IMF istedi, hükümet yasa tasarısı hazırladı. Çalışan emekliye vergi koydu. Yetmedi işyeri olandan emekli maaşı kadar prim istedi. Bıçak kemiğe dayandı. İptal edin bu yasayı .
Sosyal Güvenlik Reformu tasarısı, işyeri çalıştıran emekliye, açıkça "Dükkanını kapat, ya evine ya da kahvehaneye git" diyor... Yüzbinlerce çalışan emekliyi çileden çıkartan bu tasarıya her kesimden tepkiler çığ gibi büyüyor...
Bir kez daha düşünün Konuyu Takvim'e değerlendiren uzmanlar da hükümeti "çelişkili ve yararsız" buldukları tasarı konusunda uyarıyor: Üç kuruş için Anayasa'daki sosyal devlet ilkesini gözardı etmeyin. Emekliyi zora sokmayın. Tasarıdan vazgeçin.
Millete öyle vekile böyle Çalışan emekli vatandaşın maaşı kesilecek. Çalışan, 'emekli milletvekili'ne kesinti yok! Çünkü emekli vekiller aylık 3 bin 500 YTL emekli maaşı alıyor. Primleri aylıklarını geçmeyeceği için onların tuzu kuru...
Sorularla o tasarı TAKVİM emeklinin sesi oldu, gazetemiz soru yağmuruna tutuldu... *Yeni Sosyal Güvenlik Yasası hangi emeklileri kapsıyor? Şu anda bir işyerinde çalışan emeklinin maaşı değişecek mi? *Öğretmenler ne olacak? *Emekliyim, kazancım çok az. Ne kadar prim ödeyeceğim? *İşyeri sahibi emekliyim, ödeyeceğim vergi arttı mı?
***
Çalışan emekliden elinizi çekin
Çalışmaya devam eden veya yeniden çalışmaya başlayan emeklilerin emekli maaşlarının kesilmesine tepkiler büyüyerek devam ediyor. Emekli olduğu halde çalışan vatandaşlarımızın bir kısmı ikisi bir olunca ancak geçindiklerini, biri kesilirse ya da kazanmadığı paranın primini ödemek zorunda kalırsa nasıl geçineceklerini soruyorlar. Konuştuğumuz sosyal güvenlik uzmanları bu önlemlerin ancak uzun dönemde, 30 yıllık bir sürede sonuç doğuracağını, emeklilerin aylıklarının kesilmesinin kısa vadede nakit çıkışını azaltacağını ama çözüm olmadığını söylüyorlar. Kısa vadede nakit çıkışı azalsın diye Anayasa'da yer almış olan sosyal devlet olma ilkesinden vazgeçilmesi, düşük gelirle de çalışarak ek kazanç elde etme çabasındaki emeklilerin zora sokulmayacağını umuyoruz. Henüz zaman var. Bu uygulama uygun bir çözüm bulununcaya dek ertelenebilir, ertelenmesini bekliyoruz.