En hareketli dönemlerinde diyabetle tanışan çocuklar, ömür boyu devam edecek hastalıkla savaşmakta zorlanıyor. Bu nedenle çocukların beslenmesi ve tedavisi büyük önem taşıyor....
Çocuklar ya çok küçük yaşlarda ya da ergenlik dönemi başlangıcında diyabetle tanışıyor. Her iki durumda da önlerinde diyabetle birlikte geçecek uzun bir hayat bulunuyor. Diyabetle büyümenin zorluklarını göğüslemeye çalışsalar da, ortaya çıkan sorunlarla mücadelede çoğu zaman yetersiz kalınıyor. Olası sorunların başında uygulanan tedavi yöntemi geliyor. Diyabet tedavisinde en önemli nokta insülin miktarının çocuğun ihtiyacına göre ayarlanması. Bir çocuğun ileride komplikasyon olmaması için günde 3-4 kez insülin olması gerekiyor. Tabii ki, doz ayarı doktorlarca belirleniyor. Hastalık dönemlerine ve diğer hastalıklara göre insülin dozu değişiklik gösterebiliyor. Çocuğun, 'balayı' denilen düzelme dönemindeyse sık sık kan ve idrar şekerine bakılması şart oluyor.
Kan şekeri düşmesine dikkat Okulların tatil olmasıyla birlikte çocuğun günlük aktivitesi artacağından, kullandığı insülin miktarı da değişebiliyor. Uzmanlar bu dönemde insülinin fazla gelebileceğii belirtiyor. Özellikle yaz başlangıcı ve sonbaharda mutlaka doktor kontrolü gerekiyor. Ergenlik çağına giren çocukların insülin ihtiyaçlarının arttığını da unutmamak gerekiyor. Diyabetli çocukların spor etkinliğine katılabileceğini belirten uzmanlar, spor etkinliklerinden önce 20-40 gram fazladan karbonhidrat alınması gerektiğini belirtiyor. Çocukların büyüklere göre daha aktif olması, ağır egzersiz veya öğünlerin atlanması, ishal ve kusmayla birlikte seyreden hastalıklar gibi nedenler hipoglisemi riskini artırıyor. Çocukların gelişme çağında olmaları kan şekeri düşüklüğünü tehlikeli kılıyor. Kan şekeri düşen çocuklarda acıkma hissi, terleme, solgunluk, huzursuzluk, sinirlilik, bulantı görülüyor. Özellikle futbol gibi uzun süren şiddetli aktivitelerde ani kan şekeri düşüşüne karşı da çok dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunuyor.
Esnek beslenme planı Kan şekerinin hızlı düşmesi çocukta uykuya eğilim, konuşma bozukluğu, görmenin azalması, oturma veya ayakta durmada zorluk ve en sonunda havale ve koma gibi sonuçlar doğuruyor. Diyabetli çocukların her ay bir kez doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. Günümüzde diyabet tedavisinde eskiden olduğu gibi katı diyetler yerine esnek beslenme planlanması tercih ediliyor. Besinlerdeki karbonhidrat miktarını sayarak, çocuklara insülin dozlarını nasıl ayarlayacakları öğretiliyor. Abartmamak kaydıyla, dondurma ve çikolata bile yiyebiliyorlar. Diyabetli çocukların okuldaki en önemli sorunları şöyle: Uygun yiyecek bulamamaları, insülin iğnesi yapmak için rahat ortam olmaması ve acil durumlarda müdahale edilememesi.