İstanbul'un 2009 yılına kadar uluslararası finans merkezi haline getirileceğini söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, bunun için yapılacak düzenlemeleri anlattı:.
1 Bankacılıkta aracılık maliyetleri 2 yıl içinde sıfırlanacak
2 Merkez Bankası, Halk Bankası, Ziraat, BDDK İstanbul'a taşınacak
3 Lütfi Kırdar'ın yanına büyük bir kongre merkezi yapılacak
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa turunun Prag ayağında önemli açıklamalar yaptı. Babacan, ekonomide beklentilerin yanı sıra Avrupa Birliği'nin (AB) son kararını da değerlendirdi. Babacan'a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
* Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusu ne oldu? Halk Bankası'nın binasını kesinleştirdik. TMSF'nin İstanbul'daki binasına Halk Bankası'nı taşıyacağız. Ziraat arsa arıyor. Bina yapacak. Bağımsız kurulların işi zaten hep İstanbul. Kamu bankalı da taşındıktan sonra BDDK, İstanbul'da olacak. SPK'nın İstanbul'da olması lazımdı. Merkez Bankası'nın yerini belirleme, banka yönetiminin kendi kendine alacağı bir karar değildir. Merkez Bankası, 15 dönümlük kendi arsası üzerine yeni bir binaya başlıyor. 2009'da Dünya Bankası IMF toplantıları İstanbul'da olacak. Bu çok önemli. 184 ülke, 184 Merkez Bankası Başkanı. Yaklaşık 25 bin misafir vardı Singapur'da. Bütün dünyanın finans merkezi orada. İstanbul'u da böyle bir uluslararası finans merkezi yapacağız. Her şey var İstanbul'da. Londra'dan bir eksiği yok.
* Finans merkezi olabilmek için başka neler yapılıyor? Aracılık maliyetleri 2 yıl içinde sıfırlanacak. Ama kademeli. Hemen vazgeçmek mümkün değil. 2007'de gelirlerde beklenenin üstünde artış olursa, bu fazlalığı BSMV'yi düşürmede kullanacağız. Bunu niyet mektubuna da yazdık. 2009'a kadar yapmamız lazım. Artık kuruluşlar kaliteli ve uygun maliyetli insan kaynağının olduğu, mevzuatın basit ve kolay anlaşıldığı yerlere gidiyor. İstanbul'un mıknatıs gibi çekim merkezi olması lazım. Bunun için de Lütfi Kırdar'ın hemen yanındaki alana yeni büyük bir kongre merkezi yapacağız. 2009'a yetiştirmeye çalışacağız.