Stresli ve yoğun geçen bir günün sonrasında usta eller tarafından yapılacak masaj, 'ilaç' gibi gelir ama bilinçsiz uygulama kişiyi hastanelik bile edebilir....
Her fırsatta masajın faydalarını anlatan uzmanlar, doğru yapılan uygulamanın inanılmaz bir rahatlık verdiği görüşünde birleşiyor. Masaj, kuvvet yerine bilgi ve tecrübe gerektiriyor. Bilgisizce yapılacak bir masajın, fayda yerine kişiye geri dönülmez zararlar vereceğini söyleyen uzmanlar, bu konuda çeşitli uyarılarda bulunuyor. Ateşli hastalık durumlarında, kırık ve çıkıklara, iltihaplı vücut bölgelerine ve kanserli uzuvlara kesinlikle masaj yapılmaması tavsiye ediliyor.
Masaj teknikleri Masaj teknikleri, 'tazyik, perküsyon ve vibrasyon manevraları' olmak üzere üçe ayrılıyor: Tazyik manevraları: Sabit tazyik, cilt üzerinde avuç içi ile yapılıyor. Bu yöntemin ağrıyı giderici etkisi bulunuyor. Kayıcı tazyik manevralarından 'efloraj'da ise, avuç içleri ve parmaklar cilt üzerine iyice intibak ettiriliyor. Daha sonra eller, masaj yapılan cilt sahasında birbiri arkasından kayacak şekilde yumuşak hareketlerle gezdiriliyor. Avuçları cilt üzerinde daha kolay kaydırabilmek için, masaj yapılacak sahaya talk pudrası veya sıvı vazelin sürülmesi öneriliyor. Yüzeysel veya derin yapılan 'efloraj'ın, ödemleri giderici etkisi olduğu biliniyor.
Hamur gibi... Derin tesirli kayıcı manevralardan olan 'petrisaj'da cilt ve adale tabakaları iki elle tutulup; hamur yoğurur gibi sert hareketler yaparak tatbik ediliyor. Bu yöntem de, ödemi giderip yorgunluğu hafifletiyor. Kayıcı tazyik manevralarından olan 'friksiyon', cilt üzerine parmak uçları konulmak suretiyle yapılıyor. Bu masaj türünün cilt altı dokularda meydana gelmiş yapışıklıklar ve yara izlerinin kaybolmasında çok faydalı ve yumuşatıcı etkisi olduğu belirtiliyor.