Hayatları belgesel oldu
Hayatını başkalarının evlerini temizleyip, günlerini iki tezat dünya arasında mekik dokuyarak geçiren gündelikçi kadınların hayatı, 50 dakikalık bir belgesele konu oldu.
Ömürleri birbirine tamamen zıt iki dünya arasında geçen "gündelikçi" kadınların hayatı, belgesele konu oldu. Sosyal güvencesi olmayan, yaptıkları "işten" sayılmayan kadınların sorunları ve hayalleri perdeye yansıdı. Yer ya da cam silmekle ömür çürüten, kendilerine "temizlik işçisi" yerine "kadın" denmesinden rahatsız olan gündelikçiler, isimleri olduğunu belgesel aracılığıyla anlatıyor.
50 FİLM ARASINDAN SEÇİLDİ Emel Çelebi'nin yönettiği "Gündelikçi" adlı 50 dakikalık belgesel, 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Belgesel" seçilerek Altın Portakal aldı. Araştırması, çekimleri ve kurgusu bir yıl süren film, İstanbul'da yaşayan gündelikçilerin "insan gibi yaşama isteklerini" duyuruyor. Kadınların doğal hallerini gösteren çekimlerle, röportajlara yer verilen belgeselde, sosyal haklarının bilinmediği, kendilerini koruyacak bir iş kanununun bulunmadığı vurgulanıyor. Sigortasız çalıştıkları, emeklilik hakkı bulunmadığından, yüzde 90'ının 40 yaşından sonra bel, boyun fıtığı, menisküs olmasına rağmen parasızlık nedeniyle tedavi imkanına ulaşamadığı üzerinde duruluyor.
OSAKA FİLM FESTİVALİ'NDE Türkiye'de birçok festivalde gösterilen film, Aralık'ta Osaka 3. Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde oynayacak. Kadınların, işçi ve işveren ilişkisi içinde olmadığını vurgulayan Emel Çelebi, onların sorunlarına dikkat çekiyor: "Ellerinde sihirli değnek yok ki? 'Kadın gelecek' diye temizlenmeyen evlerin bir anda pırıl pırıl olmasını bekleniyor. 'Abla' dedikleri işverenle yakın ilişkiler kurdukları için 'yapamam' diyemiyorlar" Örgütlü olmayan kadınlara da yer veren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Gecekonduda yaşayan kadın, lüks bir villaya temizliğe gidiyor. Aradaki tezatı vermeye çalıştık. Amacımız kadınları karşı karşıya getirmek değil, genel bir sorunu ortaya koymaktı. Alınganlık yapmalarına gerek yok. Sorunların halledilmesini, onları koruyacak bir kanun çıkmasını istiyoruz."
Pervin METİN-Merkez
|