Ön muayene ve tetkikler sonucu kornea yapısı ile kalınlığı uygun görülen, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan kişiler; 10-15 dakika süren müdahaleyle gözlüklerine veda ediyor.
Hokkabaz adlı filminin en can alıcı sahnelerinden biri, lazer yöntemi ile gözlüklerinden kurtulmak isteyen Büyük İskender ve çocukluk arkadaşı Maradona'nın lazerli göz ameliyatlarıydı... Onların gözlükten kurtulmak için gösterdiği çaba tiraji-komik sahnelerle anlatılırken; biz de lazer nedir, nasıl ve kimlere uygulanabilir onu araştırdık. Dünya Göz Hastanesi Refraktif Cerrahi Bölüm Başkanı Opr. Dr. Efekan Coşkunseven 10-15 dakikalık bir müdahaleyle gözlüksüz ve lenssiz günlük işlerini yapacak hale gelmeyi düşünenlerin, bilmesi ve dikkat etmesi gerekenleri bize şöyle anlattı:
* Kimlere lazer uygulanabilir? Miyop-hipermetrop-astigmat sorunu olan 18 yaşın üzerinde -14 dioptriye kadar miyoplar, -6 dioptriye kadar astigmatlar,+6 dioptriye kadar hipermetroplar lazerle tedavi edilebilmektedir. Ön muayene ve tetkiklerle kornea yapısı ve kalınlığı uygun olan ve sistemik hastalığı olmayan kişiler bu tedavilere adaydır. Romatizma ve diyabeti olanlarda, hamile kadınlarda, gözünde katarakt ya da glokom gibi başka göz hastalıkları olanlarda, keratokonuslu gözlerde lazer tedavisini kesinlikle önermiyoruz. Lazere uygun bulunmayan bazı hastalarımız ise örneğin; derecesi çok yüksek, korneası ince olanlar yine göz yapıları uygun ise göz içine mercek yerleştirme ameliyatıyla gözlük veya lensten kolaylıkla kurtulabiliyor.
* Bu ameliyat ile gözlüklerden kurtulu- yoruz ama onlar kadar etkili mi? Hastalar, gözlükle hangi kalitede görüyorsa, bu operasyondan sonra aynı kalitede görebiliyor. Hatta, lazer cihazlarında teknoloji ilerledikçe hastaların gözlük ya da lensle elde ettikleri görüntüden daha kaliteli bir görüş sağlama imkanı doğdu.
* Lazerin komplikas- yonları var mı? Tıbbi uygulamaların hiçbiri, koplikasyon olasılığından uzak değildir. Ancak lazer yönteminde bu komlikasyonlar çok nadir görülür. Türkiye'de 20 yıldır uygulanan bu tedavide komplikasyon oranı son derece düşüktür.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ YÖNTEMİ * Lazeri her göz yapısı kabul ediyor mu? Bundan birkaç sene öncesine kadar her miyop, hipermetrop ya da astigmat olan göz, standart bir lazer programıyla tedavi olabiliyordu. Ancak özel göz yapısına sahip bazı hastaları lazere uygun bulmayarak eliyorduk. Şimdi kullandığımız teknolojiler bize, her kişinin kendi göz yapısına özel lazeri programlama şansını veriyor. Böylece tüm hastalarımıza kişiye özel lazer tedavisi yapabiliyoruz.
* Bu kısa operasyonu geçirdikten sonra, rahatsızlığın tekrarlama riski var mı? Lokal anestezi ile 10-15 dakikada hasta son derece sağlıklı bir şekilde günlük yaşamına dönüyor. Rahatsızlığın tekrarlama riski yok ama bazı hastalarda yarım derece de olsa oynama olabiliyor.