Şişen göz kapaklarını çoğu zaman 'Konjonktivit' sanıp, üzerinde durmayız. Oysaki şişen göz kapakları ve kapanan gözler hormon ya da guatr gibi çok daha önemli bir hastalığın habercisi olabilir....
Konjonktivit, gözümüzün beyazını kaplayan ince zar gibi dokunun 'konjonktiva' iltihabıdır. Bu iltihap bakteriler dolayısıyla oluşabileceği gibi, üst solunum yollarında enfeksiyon yapan virüslerden de olur. Göz kapaklarında kızarıklık, şişlik, damarlarda genişleme, belirginleşme, ışığa hassasiyet, sulanma, çapaklanma, batma, kaşıntı en sık görülen şikayetlerdir. Bu gibi sıkıntılarınız olduğunda mutlaka göz doktoruna gidip muayene olmanız gerekir. Ufak tefek kızarıklıklar, sulanmalar, kaşıntılar, batmalar için 'nasıl olsa geçer' diye düşünmek ve hassas davranmamak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Şunu unutmamak gerekir ki; birçok ciddi ve tehlikeli göz hastalığı da bu belirtilerle başlar veya konjonktivit olarak başlayıp daha ağırlaşır. Eğer bu belirtileri önemsemezsek, bizim için çok değerli olan bir tedavi süresini kaçırmış oluruz.
Guatr işareti olabilir Her kızarıklık ya da şişlik konjonktivite bağlı olmayabilir. Bazen böcek sokmaları, bazen hormonal bozukluklar da gözlerde şişmelere neden olabilir. Eğer böcek soktuğuna eminsek antihistaminik haplar yutmak faydalı olur. Ancak kapak şişmesi için kullanılması gereken merhemi mutlaka göz doktoru vermelidir. Göz kapağı ve konjonktiva şişmesi ile kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa bu guatr hastalığının da habercisi olabilir. Aynı şekilde Hypothyroidi de (guatr bezinin az çalışması) kapaklarda şişliğe neden olabilir. Ayrıca kalp ve böbrek hastalıkları da yüzde ve göz kapaklarında şişliğe neden olabilir. Bazen çeşitli aşılardan sonra gelişen alerjik reaksiyona bağlı olarak da kapaklarda şişlikler oluşabilir. Yani sıradan bir itihaplanma olarak gördüğünüz ve üzerinde durmadığınız rahatsızlığınız aslında çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Bir de vücudumuzda atardamar, toplardamarların haricinde üçüncü bir dolaşım sistemi vardır. Buna 'lenfatik sistem' deniliyor. Hani bazen parmağımız kesilir koltuk altımızda ağrılı bir şişlik olur veya ayağımızda bir yara çıkar da kasığımızda bir şişlik olur ya, işte bu şişlikler lenf dolaşımının tıkandığı yerlerde oluşur.
Teşhisi doktor koyar Bunun gibi lenf dolaşımı eğer yüzde de yavaşlarsa bu da göz kapaklarında şişmelere sebep olabilir. Tabii ki, bu kadar farklı sebeplere bağlı olabilecek belirtilerin birbirinden ayrılması ancak uzmanlar tarafından çeşitli testlerden sonra yapılabilir. Tedavi süreci çok önemlidir. Ne kadar erken davranılırsa, o kadar etkili çözüm sağlanabilir.