Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 18 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Ya kapı açılmasaydı
Araç adeta kaçırıldı
'İlk müdahale' balyozla
Mercedes: Unutulmuş

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi



Aylardır çok yorgundu
Başbakan Erdoğan, dün saat 11:00'de AK Parti Grup Toplantısı için evinden ayrıldı. Geceden yorgundu. Makam otomobilinin arkasına, Milletvekili Ömer Çelik'in yanına adeta çökmüştü.

Koltuğa yığılıp kaldı
Araç hızla ilerlerken, kısık sesle "Yavaşlayın" diyebildi. Yüzü sapsarı olmuştu. Çelik tersliği hissetti, şoför Harun Karademir'e "Hastaneye" diye bağırdı. Az sonra, Erdoğan dayanamadı, bayıldı.

Hastanede panik yaşandı
Makam aracında panik çıktı. Hastaneye ulaşıldığında, koruma ve şoför ne yapacağını bilmiyordu. Kapıları açıp "Doktor, Doktor" diye bağırdılar. Ancak müthiş bir hata yapıp kapılarını kapattılar.

Camı balyozla kırdılar
Zırhlı araç kendisini kilitledi. Başbakan arka koltukta baygın yatıyor, kimse müdahale edemiyordu. Kapı levyelerle açılamadı... Yakındaki inşaattan balyozlar getirtildi.

Müdahale edilemedi
Korumalar aracın 17 milimlik, 20 bin euro değerindeki kurşun geçirmez camını ancak 8 dakikada kırabildi. Başbakan bir sedye ile hastaneye alındı. Türkiye şok gelişmeyi 11:25'te öğrendi.

Şoke eden haber
Nefesler tutuldu, akıllara kötü şeyler geldi. Piyasalar çalkalandı. Duyan hastaneye koştu. Doktorlar, "Aşırı yorgunluğa, düzensiz beslenmeye, oruca bağlı olarak kan şekerinin tehlikeli ve ani bir şekilde düşmesi" teşhisini koydu.

Dünyayı dolaştı
Erdoğan 17 Ağustos'tan beri çalışıyor. 5 gün kaldığı Belek'ten bu tarihte ayrıldı. Ramazan'da temposu zirveye çıktı. Uçakla neredeyse dünyanın çevresini dolaştı. Orucu hiç bırakmadı. Gensoru, YPK, bütçe, Anayasa görüşmeleri ve iftarlara katıldı. Bardağı taşıran damla, MYK toplantısı oldu.

Bilinci bulanıktı

Doktor Ali Küçükbaş, şu açıklamayı yaptı: Sayın Başbakan'a hipoglisemi şoku tanısı koyduk. Çok uzun süreli açlık söz konusu. Sahurda hemen hiç yememiş. Bir süre müşahadede kalmasını önerdik.

Ya daha kötü olsaydı
Başbakan rahatsızlanınca, makam aracı U dönüşü yaptı. Araçlara çarpa çarpa hastaneye ulaştı. Makam şoförü Harun Karademir ve koruma hastane önünde dışarı çıkınca, Mercedes'in kapıları kilitlendi. Asıl can pazarı o an başladı. Demirel'in eski Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu hatayı değerlendirirken, "Şoför acemiliği. Başbakan içerideyken, şoför dışarı çıkmaz" dedi. 99 kiloluk Erdoğan'ı, araçtan Ankaralı vekil Faruk Koca çıkarttı.

'Üşüyorum' dedi
Emine Erdoğan, haberi öğrenince kızı Sümeyye ile hastaneye geldi. Bir süre uyutulan Başbakan, uyandığında "Üşüyorum" dedi. Org. Büyükanıt, Baykal ve Ağar hastaneye "Geçmiş olsun"a geldi.

İhmaller zinciri
Erdoğan'ın ihmali
*
Yoğun iş temposuna ara verip dinlenmesi gerekiyordu, yapmadı. Sağlık kontrolünü ihmal etti.

* Ramazan'da seferi sayılabileceği yorucu ve uzun yolculuklarda bile oruca devam etti.

*
Kendisine aşırı güvendi, uyku ve beslenmesine dikkat etmedi.

* Aşırı baş ağrısını ciddiye almadı. Mir Dengir Fırat'a "Sınırdayım" demesine rağmen, önceki gece 01.00'e kadar Meclis'te kaldı... Sahurda hiç yemek yemedi.

*
Son 2 ayda aralıksız çalıştı, bir tek gün bile izin yapmadı.

Çevresinin ihmali
*
Merhum Cumhurbaşkanı Özal, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in tersine, Erdoğan'ı sürekli kontrolde tutan bir doktor yok.

* Batı'da, yoğun tempoda çalışan liderlerin yanında mutlaka sağlık danışmanı bulunuyor.

*
Özel kalemi, danışmanları ve parti yönetimi, Başbakan Erdoğan'a dinlenme fırsatı yaratmakta basiretsiz kaldı.

Şoförünün ihmali
*
Başbakan'a ilk müdahale yapılamadı. Baygın halde hastaneye ulaştırıldığında, panik sonucu makam aracında kilitli kaldı.

* Bu olay, yakın korumaların ilk yardım ve soğukkanlılık konusundaki zaafiyetini gösterdi.

*
Aracın telaşla terk edilerek kilitlenmesi, şoför ve korumanın makam aracını hiç tanımadığını net bir şekilde ortaya koydu.

* Yedek anahtarın, konvoydaki bir başka araçta olması gerekiyordu.
*
Mercedes'in camının kırılabilmesi ise özel tasarımlı ve zırhlı araç için zaafiyet göstergesi sayıldı.

Resimler 'Yoruldu' diyor...
2003 ve 2006'da çekilen bu fotoğraflar, siyasetin yıpratıcı etkisinin resmi...

Erdoğan: Yola devam
Türkiye'nin yüreğini ağzına getiren Başbakan, dün akşam yaklaşık 9 saat kaldığı hastaneden taburcu edildi. Bitkin görünen Erdoğan ve eşi Emine Hanım, çıkışta basın mensuplarına el salladı. Başbakan yaptığı kısa açıklamada, "Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum, yola devam" dedi. Küçük bir kızın çiçek verdiği Erdoğan, alkışlar arasında makam aracına binerek Subay Evleri'ndeki konutuna gitti.


***

Ya kapı açılmasaydı

Kan şekeri düşen Başbakan, makam aracında fenalaştı. Ancak şekerden çok, yaşanan 'koruma skandalı' tehlike yarattı. Erdoğan, 8 dakika araçta tek başına kilitli kaldı....

Türkiye, dün Ankara'dan gelen haberle sarsıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP Grup Toplantısı'na gittiği sırada makam aracında fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Erdoğan'a, aşırı yorgunluk, stres ve oruca bağlı "hipoglisemik şok" (kan şekeri düşüklüğü) teşhisi konuldu. Başbakan, makam aracıyla Meclis'e girmek üzereyken şoförü Harun Karademir'e "Biraz yavaşla" diye uyarıda bulundu. Yanında oturan danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, bir terslik olduğunu fark etti. Hemen ardından boynu öne düşen Erdoğan, kendinden geçti. Çelik, "Hastaneye" talimatını verdi.

TERS YÖNE GİRDİLER...
Şoförün yanında oturan Koruma Müdürü Halit Özgül de konvoyun yolunu değiştirtti. Başbakan'ı taşıyan makam aracı ve beraberindeki koruma ordusu "U" dönüşü yapıp, hızla Güven Hastanesi'ne yöneldi. Bu sırada ters yöne giren araç, sokaktaki bazı araçlara çarparak ilerledi. Hızla hastaneye ulaşan araçta yaşanan panik, büyük bir ihmale yol açtı. "Doktor" diye bağıran Çelik ile koruma müdürü ve şoför aynı anda araçtan fırlayınca, araçtaki ekstra "güvenlik sistemi" devreye girdi ve kapılar kilitlendi. 8 dakika boyunca baygın olarak araçta kalan Erdoğan, "ilginç" yöntemlerle çıkartılarak, sedyeye konuldu ve saat 11.25 itibarıyla acil servise ulaştırılabildi.




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Yoğun bakımda uyutulduParis'e ortak tepki
AKTÜEL
Türkiye Türkiye hassasiyeti
Amerika Başkanı, Irak'ın 3'e bölünmesine karşı. Bush, '3'e bölünsün...
Doğum günü hediyesi boşanma
Anfibi arabalar geliyor!
Yer altında facia yaşandı
Seri insan kaçakçısı Ali
İsrail gazetesine dert yandı
Verheugen'in kaçamağı...
EKONOMİ
Perakende Perakende devi Tengelmann 'Plus' ile Türkiye'ye geliyor
Son günlerde satın alma dedikodularıyla çalkalanan perakende sektörü,...
'Ciddi alıcıyız, uygun firma...
Akbank'ın % 20'si Citibank'ın
'Bütçe popülizm kokmuyor'
29 Ekim'de bedava uçuş başka...
SPK, İMKB skandalına...
Erdoğan ve ABD sarsıntısı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.456,750 D:% -1,39
DOLAR S: 1,478 D:% 0,27
EURO S: 1,855 D:% 0,38
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu