Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 18 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Yemin etmenin hükmü
Çarşı-pazar ağalığı
Gelen vahiyler nasıl yazıldı?
Bir Âyet
Bir Hadis
İmsakiye
bir soru bir cevap
Na'at nedir?
extra

Yemin etmenin hükmü

Kaç çeşit yemin vardır? Allah'ı şahit göstererek yemin eden Müslüman eğer yeminini tutamazsa ne yapmalıdır? Yeminin kefaretleri nelerdir?.



Yemin nedir? Sözlükte kuvvet, sağ taraf, sağ el, and içmek, kasem gibi anlamlara gelen yemin, bir kimsenin Allah'ın adını veya sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Bunun dışında köle azat etme ve boşamaya bağlı olarak yapılan ve bazı fıkh sonuçlar doğuran sözlere de yemin adı verilmiştir.Yemin çeşitleri nelerdir? Sözün kuvvetlendirilmesi için Allah'ın adı veya sıfatı anılarak yapılan yemin 3 çeşittir: Yemin-i lağv, yemin-i gamus ve yemin-i mün'akide... Yemin-i lağv; bir şeyin öyle olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemindir. Kişinin birini görmediği halde gördüğünü zannederek "Vallahi gördüm" demesi işte böyledir. Ayrıca yemin kastı olmaksızın yemin sözlerini söylemek de yemin-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı kefaret ödenmesi gerekmez. Kur'an-ı Kerim'de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı kişinin sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (Bakara 2/225; M5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken sıkça yemin edenlerin bu alışkanlıklarından vazgeçmek için çalışmaları gerekir.

YALAN YERE YEMİN ETMEYİN
Yemin-i gamus;
geçmiş zamanda meydana gelmeyen bir işin olduğuna veya yapılan bir şeyin olmadığına bilerek yalan yere yemin etmektir. Bu yemin büyük günah olup, sahibini günaha daldırdığı için bu isim verilmiştir. Bilerek ve Allah'ın adını anarak yalan yere yapılan yeminin bağışlanması için, kişinin gerçekten pişman olarak ve bir daha böyle bir hataya düşmemek üzere Allah'tan af dilemesi gerekir. Yalan yere yaptığı yemin sebebiyle başkasının hakkının zayi olmasına sebep oldu ise bu zararı tazmedip onlardan helallik istemelidir.

YEMİNİ EDEN ÖNEMLİDİR
Yemin-i mün'akide;
mümkün olan ve geleceğe ait bir şeyi yapmak veya yapmamak üzere edilen yemindir. Bir kimsenin "Şu işi yapacağım" veya "Yapmayacağım" diye yemin etmesi böyledir. Yeminin sahih olması için yemin edenin akıllı, buluğ çağına erişmiş ve Müslüman olması gerekir. Ayrıca bu sözüyle yemini kastetmiş olmalıdır. Bunun yanında yeminin Allah'ın isimlerinden biriyle veya O'nun sıfatlarıyla yapılmış olması gerekir. Allah'ın ve sıfatlarının dışında başka şeylere yapılan yemin, bu yemin kapsamına girmez.Yeminin hükmü nedir? Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. Yeminin yerine getirilmemesi halinde, kefaret ödenmesi gerekir. Yeminin kefareti ise, 10 fakiri doyurmak veya giydirmek ya da köle azat etmektir. Buna gücü yetmeyen kimse 3 gün peş peşe oruç tutar. Yüce Allah, "Allah sizi kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı değil, fakat kalplerinizin kastettiği yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Yeminin kefareti ailenize yedirdiğinizin ortalamasından 10 fakiri yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Bulamayan 3 gün oruç tutmalıdır; yemininizin kefareti budur. Yemin ettiğinizde yeminlerinizi tutun. Şükredesiniz diye Allah size böylece ayetlerini açıklıyor" buyurmaktadır. Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya, haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin, bu yeminini yerine getirmeyip kefaret vermesi gerekir. Mubah konularda yapılan yeminler ise yerine getirilmelidir.




DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Yine aşk skandalıAcı ve keder hep vardı
Son kez BoğazHavada klor dehşeti
Canavar mesaideZehire öykülü panzehir
Yangın var, tüp yokYarından sonra güneş
Denizde hortum karada panikİşin suyu çıktı
Çöplük nehirDeniz nerede!
Ayasofya'nın derneği olduVillakondular için yıkım kararı
Sevgiye Fransız'Miyav'lı toplantı
El bebek gül bebekDidim'de 3 günlük aşk kaçamağı
Evcil hâlâ yargılanamadıAyrılık gözyaşları
Kovuşturmaya gerek yok...Bekleyiş sürüyor
Turiste tecavüzTurizmci kayıp...
Bombalı kargo!Tazminat istiyor
Merkez Dağıtım Halit...Başkanı yakan fotoğraf
Geniş kapsamlı anket'Tek' kollu değilmiş
Türk Tabipleri Sayek için ağladıEski Bakan Talas'a çifte...
Motor itfaiyeHedef okyanus
Cömert çapkınızSigara paketinde Extacy...
Barbar eroini balonda buldu11 bin isim 'cep'e girdi
'Kayıp'lar kara listedeYeniden doğdu
40 gram ceviz kalbi korur'Ölüm meleği'ne dikkat
extra
EKONOMİ
Perakende Perakende devi Tengelmann 'Plus' ile Türkiye'ye geliyor
Son günlerde satın alma dedikodularıyla çalkalanan perakende sektörü,...
'Ciddi alıcıyız, uygun firma...
Akbank'ın % 20'si Citibank'ın
'Bütçe popülizm kokmuyor'
29 Ekim'de bedava uçuş başka...
SPK, İMKB skandalına...
Erdoğan ve ABD sarsıntısı
MAGAZİN
Hayatı Hayatı silikon
Araştırmacılar 'Silikon romantizmi bitiriyor' dedi, Muhtar konuyu...
Ablam sağolsun
Minik Serçe bir dizi turda
'Erkek dövdüm'
Yangını söndürdü
En pahalı sutyen
Senar sevindirdi
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.456,750 D:% -1,39
DOLAR S: 1,478 D:% 0,27
EURO S: 1,855 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu