Yaşam koçluğu kavramı Türkler'i de etkisi altına aldı. Başta ünlü isimler olmak üzere, artık pek çoğumuzun bir koçu var.
AMERİKA'DAN tüm dünyaya yayılan 'yaşam koçluğu', son zamanlarda ülkemizde de büyük ilgi görüyor. Yaşam koçları, bir arkadaş gibi kişinin hayatında olup biten her şeyi dinlerken, bir yandan da tavsiyelerde bulunuyor. Kişiyi kendinden bile daha iyi tanımak için görev yapan yaşam koçları, beraber çalıştığı insanların nerede ne giyeceğinden kime nasıl davranacağına, nerede tatil yapması gerektiğinden, iş konusundaki stratejilerine kadar birçok konuda yönlendiriyor.
Sanatçılarda moda Özellikle sanatçı ve sosyetikler birbiri ardına kendilerine yaşam koçu tutmaya başladı. Deniz Akkaya'nın öncülük ettiği yaşam koçundan yardım alma kararı İpek Tuzcuoğlu ve Necati Şaşmaz gibi birçok ünlü arasında da kısa sürede yayıldı. Panik atak hastası olan ve bu rahatsızlığı nedeniyle hayatı adeta kabusa dönen Tuzcuoğlu, "Yaşam koçum sayesinde yeniden hayata döndüm" diyor. Yaşam koçluğunun yanı sıra uzmanlaşmak istedikleri alanda da koçlarla anlaşanlar çığ gibi büyüdü. Örneğin, Keremcem ünlü tiyatrocu Tarık Pabuçcuoğlu ile, manken Nihan Akkuş da Itır Esen ile oyuncu koçu olarak anlaştı. Levent Yüksel ise Cenk Eren'e son albümünde vokal koçluğu yaptı. Sağlıklı bir hamilelik geçiren Demet Şener Kutluay da, kısa süre sonra anne olacak Gülben Ergen'in hamile koçu oldu...
Kimler koç olabilir? Çok sayıda ünlünün birbiri ardına kendilerine koç edinmeye başlaması, beraberinde koçluk kavramı ve kimlerin koç olabileceği tartışmalarını getirdi... Bu konuda açıklama yapan yetkililer, koç olmak için gereken özellikleri şöyle anlattı: "Temelde, insanlarla yakın çalışmayı sevenler koç olabilir. Bunun üstüne ICF'den (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı, 100 saatin altında olmamak üzere eğitim almış olanlar, daha bilinçli olarak koçluk yapmaya başlayabilir. Bir koçun yaşamı boyunca eğitime yatırım yapması ve kendini bu alanda geliştirmeye devam etmesi gerekir. Yani, birkaç günlük sertifika programları sadece o kişinin koçlukla ilgilendiğini ve bu konuda kısa bir eğitim aldığını belgeler. Yetkin bir koç olduğu anlamına gelmez." Koçluk yapmak üzere bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler, doğru eğitim kurumlarına ulaşarak ilk adımı atabilirler (Bu eğitim kuruluşlarına ve koçlukla ilgili standartlara ICF'in uluslararası ya da Türkiye sitelerinden ulaşabilirsiniz). İnsanlarla birebir ilgilenen danışmanlık, eğitim, psikologluk, psikiyatristlik, avukatlık gibi meslek dallarından olan kişiler de ancak bu eğitimleri almak sureti ile koçluk yapmaya başlamalıdırlar.
Para ve mutluluk bir arada Koçluk eğitimlerini tamamlayanların tecrübe kazanması için mutlaka uygulama yapmaları gerekir. Bu aşamada koçlara düşen görev, kendilerini geliştirmek için gereken zaman ve eğitim konusunda hassas olmalarıdır. Bu özellikleri taşıyan kişiler hem para kazanabilir hem de yardım etmenin mutluluğunu yaşabilir.