Trilyonluk fon işe yaramıyor Her yıl zorunlu trafik sigortasının yüzde 2'si Garanti Fonu'na gidiyor. Bu para kazazedelerin, hastanelerde hakkınızı arayın
Türkiye'de ne yazık ki 'hak verilmiyor, alınıyor'. Hakkımızı aramadığımız sürece, kimse kılını kıpırdatmıyor. Bugün size çoğumuzun bilmediği, bilenlerin de uğraşamadığı bir hakkımızı bir kez daha hatırlatacağım. Trafik kazalarında yaralananların hastane masraflarının sigorta şirketleri tarafından karşılanacağını yazmıştım. Bunu, kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen, vatandaşların bilgisizliğinden yararlanan hastanelerin uygulamadığını da aktarmıştım. Henüz değişen bir şey yok. Hastaneler vatandaşlara fatura çıkartmaya devam ediyor. AÇIK HÜKÜM VAR 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, kazalarda yararlananların tedavi giderlerinin, sosyal güvencelerinin olup olmadığına bakılmaksızın sigorta şirketleri tarafından, eğer kaza yapan araç belli değilse 'Garanti Fonu'ndan karşılanacağını hükmediyor. Ancak böyle bir imkandan haberdar olmayan vatandaşlar, milyarlarca liralık hastane faturasını cebinden ödüyor. Çünkü hastaneler parayı yaralıdan tahsil etmeyi kolay buluyor. Vatandaşlar bu kanunu bilse bile zaten can derdine düştüğü için ağır bürokrasiyle uğraşamıyor ve hastanelerin insafına kalıyor. Türkiye'de 12 milyon adet motorlu araç var. Zorunlu trafik sigorta poliçesinin yüzde 2'si ve sigorta şirketlerinden yüzde 1'i fona aktarılıyor. Bu da her yıl kaba bir hesapla fona 30 milyon YTL para konulduğu anlamına geliyor. Fonun 6 yıldır faal olduğu düşünülürse, toplanan para 180 milyon YTL demek. Bu paradan uzun süre Sağlık Bakanlığı'nın bile haberi olmamıştı. Para öncelikle faili meçhul kazalarda yaralanan vatandaşların hakkı. Ama tabii kullanılırsa.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR Şimdi merak ettiğimiz sorular var. Hazine Müsteşarlığımız bu soruları cevaplarsa, biz de vatandaşı aydınlatmış oluruz:
*Garanti Fonu'nda bugüne kadar ne kadar para birikti?
*Bu paralardan ne kadarını Sağlık Bakanlığı talep etti?
*Yaralanan vatandaşlar için ne kadar harcama yapıldı?