Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 16 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kahraman benim
Başbakan'a Niye Yakın?
Ece'nin Aynası
Arkamda kimse yok...
Lara Park Dısney'i Sollar

İrtica yok

Fettah Tamince... Rixos otellerinin sahibi... Başbakan'a yakınlığı ile gündeme geldi... Tartışılacak bir yorum yaptı: Bir irtica tehdidi yok.



Otellerinin cirosu 140 milyon dolar. 6 ülkede 13 inşaat projesi sürdürüyor. 34 yaşında ve Türkiye'nin önemli işadamları arasında. Tek parti iktidarlarının ülkede reform dönemleri yarattığına inanıyor.

'BANA BAŞBAKAN CESARET VERDİ'
Erdoğan'ın Lara ihalesi öncesi oteline misafirliğini 'Tesadüf, gelme mi deseydim' diye açıklayıp ekliyor: Sayın Başbakan dinlemeyi biliyor. Beni cesaretlendirdi.

GECE UÇUYOR
Yurt içi ve dışında 8 oteli var. Yurtdışında 5 otel inşaatı sürüyor. 20 yaşında evlendi. 3 çocuk sahibi. Zamanı uçaklarda geçiyor.


***

Kahraman benim

Fettah Tamince: Arkamda kimse yok, sadece finansman modellerinde fark oluşturdum. Eğer bir kahraman aranıyorsa o kahraman benim....

Van'ın Çaldıran ilçesinden 13 yaşında Antalya'ya gelen ve halı satarak ticarete atılan Fettah Tamince, şimdi Rixos Oteller Zinciri'nin sahibi. Biz onu Belek'te açtığı 7 yıldızlı nitelendirilen otelle tanıdık. Başbakan ile yakınlığını tartıştık. Bu kadar kısa zamanda nasıl zengin oldu diye merak ettik. Einstein'ın, "Önyargıyı yıkmak atomu parçalamaktan daha zordur" sözü bana Fettah Tamince'ye kamuoyunda yapılan eleştirileri hatırlatıyor. Uzun süren röportajımızda kendisini yakından tanıma fırsatım oldu. Açıkçası, bu kadar özgüvenli, rahat, sürekli başarının peşinde, vizyoner birini beklemiyordum.

ESAS CİROSU İNŞAAT İŞİNDEN
Fettah Tamince turizmci olarak bilinse de üç ana şirketinden en büyük ciroyu Sembol İnşaat adlı inşaat firmasından yapıyor. Bu şirketin yıllık cirosu 350 milyon dolar. 6 ülkede 13 projesi devam ediyor. Otellerinin cirosu 140 milyon dolar. Bir de yılda 20 milyon dolar getiren Lydion mücevher firması var. 20 yıllık meslek yaşamında tezgâhtarlıktan işletmeciliğe, tur operatörlüğünden, mağaza sahipliği ve otel yöneticiliğine kadar turizmin her noktasında çalışmış. 34 yaşındaki Tamince'nin iki hedefi var. Biri Rixos'u bir dünya markası yapmak; diğeri de kendi adına kuracağı vakıfla eğitime katkıda bulunarak tarihe isim bırakmak. Rixos'un yurt içinde ve dışında 8 oteli bulunuyor. Ayrıca Hırvatistan, Kiev, Almaata, Viyana ve Moskova'da devam eden otel inşaatları var. Tamince yoğun temposuna yeni projeler de ekleyince Rixos'a Vestel'in genel müdürü Levent Hatay'ı CEO yaptı...

PROJELERİNE GÜN VERİYOR
Sizi Antalya'da buldum. Son dönemde ağırlıklı neredesiniz?
Ağırlık 10 bin metrenin üstünde. Zamanım uçakta geçiyor. Geceleri seyahat ediyorum, gündüzleri çalışıyorum. Son dönemde üç noktadayım: Antalya, Kazakistan, Dubai.

Projelerinizin bitim tarihlerini hep gün olarak veriyorsunuz. Günün tutmadığı hiç oldu mu?
Hiç olmadı. Evet, hep gün söylüyoruz ve o gün proje teslim ediliyor. Rixos Premium Belek'e 11 Haziran dedik, açtık. Han Çadırı 16 Aralık 2007'de açılacak. Almaata'da otel 10 Haziran 2007'de açılacak. Piramit'i Dünya Barış Günü'ne yetiştirmiştik.

İstanbul'da otel yeri arıyordunuz. Ne aşamadasınız?
İstanbul'da mekanın elverdiği ölçüde Rixos Hotel ve Rixos Royal Spa olarak yer alacağız. Şu an somuta yakınız ama henüz bir açıklama yapmıyoruz.

Geçen yıl Antalya TSO Meclisi'ndeki konuşmada otellerde kaçak içki kullanıldığını söylemiştiniz. Sonra otellerinize baskın yapıldı. Nasıl yorumluyorsunuz?
Basına değil, sektöre yaptığım bir değerlendirmeydi. Basına yansıyınca hemen bizim tesislere kontrole geldiler. Niyetleri belliydi. Bir şişenin faturası bulunamamış. 7 gün içinde ibraz hakkı vardır, 7 gün sonra fatura çıkmazsa ancak "kaçak" diyebilirsiniz. Ertesi gün kaçak içki çıktı diye haber yapıldı. Sonra belgeyi gösterdik.

34 yaşındasınız ama daha büyük duruyorsunuz.
Hayat yordu. (gülüyor)

Ama rahat biri gibi de duruyorsunuz?
Hayata sorunlar yumağı olarak bakmıyorum. İyimserliğin gücüne inanıyorum. Konuyu ele alışınıza göre etkilenirsiniz. Doğru uyku, spor ve beslenme yapıyorum.

Futbol takımı satın almayı ya da medyaya girmeyi düşünüyor musunuz?
Yok. Sadece Antalyaspor'un yönetimine katkıda bulunuyorum. Futbol ve medya yerine arkamda tarih bırakacak eğitime katkı sağlayacak işler yapmak istiyorum. Warren Buffett, Bill Gates, Kadir Has gibi olmak isterim.

En son ne zaman ağladınız?
Geçen gün. Ticarete atıldığım gençlik yıllarımda bana yardım eden 50 kişiye yıllar sonra ulaştım ve iftar verdim. Çok duygulandık.

Hedefiniz nedir?
35 yaşında adıma bir vakıf kurmak. 70 yaşını beklemeden aktifleri vakfın içine koyarak insanlığa faydalı çalışmak istiyorum.

Zaman yönetimini iyi yapıyorsunuz. Bir yönteminiz var mı?
İşimi planlamak yerine hayatımı planlıyorum. Sadece işinizi planlarsanız bir noktadan sonra iş size hakim olur. Ofisimde 2 saatten fazla çalışmıyorum. Saatler süren hiç bir görüşme yapmıyorum. Toplantı 45 dakikayı geçiyorsa bir şeyler yanlıştır.

Başbakan'ın Köşk'e çıkması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kendi kararıdır. Ben bilemem.

Ak Parti'nin gelecek yılki seçimlerde ne kadar oy alacağını tahmin ediyorsunuz?
Her işadamının temennisi tek partili iktidardır. Geçmiş bunu bize gösteriyor. Tek partili iktidar reformist olmuştur. Hangi partiden öte tek partili iktidar önemli.

İRTİCA TEHDİDİ GÖRMÜYOR
Turizm sektörünün en büyüklerinden biri olarak, irtica tehdidi görüyor musunuz?
Otorite değilim. Din konusu farklı yorumlanıyor. Ama irtica tehdidi görmüyorum. Umutsuz değilim. Bence Türk insanının çoğunluğu, batıyla entegrasyonu ve modernliği arzu ediyor.

***
* Gelişen pazarlara ve gelecek vadeden pazarlara yöneldim. Pilot bölgeler seçtik.

* Kazakistan bizi Çin ve Rusya'ya, Dubai de Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu'ya taşıyacak üsler.

* Kazakistan'da Astana'da otel açtık. 2'nci otel Almaata'da açılacak. Enerji işine de ilgi duyuyoruz. Bir de dünyanın en büyük çadırı olan Han Çadırı projemizi yapıyoruz.

* Türk hamamı konseptini Rixos Royal SPA ile yayacağız. Antalya ve Moskova'dan sonra Dubai ve Las Vegas'ta da hamamlar açacağız.




DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Katliamdan farksızGel de boşan!
Hırsızı bile lüküsAdak hükümleri
Sabırlar linç olmuşBaşarının ödülü de geldi
Lösemili eşe intiharla vedaAvrupa, tüp bebekte solladı
Kemoterapi, beyni bozuyorSonbaharda kış günleri
Karagözüm İbomHayır baklavası
İthal Erol EvginBaraja doğru av
Anadolu'daki ilkZeugma'ya mola
MSN sahtekarlarına dikkat!Sivil Savunma 'kalitelendi'
Kalp dostu kanser düşmanıMedeniyet için yarışacak
'Erken okul' sevinciEk yerleştirme başvurusu
Politikacıya taş çıkarttı'Zincirleme' iftar kazası
Para basıyorlarAraba da çeker
Yasak vız geldiYazık oluyor
Manisa izleniyorTatlıses çöktü
Zoraki yolcuUysalca bir yardım
Korsan turp gibiKaranlığın rengi beyaz baston
Bayrama hazırızAhtapot yuvası
Tren raydan çıktı kaza...Bar cinayetinde hâlâ ipucu yok
Eski sevgili cinayeti'Bacaksız' bıçaklandı
Kanlı park kavgasıZorla duruşmaya
Hentbolcü Burcu bozuk yol...Saniye saniye kurşunlama
extra-1extra-2
EKONOMİ
Denizli'de Denizli'de Ofer-Kutman'a tadilat ve fazla kat kıyağı
Sümerbank Fabrikası arsasını alan Ofer için plan tadilatı yapıldı.
Ticari araçta 'bayram' fırsatı
Vergide büyük adaletsizlik
Otobüs ve uçaklarda bayrama...
Maliye dershaneleri mercek...
Memurun enflasyon farkı kaybı...
Sağlık bütçesi şimdiden...
MAGAZİN
Hande Hande için sarı alarm
Şişede durduğu gibi durmayan alkol, Hande'yi yine fena çarptı. Ünlü...
Sabah sabah başına iş açtı
Votka niyetine Tarkan
Mutluluk tablosu
En güzel trafik
Kara kedi turda
Seyahat kökten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.486,090 D:% 0,44
DOLAR S: 1,467 D:% -0,95
EURO S: 1,838 D:% -1,05
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu