İş hayatında başarılı olup, kariyer yapmak pek çok kadının rüyasını süsler. Peki, siz hedefe ne kadar yakınsınız ve ne kadar özgüveniniz var?.
Mesleki kariyer ufkunuzun geniş olup olmadığından emin değilseniz ve iş hayatınızdaki son noktanın ne olacağını merak ediyorsanız, aşağıdaki kariyer tiplemelerini okuyarak, kendinizi sınıflandırabilirsiniz. Her kategori başlı başına bir hedef oluşturuyor.
Denge kadını Hedef belirgindir. Zevk alacakları bir meslek sahibi olmak, ama bu arada mutlu aile yaşantısından da vazgeçmemek isterler. Bu yüzden bazı gerçekleri göz önünde bulundurmalısınız:
* Kendinize zaman ayırmanızı engellemeyecek bir meslek seçmelisiniz.
* Varsa, çocuklarınızın bakım sorununu mutlaka önceden çözümlemelisiniz.
* Çelik gibi olmasa da, en azından sağlam sinirlere sahip olmalısınız.
* Her şeyi herkesten iyi bilenlerin konuşmaları yıldırmamalı.
Gerçek kariyer kadını Hedef çok nettir: En tepeye ulaşmak istiyorsunuz. Aile kurmak şu anda sizin için söz konusu bile değil. Hedeflediğiniz nokta için donanımınız yeterli mi? Yönetici olmak için yeterli özgüvene ve yaptırım gücüne sahip misiniz? Siz de bilirsiniz; yükseğe çıkıldıkça hava azalır. Çok önemli bir nokta; kesinlikle keşfedilmeyi beklemeyin. Rahatlık arayan kadın Hedef, kariyer derdindeki diğer kadınların tam aksi yönündedir. Çalışmak isterler (ya da zorunludurlar) ama kendilerine zaman ayırmak onlar için işten çok daha önemlidir. Para mı? Olsa da olur, olmasa da. İş saatleri konusunda esnek olan, çalışana bol zaman tanıyan bir işyeri arayın kendinize. Para hırsı olan kadın Siz bol para kazanmak istiyorsunuz. Stratejik hareket edin, aynı anda birden fazla iş başvurusu yapın. Amaçladığınız para büyük miktardaysa riske girme cesaretiniz de olmalı. Evcimen kadın Evde oturup, anne ve eş rolünü oynayarak kendisini ve yaşamını; ailesine, çocuklarına adayan kadınlar... Eğer başarılı ya da en azından hoşnut bir çalışan kadından anne rolüne geçtiyseniz 'yeni mesleğinizde' de kaybetmemelisiniz. Klasik ev kadını rolünü stratejik şekilde planlayın. Evde kendinize hedefler belirleyin. Örneğin, ev işlerini öyle bir planlayın ki; size daha bol zaman kalabilsin. Ve zaman zaman kendinizi şöyle sorgulayın: Yaşamımı kimseninkiyle değiştirmek istemem doğrusu, yoksa ister miyim?