Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 23 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Şehir bizi hasta ediyor!
Başlarken...
Tedavi yöntemleri
Panik atağın belirtileri
Depresyonun belirtileri

Hasta eden şehirler



HIZLA büyüyen, gürültüsü, hava kirliliği artan, ulaşımı kabusa dönüşen büyük şehirler, psikolojimizi bozuyor, hepimizi hasta ediyor.

***

Şehir bizi hasta ediyor!

Büyük şehrin stresi, hava kirliliği, trafiği ve beslenme şekli depresyondan kansere şişmanlıktan alerjiye, göz hastalıklarından bronşite kadar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor....

Büyük şehirlerdeki yaşam biçimi, astımdan, bronşite, bel fıtığından şişmanlığa, göz hastalıklarından, damar tıkanıklığına, sağırlıktan, alerjiye, stresten kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskini barındırıyor. Modern yaşamın, tıp literatürüne eklediği yeni hastalıkların ortaya çıktığı günümüzde, tedavi için hastalara kırsal yörelerde yaşamaları öneriliyor.

Kent Hastalıkları'nı 5 ana grup altında toplayabiliriz: 1- Kent psikolojisi ve psikiyatrik rahatsızlıklar 2- Çevresel koşullar, trafik, barınma, açısından kent hastalıkları 3- Çalışma yaşamı ve işyeri hastalıkları 4- Kent yaşamında beslenme ve sonuçları 5- Hareket, egzersiz, fizik aktivite ve kentli yaşam hastalıkları

1. Bölüm

PSİKİYATRİK RAHATSIZLIKLAR
Teknolojinin ulaştığı düzey yaşamımızı kolaylaştırıp değiştirirken beraberinde birçok sorunu da gündeme getirdi. Artan nüfusuyla ve ihtiyaçlarıyla giderek savunmasız bir konumda yer alan kentli insan, yaşamın ortaya çıkardığı hastalıklarla baş etmeye çalışıyor.

PANİK BOZUKLUK

Nedensiz ortaya çıkan ve sık görünen bir rahatsızlıktır. Ortalama 100 kişide 4 kişi panik bozukluğu yaşamış veya halen yaşamaktadır. Hızlı kalp çarpması, nefes açlığı, kontrolü yitirme ve ölüm korkusu belirtileri ve nöbet tarzında ortaya çıkıyor. 20-35 yaşları arasında sık görülen panik bozukluğu, kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazladır.

ŞEHİRLİ KADIN HASTALIĞI

Panik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Psikolojik etkilenmeler sebep olabildiği gibi, biyolojik kökenli olduğu da iddia ediliyor. Aynı ailede daha sık görülmesi genetik geçişli olduğunu da düşündürmektedir. Ekonomik durumla bağlantısı olmayan panik bozukluk, şehir yaşamında, kırsal bölgelere göre çok daha sık görülüyor. Bu nedenle "şehirli genç kadın hastalığı" olarak da tanımlandığı görülmüştür.

ÖLÜM KORKUSU YAŞIYORLAR

Panik bozuklu hastalar nöbetler nedeniyle alışkanlıklarını değiştirirler. "Her an ölebilirim" korkusuyla yaşayan bu hastalar başkalarında görülmeyen bazı alışkanlıklar edinirler: Tansiyon aletiyle dolaşmak, kalbini ve nabzını kontrol etmek, yanında birilerinin bulunmasını istemek, asansöre trene binmemek, bulunduğu çevreden uzağa gitmemek, çok sık hastanelerin acil servislerine uğrayıp birtakım tetkikler yaptırmak, kapalı kalabalık yerlere girmemek v.b gibi.

DEPRESYON

Bir kişide depresyon oluşturan şey, o kişiyi olumsuz yönde etkileyen stres faktörleri veya kişinin yaşadığı herhangi bir olaydır. Bireyler arası ilişkilerdeki olumsuzluklar da depresyonu ortaya çıkartan en önemli sebeplerden biridir. "Çağın Hastalığı" olarak tanımlanan depresyon, kentli yaşamda ortaya çıkan psiko- sosyal stres faktörlerinin yoğunlaşmasıyla artış gösteriyor. Hiçbir dış etken olmadan da depresyona yatkın kişilerde bu hastalığın ortaya çıkması söz konusu olabilir. Depresyon psikiyatride en sık rastlanan ruhsal bozukluktur. Mutsuz, ağlamaklı ve kederli olma hali, uykusuzluk ya da aşırı uyku uyuma, kendini suçlu ve terk edilmiş hissetme, azalmış öz bakım, davranışlarda yavaşlama ve azalma, düşük sesle konuşma, az sesle konuşma, geleceği ümitsiz ve karamsar görerek çaresizlik hissetme, hayattan zevk almama, hobilerden uzaklaşma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

FİZİKSEL ŞİKAYETLER

Her yaşta görülebilen depresyon baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk ve halsizlik, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve cinsel işlev bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Her on erkekten birisi ve her beş kadından birisi yaşamı boyunca en az bir kez depresyon geçiriyor. Kadınlarda daha sık görülüyor. Kadınlarda en sık 35-45 yaş arasında, erkeklerde 45-65 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Son yıllarda toplumda depresyon sıklığının 20 kat kadar arttığı bildiriliyor. Daha önemlisi depresyonun genç nüfus arasında giderek yaygınlaşmasının yarattığı tehlikeye işaret ediliyor.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Cinsellik her insanın taşıdığı çok normal bir içgüdüdür. Ancak büyük kentlerdeki stres faktörleri, kentin yaşam temposu cinselliği bozucu birçok tehlikeyi de ortaya çıkarmıştır. Gündelik yaşamda karşılaşılan tüm zorluklar ve yaşadığımız stres, cinsel hayatımızı da ağır biçimde yaralamaktadır. İşlev bozukluklarında en sık karşılaştığımız rahatsızlık cinsel istek kaybıdır. Bu, isteğin azalması, uyarı olduğu halde istek olmaması ve uyarı sonunda cinsel tepki yerine şiddet ve nefret şeklinde ortaya çıkabilir. Bir başka cinsel işlev bozukluğu ise erken boşalmadır. Boşalmanın ilişkiyle birlikte eşi tatmin edemeden ve kişinin isteğinden önce olmasına erken boşalma denir. 25 yaşının altındaki gençlerin üçte birinde ve 40 yaşın üzerindekilerin yüzde 10'unda görüldüğü sanılmaktadır. Aslında hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabiliyor.

SEKSİN DÜŞMANI: STRES

Kent yaşamının vazgeçilmezleri arasına giren sigara, alkol alışkanlığı stres ve uykusuzluk ise cinsel gücü olumsuz etkileyen en önemli faktörlerdendir. Stres, kandaki testesteron hormanlarını düşürerek kan damarlarının daralmasına ve kan akımının azalmasına neden olarak cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor. Büyük şehirlerde yaşamanın en büyük sıkıntılarından biri de uykusuzluktur. Uykusuzluk da cinsel gücü azaltan en önemli faktörlerdendir. Uykusuzluk halinde stres hormonlarından kortizol salınımı artmakta, bu da cinsel istekte azalmaya sebep olmaktadır.


Hazırlayan: Erhan DOĞAN

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Yüz kızartan cep mesajlarıRüküş polemiği
Komedyen sevdalısı'Tatile gideni kınıyorum'
Yurtdışında bayram var'Benim yaptığım işi...
Kısırlık nedeni olabilirArtık onun da kaseti var
Yüzük barıştırdıSilikon iddiasına imalı...
Naz'ın yüzü gülüyorZarif erkek makbul!
Annelik özlemiYağmur'un öfkesi...
Evde, işte birlikteÇocuklarda kalp hastalığı riski
Havuç vücudu temizliyorErken doğum ömrü kısaltıyor
Çölyak tüberküloz riskini...İşte zenginlik!
Çocukların hayalleriÜnlü şarkıcının sesini kesti!
Acil servisBayram mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Tatlı Tatlı büyüme
Çikolata ustası Nestle, Türkiye'de geçen yıl yüzde 44 büyüdü.
Şifreyi alana kadar dayak
Bugün gülümseyin
Türk'ten yeni hayat
Katiller bir bir elde
Abbas yolcu, otobüs borcu
2 günde 52 can yok oldu
SPOR
İyi İyi bayramlar Fenerbahçeli
Vestel Manisa'nın yenilmesiyle puan farkını kapatma şansı doğan...
Günaydın hocam!
Bobo'yla çay keyfi
Bu üç puan benim
Uçakta motive etti
Alex yetiş doğum yapıyorum
Sadece evinde kaplan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.643,760 D:% -0,45
DOLAR S: 1,462 D:% 0,17
EURO S: 1,847 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu