Aile erkanının bir araya geldiği bayramlarda yenilen yemeklerin tadına doyum olmaz. Ancak yabancı bir yerde yemeğe gidecekseniz, öncelikle sofra adabını öğrenmeniz gerekiyor....
Bayramlardır dargınları barıştıran, uzaktaki eş, dost, akrabaları bir araya getiren; yüreklerde unutulmaya yüz tutmuş güzellikleri ortaya çıkaran... İşte o bayramlarda neşe ve kahkahalar eşliğinde yenilen yemekler de çok özeldir. Bu yüzden kadınların çoğu bayram yemeklerine ayrı bir özen gösterir. Aile ortamında yenilen yemekler bir yana, davetli olduğunuz yemekli toplantılarda da dikkatli olmalısınız.
BU KURALLARA DİKKAT! Sofra adabını bilmek, çoğu zaman olmadık zamanlarda hayat kurtarır! İşte size genel sofra adabının kuralları...
* Et yenilirken çatal sol elde, bıçak ise sağda tutulur ve eti keser. Sebze yendiğinde çatal sağ elde tutulur ya da tekrar sol elde tutularak sağ eldeki bıçakla sebzeler onun üzerine itilir.
* Çorba içildikten sonra kaşık kesinlikle masaya değil, doğrudan doğruya tabağın içine bırakılmalıdır.
* Masadaki büyük peçete tam olarak açılmaz; uzunlamasına dizlerin üzerine serilir. Peçeteyi göğse takmak, yeleğe geçirmek ayıptır. Yemek bittikten sonra peçete toplanıp, katlanmadan tabağın yanına bırakılır.
* Ses çıkarmadan su içmeyi öğrenmeliyiz. Bir kerede bardak boşaltılmamalıdır.
* Sofra ve yemek görgüsünde sunulan yemekleri belli yöntemler çerçevesinde yiyebilmek, öğrenilmesi gereken en önemli görgü kuralları arasındadır.