Çocuğunuzun 'dikkatine' ve 'seçiciliğine' dikkat ediyor musunuz? Güç fark edilen dikkat bozuklukları ile ilgili bu çarpıcı röportajı mutlaka okuyun.
***
Attığı her adımı izleyin
Çocuğum biraz geç öğreniyor, diye düşünmeyin, eğer çocuğunuzun davranışlarında bir aksaklık varsa hemen bir çocuk nöroloğuna başvurun. Prof. Sosyal bu hastalıkların tedavisinde erken teşhisin önemini vurguluyor.
Çocuklukta görülen nörolojik hastalıklar konusunda toplum henüz yeterli bilince ulaşmış değil. Yeni doğan bebekten 18 yaşına kadar oluşabilecek beyin, sinir ve kas hastalıkları üzerine çalışan çocuk nörolojisi uzmanları erken teşhisin bu tür hastalıklar üzerindeki olumlu etkisinin altını çiziyor. "Havale, sara, migren, gelişme geriliği ve zihinsel özür gibi ciddi rahatsızlıklar konusunda ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor" diyen Cerrahpaşa Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Uysal henüz doğmamış bebeklerin de genetik olan bu hastalıklardan ötürü nasıl bir yük altına gireceği konusunda aileleri bilinçlendirdiklerini söylüyor.
Belirtiler önemli Prof. Uysal, nörolojik hastalıkların bir kısmının genetik olduğunu, özellikle akraba evlilikleri nedeniyle oluşan bazı kas hastalıklarının ve beyin felcinin en sık yaşanan rahatsızlıklar olduğunu vurguluyor. Çocuk nörolojisinin sadece toplum tarafından değil, kimi zaman hekimler tarafından da pek bilinmediğini söyleyen Prof. Uysal, "Her hastalığın kendine has belirtileri var. Dikkat edilmeli. Özellikle erken doğmuş ya da doğduktan sonra hastanede uzun süre yatmak zorunda kalmış bebekler riskli. Beyin felci açısından çok yakın takip edilmeleri gerekiyor. Bu bebekleri izlerken dikkat ettiğimiz en önemli nokta bebeğin gelişim sürecinde yaşadığı aksamayı hemen fark etmek" diyor.
Tedavi edilebilir Yanlış teşhis ve tedavinin en çok uğraştıkları konunun başında geldiğini söyleyen Prof. Uysal kas hastalıklarının erken dönem bulgularının çoğunlukla gözden kaçtığına işaret ediyor. Hastalık doğru teşhis edildiği zaman tedavi şansı yüksek. Örneğin epilepsi tedavisi başarılı olan hastalıklardan. Ama doğru ilaçlar kullanılıp, hasta doğru izlenirse. Beyin felci, aile ya da doktor tarafından erken dönemde fark edilirse, doğru tedaviyle iyi sonuçlar alınabiliyor. Hayat kalitesini etkileyen migrenin de tedavisi doğru olursa başarı şansı son derece yüksek. Kas hastalıkları, için şu anda dünyanın hiçbir yerinde yapılabilecek fazla bir şey yok. Araştırmalar sürüyor. Yapılan bilimsel çalışmalar gelecek için oldukça umut vaat ediyor. Prof. Uysal özelikle çocuk nörolojisinde tıbbın artık çok ilerlediğinin de altını çiziyor ve "Son yıllarda yapılan farklı tedavi şekilleri mevcut. Özellikle sara hastalığında ilaç tedavisi uyguluyoruz ama gerektiğinde ufak da olsa cerrahi bir müdahale yaparak, beyindeki bazı olumsuz sonuçlara yol açan bölgelere müdahale ediyor ve nöbetleri durdurabiliyoruz. Pil tedavileri de bulunuyor. Sertleşmiş kan gruplarına botulinum maddesi enjekte edilmesi de uygulamaya girdi. Özellikle kollarını, bacaklarını iyi kullanamayan ya da açamayan (son derece sert kasları olan) hastalara çok önemli faydalar sağladı" diyor.
Tıp artık ilerledi Teknolojiyle birlikte tıp da ilerliyor. Kasların yumuşamasını sağlayan baktefal (bazen cerrahi bir müdahale ile de yerleştirilebilen bir ilaç) tedavisiyle de hasta açısından çok iyi noktalara gelindi. Ama özellikle bu tedavilerin ve ilacın da tek başına yeterli olması beklenememeli. Prof. Uysal tedavilerde eğitimci, pedagog, psikolog veya fizyoterapist gibi başka birimlerden alınan yardımlarla elde edilen sonuçlarında son derece başarılı olduğunu söylüyor.