Düzenli cinsel hayatına rağmen bebek sahibi olamıyorsanız, bu yazı dizisini kaçırmayın... Unutmayın, tüp bebek tedavisinde kadının yaşının genç olması çok önemli...
***
Hayallerini erteleme!
Çocuk sahibi olmak, isteyen herkesin hakkı! Düzenli cinsel hayatınıza rağmen çocuğunuz olmuyorsa, doktorunuza danışarak tüp bebek yöntemi ile tanışabilirsiniz. Bu sayede anne-baba olmanız mümkün.
Korunmasına rağmen 1 yıl süre ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekiyor. Çocuk hayaliyle yanıp tutuşan çiftlerin imdadına da tüp bebek yöntemi yetişiyor. Günümüzde çok sayıda çift bu sayede evlerine bebekleriyle dönmeyi başardı. Peki, nedir bu tüp bebek? Euro Fertil Tüp Bebek Merkezi'nin yöneticisi Dr. M. Hakan Özörnek bu konuda merak edilen soruları yanıtlıyor:
Tüp bebek nedir? Tüp bebek, tedavi sonrası kadından toplanan yumurtaların bir tüp içindeki özel bir sıvıda ve özel şartlar altında laboratuvarda hazırlanan spermler ile döllenmesi, embriyo haline geldikten sonra tekrar rahim içine yerleştirilmesidir.
Adım adım izlenecek yol Yumurtaları uyarmak amacıyla önceden bir tedavi uygulanır. Tedavideki amaç, mümkün olduğunca fazla sayıda 16-20 mm çaplı folikül elde etmektir. Foliküller yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra, halk arasında 'çatlama iğnesi' denilen iğne yapılır. Tedavi süresi 10-12 gün arasında değişir. Çatlama iğnesinden 34-36 saat sonra genel anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurtalar toplandıktan birkaç saat sonra etrafındaki hücreler temizlenerek, olgun olan yumurtalara dölleme işlemi uygulanır.
Döllenme işlemi Bu aşama, klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemi ile olur. Erkeğin tamamen normal olduğu ve kısırlığın kadına bağlı olduğu durumlarda klasik tüp bebek yöntemi kullanılabilir. Mikroenjeksiyonda ise yumurtanın içine tek bir sperm enjekte edilir. Döllenme işlemi yumurtalar toplandıktan yaklaşık 2-4 saat sonra yapılır. Toplanan yumurtaların yaklaşık yüzde 70'i döllenecektir. Örneğin 10 yumurtası olan bir kadının ortalama 5 embriyosu gelişecektir.
Embriyo transferi Embriyo transferi 2-6'ncı günler arasında yapılır. Yardımcı üreme tekniklerinde transfer edilen embriyo sayısı ile klinik gebelik oranları arasında direkt bir ilişki vardır. En iyi gebelik oranları 2-4 embriyonun transfer edilmesiyle alınmaktadır. İkiden fazla transfer yapıldığında çoğul gebelik oranı yükselir. Embriyo transferi sonrası 12'nci günde hasta gebelik testi için çağırılır.