Dünya genelinde çocukların yaşam kalitesini yükseltecek 150'den fazla ilaç üzerinde çalışılıyor. Bunlardan 32'si, bir numaralı ölüm nedeni kanser için....
Çocukları yaşatmak için seferber olan tıp bilimi, geçmişten günümüze önemli gelişmeler katediyor. Dünya genelinde çocukların kullanacağı geliştirme aşamasında 150'den fazla ilaç bulunuyor. İlaçlardan bazıları için klinik çalışmalar yürütülürken, bir kısmı için ise Türkiye dahil çeşitli ülkelerde mevzuat veya geri ödeme açısından onay bekleniyor.
Gelişmiş ülkeler kullanıyor Geliştirilen ilaç ve aşılar arasında; 1 ila 14 yaş arası çocuklarda bir numaralı ölüm nedeni olan kansere karşı 32 yeni ilaç ve en az 15 yeni aşı bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde çocukların kullanımına sunulmuş olan üç yeni ilaç için Türkiye'den de onay bekleniyor. Sağlık Bakanlığı'nın geri ödeme listesine girmeyi bekleyen bu üç ilaç, bebeklerde erken ölüm sebebi olan ciddi enfeksiyonları engelliyor.
20 hastalığı tedavi edecek Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) yaptığı araştırmaya göre; dünya genelinde sadece kanser için 646 ilaç araştırması yapılıyor. Bunlardan 32'si çocuk kanseri için. Bunun dışında sistik fibrozise denilen akciğer hastalığı için 15 yeni ilaç ve 15 aşı, 11 antiinfektif (enfeksiyona karşı), 11 kardiyovasküler, 9 göz bozukluklarına yönelik yeni ilaç, 9 pediyatrik astım, 9 psikiyatrik hastalıklar, 8 solunum bozuklukları için ilaç bulunuyor. Bu ilaçlar, çocuk sağlığını etkileyen 20 farklı hastalık kategorisinin tedavisine yönelik olarak geliştiriliyor. 2003 yılından bu yana faaliyette olan, bünyesinde 35 araştırmacı ilaç firması bulunan AİFD'nin Genel Sekreteri Engin Güner, yeni ilaçların çocuklar ve aileleri için umut olacağını belirtti.
'Herkese umut olacak' "Yenilikçi ilaç ve aşılar bugüne kadar dünya ve Türkiye'de milyonlarca çocuğunun hayatını kurtardı, sağlıklarını güçlendirdi" diyen Güner, "Eczane raflarına çıkmak için sıra bekleyen yeni ilaçlar, çocuklarımızın sağlıklı ve üretken bireyler olarak toplumdaki yerlerini almalarını sağlayacak. Yetkili makamlar bu ilaçların geri ödemesini onayladıktan sonra, ülkenin dört bir yanındaki sağlık profesyonelleri bunları elde edebilecek ve ihtiyaç duyan çocuklarla ailelerine sunabilecek" şeklinde konuştu.
Bekleyen 20 ilaç var Türkiye'de geri ödeme onayı bekleyen 20'yi aşkın yeni ilaç bulunuyor. Bunların 3'ü çocuklara yönelik yeni ilaç ve aşılar. Bu ilaçların kullanılması için Amerika, Avrupa veya Japonya'da yetkili kuruluşlardan yeni ilaç onayları alındıktan sonra, Türkiye'den ruhsat ve geri ödeme onayı almak ortalama olarak 3 yıl sürüyor.
Onay süreci uzuyor Bu uzun onay sürecinin hastaları zor durumda bıraktığını vurgulayan Güner, AİFD'nin, yeni ilaçların ortalama ruhsat süresi ve ortalama 200 günü geçen 'geri ödeme gözden geçirme süresinin' yapılan çalışmalarla düşürüldüğünü belirtiyor. AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, "Artık, asıl sıkıntı geri ödeme listesine alınmada yaşanıyor. Ancak geri ödeme listesine alınan ilaç, sosyal güvenlik kapsamında hastalara ulaştırılabiliyor" diyor.