Yatarken ya da uzun süre hareketsiz kalındığında kendini hissettiren 'Huzursuz Bacak Sendromu', kişilerin sosyal hayatına darbe vuruyor. Ağrı, uyuşma ve yanma şikayetleri yüzünden hastalar kendini kısıtlıyor.
Kuşkusuz her hastalık insanı huzursuz, mutsuz eder ama bacaklarda ortaya çıkan ve adı 'Huzursuz Bacak Sendromu' olan öyle bir rahatsızlık var ki; kişilerin hayatını adeta cehenneme çeviriyor. Bu kişiler genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında farkettikleri, ancak tam olarak tarif edemedikleri rahatsız edici hislerin adını koyamıyor. Şikayetler, "Baldırlarım ağrıyor", "Bacaklarıma derinden bir şeyler batıyor", "Yanıyor", "Uyuşuyor", "Bacaklarımla böcekler yürüyor", "Küçük bıçaklar saplanıyor" gibi farklı şekillerde tarif ediliyor. Bu hislerin ortak özelliği ise istirahat halinde ortaya çıkıp, hareket ile kayboluyor olmaları. Bu nedenle şikayetler sadece yatarken değil, gün içinde, özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında (televizyon, sinema seyrederken, seyahat sırasında) ortaya çıkıyor ve kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyuyor. Huzursuz Bacak Sendromu'nun nedeni, yüzde 95 oranında bilinmemekle beraber, yüzde 5 oranında demir eksikliği, şeker hastalığı, üre, vitamin B12, kalsiyum veya magnezyum eksikliği, bel fıtığı, bacak varisleri gibi nedenlerden de oluşabiliyor.
SEBEBİ BİLİNMİYOR Gece uyumak için yatağa girildiğinde bu rahatsız edici hisler uyumayı zorlaştırıyor. Bacaklarındaki şikayetler yüzünden uykuya dalmakta zorlanan hasta, kazara uyandığında yine aynı sıkıntıyı yaşıyor. Uzun dönemde ise uykusuzluğa bağlı olarak yorgunluk, dikkat ve konsantrasyonda azalma yaşanırken, kişilik değişiklikleri de ortaya çıkıyor. Kadınlarda daha sık rastlanan Huzursuz Bacak Sendromu'nun toplumda görülme sıklığı ise yüzde 10. Anne-baba ya da yakın akrabalarında bu hastalığa yakalananların da dikkatli olması gerekiyor. Hastalık, daha çok 35-45 yaş arasında kendini gösteriyor. Ancak 18-20'li yaşlarda filizlenmeğe başladığı, 60 yaşlarında ise zirveye çıktığı belirtiliyor.
BELİRGİN ÖZELLİKLER Bu nedenle aileleri uyaran uzmanlar, anne-babaların çocuklar üzerinde iyi bir gözlemci olması gerektiğini, belirtilerden kuşku duyulduğunda ise mutlaka doktora başvurulmasını istiyor. Bu rahatsızlık, en çok romatizmal hastalıklarla karışıyor. Ancak, iki hastalık arasındaki en bariz fark; romatizma ağrılarının istirahatte değil hareket halindeyken daha belirgin olması. Huzursuz Bacak Sendromu'nda yakınmalar kişiye göre değişirken, az sayıda da olsa kimilerinde bacakların dışında kol ve göğüs bölgesinde de hissediliyor. Huzursuz bacağın en belirgin özellikleri şöyle sıralanıyor: Yakınmaların gece başlaması, çoğunda uykuyla birlikte devam etmesi, bacakları sallamak ya da yataktan inip yürümekle sıkıntıların hafiflemesi.