AB 'altın gol' istedi. Televoleci basın 'Ters köşe' dedi. Noktayı, Türk futbolunu Avrupa'ya sokan Denizli koydu: Bu resmen silahsız işgal.
Politikacılar, diplomatlar, gazeteler, Türkiye ile oynayan AB için hep "futbol" terimleriyle konuştu. Milli Takım'ı Avrupa'ya sokan ünlü futbol adamı Mustafa Denizli, CNN TÜRK'teki programda bu gelişmelere çok sinirlenip patladı:
Türkiye için konuşanlar Utanç verici şeyler yaşıyoruz. Bir Türk olarak bunları utanç verici buluyorum. 43 yıldır AB oluşumunun içinde olan bir ülkeyiz; haritada yerleri olmayan, 10 yıl evvel kurulmuş ülkelerin olduğu yerde, hâlâ Türkiye için neler konuşuluyor. Bu tamamen Sevr'in rövanşı. Lozan artık Türkiye'den kaldırılmak isteniyor.
Atatürk bunları kovdu Bunların önemli bölümünü, Türkiye Atatürk döneminde Kurtuluş Savaşı'nda bu ülkeden kovmuş... Bizi parçalamak isteyenlere bu toprakları dar etmiş... Şimdi onların yaptıkları, işte o günlerin rövanşı. Şu konuştukları Ankara Protokolü, Kıbrıs ile ilgili kararlar, limanların açılması hakikaten utanç verici...
Sempati 2 yılda değişti Türkiye mücadeleden kendi gücüyle çıkabilecek, ayakları üzerinde durabilecek, emperyalizme karşı gücünü gösterebilecek bir ülke. Bu silahsız bir kuşatma. Türkler sağduyusunu ortaya koydu. AB sempatisi 2 yılda nasıl değişti. Türkiye, aç-susuz kalmıştır ama hürriyetini, değerlerini kaybetmemiştir...
***
'Bi liman' yetmedi
Ankara'nın 'AB tıkanıklığını aşmak' umuduyla attığı son dakika Kıbrıs adımı ters tepince hükümet de muhalefet kadar sertleşti. AB çevrelerinde ise memnuniyet havası hakim....
Ankara'nın "Kıbrıs açılımına" rağmen, AB Genel İşler Konseyi'nden çıkan "müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması" kararı, Başkent'te soğuk duş etkisi yarattı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Tıkanıklığı aşmak için gösterdiğimiz çabalara rağmen, Türkiye-AB ilişkileri ciddi bir sınavdan geçmektedir" sözleri, yaşanan hayal kırıklığını ortaya koydu. AB kanadında ise memnuniyet hakim.
AB basını: Süreç yavaşladı AB Komisyonu karardan memnun olduğunu bildirdi. AB liderleri de ağırlıklı olarak destek açıklamaları yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel sürecin yavaşlamasının iyi olduğunu belirtirken, Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel de "2 yıldır söylüyorum. Türkiye ile ucu açık müzakere yapılıyor. Anlamak isteyen anlıyor. Bu da sürecin sonunda tam üyeliğin dışında da bir şeyin çıkmasının mümkün olduğu demektir" dedi. AB basını da "Üyelik süreci yavaşlayacak" yorumunda birleşti.