Gelişmiş tedavi yöntemlerine rağmen zatürree hala en sık ölüme neden olan hastalıklardan biri. Her yaşta görülmekle birlikte bebek, özellikle bebekler ve yaşlıları daha çok etkiliyor....
Kış mevsiminde daha sık görülen zatürree, bakteri ya da virüslerin yol açtığı ciddi bir akciğer enfeksiyonu olarak nitelendiriliyor. Ne yazık ki, günümüzde gelişmiş tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen zatürree hala en sık ölüme neden olan hastalıklardan biri. Zatürree her yaşta görülmekle birlikte bebekler, küçük çocuklar ve yaşı ilerlemiş kişiler daha çok etkiliyor. Tüm zatürree olgularının yarısından pnömokok bakterisi sorumlu tutuluyor. Bu bakteriden oluşan zatürree özellikle ileri yaştakilerde, bağışıklık sistemini bozan herhangi bir hastalığı olanlarda, diyabet, böbrek veya siroza yakalananlarda ölümle sonuçlanabilecek tablolara neden olabiliyor.
HER YIL ARTIŞ OLUYOR Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre de ülkemizde her yıl 90 bin zatürree vakası görülüyor ve 2500 kişi hayatını kaybediyor. Ancak uzmanlar, Türkiye için gerçek rakamın çok daha yükseklerde seyrettiğini ve her yıl yaklaşık 500 bin kişinin zatürreeye yakalandığını belirtiyor. Yine Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkemizde 1-4 yaş arasındaki çocuklarda en sık görülen ölüm nedenlerinin yüzde 22'sini bu hastalık oluşturuyor. Belirtiler genellikle üst solunum yolları enfeksiyonunun ardından ani olarak başlıyor. Yüksek ateş, üşüme - titreme, öksürük, balgam, nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık gibi yakınmalar hastayı yatağa düşürüyor. Ancak hastalık sinsi bir şekilde de ilerleyebiliyor; kuru inatçı bir öksürüğe karşılık; göğüs ağrısı, nefes darlığı ve balgam gibi diğer belirtilere rastlanmayabiliyor. Bazı hastada baş ve eklem ağrıları, deri döküntüleri, kusma ve ishal gibi akciğer dışı organlara ait yakınmalar gelişebiliyor.
TEMASLA BULAŞIYOR Bakteriler hasta kişiyle yakın temas sonucu bulaşıyor. Tek başına veya damlacıklar içinde solunum yoluyla vücuda giriyor. Zatürree mutlaka antibiyotikle tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Günümüzde hemen her bakteriye karşı etkili antibiyotikler mevcut. Tedavide önemli olan antibiyotiğin doğru seçilmesi, yeterli doz ve sürede kullanılması. Ancak pnömokokların gün geçtikçe penisilin ve başka antibiyotiklere karşı direnç kazanmaları tedavide sorun yaratabiliyor.
TEDAVİ 1-3 HAFTA SÜRÜYOR Gribin aksine zatürreede yüksek ateşin düşmesi bir haftayı bulabiliyor. Zatürree hastasının ateşi düştükten sonra da antibiyotik tedavisine doktorun önerdiği süre devam etmesi gerekiyor. Tedavide ayrıca öksürüğü hafifleten, ateş düşüren, balgamı sulandıran ve çıkarılmasını kolaylaştıran ilaçlardan da yararlanılıyor. Yatak istirahati vücut direncinin yeniden kazanılmasında önemli rol oynuyor. Zatürreenin tedavi süresi 1-3 hafta sürüyor.