ YÖNTEM ŞART MI?
Şaşılığın tedavisinde hem görme kalitesinin korunması hem de estetik görünümün düzeltilmesi gereklidir. Şaşılık bir çok nedenden kaynaklandığı için tedavi de kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bir kısım şaşılıkta gözlükle tedavi oldukça başarılıdır. Çocuk gözlüğünü taktığında şaşılığı düzelir. Yaş ilerledikçe kaymayı kontrol edebilme özelliği kazanabilir ve gözlüğü çıkardığında da artık gözü kaymaz. Bazen gözlük tedavisinin yanı sıra hasta ortoptik tedavi ve egzersiz programlarına alınabilir.

BASİT AMELİYATLAR
Gözlükle ve egzersiz programlarıyla düzelmeyen şaşılıklarda, doğumsal şaşılıklarda cerrahi tedavi yöntemine başvuruluyor. Uzmanlar, "Göz ameliyatı deyince insanlar birden panik oluyorlar ama şaşılık ameliyatı çok fazla korkulacak bir ameliyat değil" diyor. Ameliyatlarda iki-üç tane kas yer değiştirilerek, ölçümlerine göre kayma düzeltiliyor. Operasyon tercihan genel anestezi altında yapılıyor.

1 HAFTA SONRA OKULA DEVAM
Ameliyat sonrası göz kapatılmayabiliyor. Hastanın hastaneden çıkış zamanı ise anestezi durumuna göre değişiyor. Ameliyat sonrası ise hasta ağrı değil, sadece batma hissi duyuyor. Hastaya damla ve gözlük veriliyor. Ameliyattan 1 hafta sonra çocuklar okullarına erişkin hastalar da işlerine dönebiliyor. Gözlerdeki kızarıklık ise 3 hafta kadar devam ediyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Fatoş'a kesildi! İhanetin...Kimseye hesap vermeyeceğim
Cool değil kul erkekSütten ağzı çok yandı
İngiliz AscariTeknoloji takvimi
SPA'da mutlulukRakamların sırrını cözün
Uğurlu renkler'Taşıyıcı' gündem
Sanal sapık kabusu'Melis' heyecanı
Onların da partisi varŞarkıları kitap oldu
Kaya'dan restAnneliğe hasret
Onların diğer ismi: 'Rüküş'Madonna Yeşim
Nazardan koruyorDengeleyici taş
Doğadan gelen mucizevi...Beş dakikada gevşeyin
Etkileyici bakışların sırrıLiz'in güzelliğinin formülü
Bu sezon kumralsınızCildiniz ışıldasın
Dantelciler iş başınaLavanta'nın cazibesi...
Pürüzsüz ve taze bir cilt15 saniyede manikür
Bebek büyüyecek, oynayacakBesliyor ve şekil veriyor
İpeksi saçlara kavuşun...Temizlerken
Kepeklerden kurtulunMutfaklar reklensin
Dekoratif yastıklarEskiye rağbet
Patronlara ödülİstanbul'da pırıltı yarışı
Sosyete mücevher gecesindeKızlar hazır olun...
Günün filmleriAcil servis
Günün mönüsüÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Zikri Zikri bozukmuş
Kendisini peygamber ilan ettiği ileri sürülen kadının müridinden şok...
Can gitti, cam geldi
Doktordan birinci el porno
Kadınım alkoliğim
Taksitle rüşvet
Sağolun komutanım
Bir kağıt bin hayır
SPOR
Mutlu Mutlu Noeller Tomas
G.Saray, Türkiye Kupası'ndaki 3. sınavını da galibiyetle tamamlayıp...
Bana kaleci bulun
Hesap ver Demirören
Gerets'ten tehdit
İlk kıvılcım Kayseri'de
Siz de ümidi kesin
Alkmaar harekatı basladı...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 14°C 4°C 
ANKARA Sisli 12°C -3°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 8°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 10°C 
ADANA Az Bulutlu 21°C -1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.052,480 D:% 1,15
DOLAR S: 1,421 D:% -0,25
EURO S: 1,868 D:% -0,40
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu