Doğru iletişim kur hedefi 12'den vur
İnsanların sizi hiç anlamadığından ya da yanlış anlaşıldığınızdan yakınıyorsanız iletişim becerinizi gözden geçirmelisiniz.
Sosyal hayatta çevrenizdekilerle ya da sevgilinizle anlaşamadığınızdan dolayı sıkıntı çekiyorsanız, bunun nedenini kendinizde aramanız gerekiyor. Öyle ki; uzmanlara göre bu sıkıntıların ve yaşanan tartışmaların büyük çoğunluğu iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Günlük hayatta da, "Öyle demek istemedim", "İşine geldiği gibi anlıyorsun", "Saçmalama, ne ilgisi var, beni yanlış anlıyorsun" gibi cümleleri sık sık kullanıyoruz. Kısacası iletişim çağındayız, ama çoğunlukla doğru iletişim kuramıyoruz! Çünkü iletişim, tek başına yapılan bir şey değil! O halde, doğru iletişim kurabilmek için öncelikle iletişim terimlerini bilmek lazım.
İletişim terimleri
Kaynak: Başkası ile paylaşılacak fikre sahip olan kişi ya da kişiler.
Mesaj: Bir iletişim sürecinde iletişime esas olan haber ya da bilgi. Kanal: Mesajın alıcıya iletilmesini sağlayan araç ve yöntem.
Alıcı: Kaynak tarafından gönderilen mesajın ulaştığı kişi, kişiler.
Sözlü iletişim: Ne söylediğimiz kadar nasıl söylediğimiz de önemli. Çünkü seslerin ve sözlerin telaffuzu, tonu, ritmi, vurgusu ve şiddeti, söylediğimiz cümlenin anlamını tamamen değiştirebilir! Ayrıca kişinin bilgi birikimi ne kadar çok olursa olsun, ses tonunu iyi ayarlamadığı zaman, sözleri anlamını yitirebilir!
Yazılı İletişim: En etkin iletişim biçimlerinden biri. Uzaktan haberleşmede, bilgi ve deneyimleri gelecek kuşaklara aktarmakta söze göre çok daha etkili bir yol!
Önemli ipuçları İnsan ilişkilerinde başanlı olmak için insanın doğasını iyi tanımak gerekir. Uyarılardan, gözdağından, öğütlerden, yargılamalardan biz hoşlanmıyorsak, karşımızdaki de hoşlanmaz! Bu yüzden empati yapmak ve kelimeleri dikkatli seçmek gerekir! Etkili konuşmada, kullanılan kelimeler kadar bakışlar, ses tonu, konuşma hızı, sesin yüksekliği ve konuşma sırasındaki tavırlar da etkilidir.
|