Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 17 Kasım 2006  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Hamilelerin riskleri
Bunları sakın ihmal etmeyin

Hamilelerin riskleri

Diyabetli kadınlar sağlıklı çocuk sahibi olabilir. Ancak tedavinin aksatılmaması ve mutlaka doktor kontrolünde olmak şartıyla... Eğer anne olmak istiyorsanız bazı fedakarlıklar yapmanız gerekiyor..



Diyabetli annede gebelikten önce ve gebelik sürecinde sağlanan iyi glikoz kontrolü, doğacak bebeğin sağlıklı olabilmesi için gereken ilk koşuldur. Annedeki şekerin yüksekliği bebek için ciddi bir risk oluşturur. Anne adayı gebeliğin ortaya çıkaracağı değişiklikler ve yükleyeceği sorumluluklar konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdır. Diyabetli kişilerin gebeliği en az altı ay öncesinden planlanmalıdır. Doğru tedavi edilen diyabetli anne sağlıklı bir bebek sahibi olabilir.

Anneden bebeğe geçer
Bebek kendine gerekli olan besin maddelerini plasenta yoluyla anneden alır. Annedeki şeker (glikoz) bebeğin beslenmesini sağlayan en önemli maddedir. Plasenta yolu ile bebeğin dolaşımına geçen glİkoz, yakıt olarak kullanılır. Ancak annedeki glikozun yüksekliği bebek için zararlıdır. Özellikle ilk 8 haftadaki yüksek şeker düzeylerinin diyabetik anne bebeklerinde çeşitli anomalilere yol açtığını biliyoruz. Yalnızca glikoz değil keton (yağ yakılması sırasında oluşan ürünler) cisimleri de plasentadan kolayca bebeğe geçebilir ve bebeğin gelişimi üzerine olumsuz etki gösterir. Annedeki şeker yüksekliği ve ketoasidoz (fark edilemeyen diyabetle gelişen durum) kesinlikle önlenmelidir. İlk haftalardan sonraki glikoz ayarsızlığı farklı sorunlar ortaya çıkarabilir. Artık pankreası insülin üretebilen bebek, annesinden aldığı yüksek şeker miktarlarına uyum sağlamak için insülin yapımını artırır. Fetusun glikoz ve insülinindeki bu artış, özellikle son aylarda yağ dokusu artışına ve aşırı büyümeye neden olur, doğum ağırlığı 4 kilonun üzerine çıkar. Makrosomi olarak adlandırılan bu tablo, doğum sırasında yaralanmalar, omuz çıkıkları ve sinir zedelenmeleri gibi sorunlara neden olur. Ayrıca doğumdan hemen sonra bebekte aşırı şeker düşüklüğü, sarılık, solunum problemleri görülebilir. (Diyabetik annelerden iri olarak doğan bebeklerin daha sonra şişman erişkinler olduğu ve bunlarda diyabet gelişme olasılığının arttığı gözlenmiştir.) Kontrol edilmeyen diyabetik annelerin bebeklerinde ölü doğumlar da olabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen bir diyabetli, bebeğinin sağlıklı doğabilmesi için, her şeyden önce kendisinin sağlıklı olması gerektiğini unutmamalıdır. Diyabetli anne adayının gebeliğe hazırlanması ve gebelik takipleri bir ekip anlayışı içinde gerçekleşmelidir. Anne adayı bu ekibin en önemli üyesidir. Bir diyabet uzmanı, perinatolog , çocuk hastalıkları uzm., diyetisyen ekibin diğer bireyleridir. Gebelikten en az 6 ay öncesinden başlayarak testlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Bu düzeyleri sağlayabilmek için iyi bir diyet planı yapılmalı ve insülin miktarları her öğünden önce ölçülen kan şekerlerine göre ayarlanmalıdır. Gebelik annedeki diyabete özgü komplikasyonları ağırlaştırabilir. Bunun yanısıra bazı komplikasyonların varlığı bebeğin sağlığını risk altına sokabilir. Bu nedenle, gebelikten önce gözdibi muayenesi, böbrek, kalp ve dolaşım sistemi kontrolleri yapılmalı, diyabetin uzun yıllar sonra, özellikle kontrolsüz seyrettiğinde sinir sisteminde oluşturduğu hasar araştırılmalıdır.

Bilinçli anne sağlıklı çocuk
Gebelikte oluşan değişiklikler diyabetik böbrek hastalığının ilerlemesine, hipertansiyon, ağır protein kaybı gibi ciddi durumlara da yol açabilir. Gebelikten önce bütün bu riskler anneye anlatılmalıdır. Gebelik heyecan verici ama aynı zamanda özveri isteyen bir süreçtir. Diyabetli anne, bebeği için yaşam tarzını değiştirmeyi göze almalı ve bazı alışkanlıklarından vazgeçebilmeli. Sigarayı bırakmak bu tarz alışkanlıkların başında gelir. Özellikle diyabetli kadınlarda sigara ve alkol son derece zararlıdır ve yalnızca anneyi değil, bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkiler.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bu aile 'alışık'Tarihe kısa yolculuk
Yurdum evlilikleriMaaşa zam işe devam
Ortak adres 'icra kapısı'Kıyamet kopacak
Peri masalı gerçek olduYaşlandıkça daha mutlu oluyoruz!
Tekliflerin ardı arkası...Cazibenin sırrı ne?
Varlığı ayrı problem!Barbie işkencesi
Sadık dostlar sağlık bekçisiSanatseverler bir araya geliyor
Otomobiliniz sinyal veriyorHem emeğe hem keseye
Kahve ve sigara kanseri...Dişlerden osteoporoz tanısı
Ağrı kesiciler yaşamı kesmesin!Kabızlıktan şikayetçiyseniz...
Dünyayı kurtaran adamın oğluGüzeller güzeli film
Annesinin hayatını kaleme alacakAcil servis
Aşk mesajlarıGünün mönüsü
Rüya yorumları
GÜNCEL
Koş Koş insanlığa
Yarışmada en önde koşan küçük kız, rakibi bayılınca dönüp ona yardım...
Yazar kavgası
3 katlı hata
Odunla eğitim
Taksitle skandal
Şerefine blues
Kapkaçtan kurtulamadı
SPOR
Evlere Evlere şenlik derbi
1- Hakem Vedat Yüksel, 32 yaşında ve çok tecrübesiz...
Sezonu kapattı
Paraları yetmez
Sürprize hazır olun
Çifte bombardıman
Kurtuluş Sivas'ta
Demir smaç Neslihan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 15°C 6°C 
ANKARA Sisli 13°C 2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 19°C 11°C 
ANTALYA Az Bulutlu 23°C 12°C 
ADANA Az Bulutlu 22°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.268,130 D:% -0,97
DOLAR S: 1,439 D:% -0,62
EURO S: 1,844 D:% -0,49
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu