Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 29 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Tekel yine pazar lideri
Vergide benzin ile yarışıyor
Yıkılmadık, Ayaktayız
Harman değişti mi?

Ucuz taktik tutmadı

Satışı tartışılırken 'zararda' söylentisi çıkarılan Tekel, 73 trilyon kâr etti.



Rakiplerin "Pazar payını kaybediyor" dedikodusu Tekel'e zarar vermedi. Son bir yıldır pazar payı yüzde 39. "Tekel 2001" sigarasının satışı 3 kat arttı, piyasanın lideri oldu.

ÜRÜN BAZINDA LİDER
Genel Müdür Arıkan, şöyle diyor: Ürün bazında piyasa lideriyiz. Sigara önceki yıl zarardaydı. Bu yılın ilk 6 ayında 73 trilyon kâra geçtik.


***

Tekel yine pazar lideri

'Çok kan kaybediyor' diye sürekli gündeme getirilen TEKEL ürün bazında liderliği geri aldı. Toplam pazar payını da artıran şirket, sigara bölümü için geçen yılki zararı ilk altı ayda 73 trilyon kâra çevirdi.

Rakipleri tarafından sürekli pay kaybediyor diye gündeme gelitirilen TEKEL'in ürün bazında yeniden liderliği ele geçirdiği ortaya çıktı. TEKEL Genel Müdürü Fahri Arıkan "Pazar payımızı bilinçli olarak düşük gösteriyorlar. TEKEL ayakta ve çalışıyor" dedi. Vergi değişikliği haberleriyle yeniden gündeme gelen sigara sektöründe, merakla TEKEL'in özelleştirmesi bekleniyor. Geçen yıl Kasım ayında TEKEL'in yönetim koltuğuna oturan Arıkan oldukça iddialı. Fahri Arıkan, şirketteki bir yılını ve sigara sektörünü TAKVİM'e şöyle değerlendirdi:

* 2004-2005 yıllarında sigara vergilerinde arka arkaya değişiklik yapıldı. TEKEL de diğer şirketler gibi bu süreçte önlemlerini aldı. Son bir yıldır payımız yüzde 39 civarında. Hem aylık hem de kümülatif bazda geçen yılın üzerindeyiz. Ürün bazında ise lider durumdayız. TEKEL 2001 sigaramız hacmini üç kat artırdı. En çok satılan ürün durumuna geldi.

* TEKEL'e talip olan yabancı şirketler var. Bu şirketlerin yetkilileri sürekli bizim payımızın hızlı bir şekilde gerilediğinden bahsediyor. Bilinçli bir kampanya yürütülüyor. Bu kampanyanın iki ayağı var. Birincisi, pazar payının gerilediği ve TEKEL'in kan kaybettiği görüşünü insanların bilinçaltına yerleştirmek. İkincisi ise TEKEL'in özelleştirme sürecini sürekli canlı tutmak. Bu yüzden TEKEL camiasının moralini bozuyorlar.

* Geçtiğimiz yıl vergi sisteminde yapılan değişiklik sonrasında sert bir düşüş olmuştu. O nedenle yılı yüzde 35-36 pazar payı ile tamamladık. Ama bu sene kayıpları fazlasıyla geri aldık. Yabancı şirketlerin rapolarına bakılırsa geçen sene payımız yüzde 30'a, bu sene sonunda da yüzde 20'lere gerileyecekti. Ama istedikleri olmadı.

YABANCI ŞİRKET TAKLİT ETTİ

*
Sonuçta TEKEL özelleşir veya özelleşmez. Bizim görevimiz şirketi daha karlı hale getirmek. Atılan adımlar özelleştirme için değil.

* Sert kutu paketleme makinelerinin kurumunu tamamladık ve bu sigaraları pazara sunmaya başladık. Yeni tat ve ambalajlar üzerinde de çalışıyoruz. Camiamıza şu mesajı vermeye çalışıyoruz: "TEKEL yıkılmadı ve ayakta. İyi bir şekilde çalışıyor"

* Sadece sigara üretim ve pazarlama olarak düşündüğünüzde artık kâr eder hale geldik. 16 bin 500 civarında çalışanımız bulunuyor. Ocak-Haziran dönemi olarak ele alırsanız, geçen yıl 191 trilyon TL faaliyet zararı varken bu yıl 102 trilyon kâr ediyoruz. Dönem kârı da 73 trilyon TL oldu.

* Herkes TEKEL'i eleştiriyor ama şartlarımız rakiplerimiz ile aynı değil. Biz bir kamu şirketiyiz. Ettiğimiz zarar kamu zararı. Bu yüzden daha sonra kâr sağlayacak olsa bile zarar edecek operasyonlara imza atmamız zor. Ayrıca tüm alımlarımız kamu ihale kurumu tarafından düzenleniyor.

* Pazarda geçen yıla göre hacimde bir miktar düşme var. Bu düşüşte kutuların üzerine yazılan uyarıların etkisi var mı bilemiyorum. Bunu ancak seneye anlarız. Ama kaçak ve sahte konusunda daha net adımlar atılmalı. En çok bizim ürünlerimiz taklit ediliyor. Hatta pazarda faaliyet gösteren yabancı bir şirket çok satan bir ürünümüzü taklit etmeye çalıştı. Dava açınca ambalajı değiştirdiler.


Sinan Cem ŞAHİN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Garanti, 700 KOBİ'yi...119 alışveriş merkezimiz...
Konutta kampanya rüzgârıİzmir Limanı Danıştay'ı bekliyor
'Dış ticaretle moral buluyoruz'Alfa Grubu'nun zincir...
Çin malı otomobil...Kombassan'ı Katar kredisi...
Döviz rezervleri 2.9...SGK'da olağanüstü...
Serbest bölgede ilk...İhracat 83 yılda 1600 kat arttı
Şekerde son karar hükümetinEmeklilerden 'fark' mektubu
Memura 5 YKr fazla mesai zammıTOBB'dan 'fuar kentleri' önerisi
Hes Kablo yeni fabrika kuracakBaraj inşaatıyla 7 bin kişiye iş
Habur'da modernizasyon tamam
SAKLAMBAÇ
Verdiği pozlar erkeksi değil 'Verdiği pozlar erkeksi değil'
'Bir zamanlar her aktörün yolu Arzu Yanardağ'dan geçiyordu' diyen...
Atatürk'ün hayatı notlarında...
Kalbe dolan o ilk öpücük
İstiridye kabuğu içinde...
Ooooo... Caparo
Mutluluk bir adım ötede...
Bacakların derdi varis
AKTÜEL
Türk Türk festivali bir numara
ABD'nin önemli sinema dergilerinden MovieMaker, bu yıl 8'incisi...
Milyonerler fuarı açıldı
Takdire bak!
En kötü Heathrow
İşte gerçek lastik kızlar
Amerika yangın yeri
Baş döndüren otel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.683,250 D:% 0,23
DOLAR S: 1,450 D:% -0,07
EURO S: 1,847 D:% 0,38
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu