Normal şartlarda çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemi, 'infertilite', yani kısırlık tanısı konulan kişilere umut oluyor. Zorlu ama bir o kadar da heyecanlı bu yöntem sabır gerektiriyor.
Yuva sıcaklığını hissedip, aile olmanın mutluluğunu yaşamak isteyenlerin tek dileği çocuktur. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı herkes çocuk sahibi olamayabiliyor. İşte bu istisnai durumlarda devreye tıp bilimi giriyor. Tüm dünyada ve ülkemizde başarıyla uygulanan tüp bebek yöntemi sayesinde çiftler anne-baba olmanın mutluluğunu yaşıyor. İnfertilite, yani kısırlık durumlarında tüp bebek oldukça etkili bir yöntem. Ancak, öncelikle sağlıklı bir üremenin nasıl gerçekleştiğini bilmek gerek...
Embriyo sağlıklı olmalı Üreme, erkeğin sağlıklı sperm üretimi, kadının sağlıklı yumurta üretimi ve spermlerin yumurtaya ulaşmasını sağlayan tüplerin açık olması, spermin yumurtayı dölleme yeteneğinin olması, döllenmiş yumurtanın rahime tutunması ve embriyonun kaliteli olması gibi birçok faktöre bağlıdır. Ayrıca, gebeliğin devam etmesi için embriyonun sağlıklı olması ve kadının hormonlarının embriyonun gelişmesi için yeterli düzeyde olması gerekir. İşte bu sıralanmış faktörlerden herhangi birinin eksik olması durumunda infertiliteden yani kısırlıktan söz edilir.
Kısırlık nedenleri İnfertil vakaların üçte biri erkek faktöründen, üçte biri kadın faktöründen ve kalan üçte biri her ikisine bağlı olan faktörlerden veya açıklanmamış faktörlerden kaynaklanır. Erkek faktörü infertilitesi azoospermi (hiç spermin üretilmemesi) ve 'oligospermi'dir (az miktarda spermin üretilmesi). Bazı durumlarda, sperm hücrelerinin şekilleri bozuk olur veya yumurtaya varmadan önce ölür. Erkek faktörü; İnfertilite tetkiklerine erkekte yapılacak bir sperm analizi ile başlamak uygundur. Test hem basit hem ucuzdur. 3-4 günlük bir cinsel perhiz süresinden sonra yapılan sperm analizi 1-2 saat sonra sonuç verir. Eğer sperm sayısı yetersizse oligozospermi, hareketlilik düşükse astenozospermi, şekil bozuklukları varsa teratozospermi denir. Bazen verilen örnekte hiç sperm hücresi bulunmaz; bu duruma da azospermi denir.
Kadındaki sıkıntı Kadın kısırlığında ise en yaygın faktör ovulasyon (yumurtlama, yumurtalık yüzeyinde olgunlaşmış yumurtanın serbest kalması) bozukluğudur. Yumurtlama bozuklukları bazal vücut ısısı ölçümü adetin 21. günü progesteron hormonu bakılması ve USG ile yumurtlama takibi yapılarak belirlenebilir. Diğer kadın infertilite nedenlerine gelince; Geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar ve operasyonlar, over kistleri, rahimin konjenital anormallikleri ve rahim miyomları (ur) vb...