Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı'nın ortaya attığı "Şiddeti alışkanlık haline getiren tüm öğrenciler eğitimlerine açık lisede devam etsinler" sözü tartışma yarattı.
Yıllar önce bize çok uzak ülkelerin, sadece haberlerden izlediğimiz ve en az o ülkeler kadar bize uzak olan 'okulda şiddet' olayları bugün toplumumuzun en büyük sorunu. Hemen her gün bir okuldan şiddet haberleri geliyor. Okula eğitim alması için gönderdiğimiz evlatlarımız ya ölüyor ya öldürüyor! Gündemden düşmeyen okullardaki şiddet, eğitimi baltalamaya devam ediyor. Okullardaki vahim sınıf görüntüleri başta ebeveynler olmak üzere tüm toplumu tedirgin ediyor.
ÇETE, OKULLARA GİRDİ Geçen eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 14 ölü, üçü öğretmen 107 yaralı gibi vahim bir şiddet faturası ile kapanmıştı. Bu eğitim yılının başında ve geçen eğitimöğretim yılının son 1.5 ayında çıkan fatura ise 6 bin 224 öğrencinin karıştığı, 2 bin 474 olay. Üstü kapatılan ve istatistiklere giremeyen birçok olay ise çabası. Gelir adaletsizliği, halkın yoksullaşması, göç, işsizlik, devlete güvenin azalması, kültürel yozlaşma ve değerlerimizden uzaklaşma gibi nedenlerin yanında kalabalık sınıflar, derme çatma yapılmış okullar, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, personel eksikliği, okulların fiziksel, eğitsel ve rehberlik donanımına sahip olmaması, şiddetin önemli etkenleri arasında. Türkiye'de 'gelecek' öğrenciler için korkulu bir sözcük. Öğrenciler, gerginliklerini ve güvensizliklerini okulda oluşturdukları kamplaşmalarla, şiddetle yansıtma yansıtma eğiliminde. Şiddet olayları liselerden ilköğretim okullarına kadar indi. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı şiddet olaylarına karşı ailelerin gerekli önlemleri almasının gerektiğinin altını çizdi. Avcı, "Ailelerin TV ile bilgisayar saatlerini ve program türlerini planlaması gerekir. Korku ve gerilime sebep olan görüntülerin ve internet sitelerinin, çocuğun gelişiminde problemler oluşturacağını hatırlatmak istiyorum" dedi.
İLKOKULLARDA BİLE OLAY VAR Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda şiddetin önlenmesine yönelik 2006-2011 yılları arasını kapsayan 5 yıllık eylem planını destekliyoruz fakat; okullarda disiplinin ve eğitimin çivisinin çıktığını belgeleyen bu rakamlar karşısında "Milli Eğitim Politikası" izlenmeli. Sendika olarak okulları esir alan şiddetin önüne geçmek için okula ve arkadaşlarına zarar vermeye devam eden öğrencilerin kaydının açık liseye alınması teklifini sunuyoruz. Birçok ülkede uygulanan bu yöntem Türkiye için de zorunluluk haline geldi. " Avcı'nın bu önerisi Milli Eğitim Bakanlığı'nda yankı bulur mu, çözüm olur mu bilinmez ancak tartışılması gereken bir öneri olduğu ortada. Özellikle de şiddet olaylarının ilkokul düzeyine indiği ve sayısının hızla artığı bir dönemde...