Umre yapmanın dinimizdeki hükmü nedir? Umre nasıl yapılır? Hac kimlere farzdır? Borç para alarak hacca gitmek dinimizde caiz midir?.
Umre nedir, nasıl yapılır? Sözlükte ziyaret etmek anlamına gelen umre, dini bir kavram olarak; belirli bir vakte bağlı olmaksızın usulüne göre ihrama girdikten sonra, tavaf ederek Kabe'yi ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadettir. Arife ve Kurban Bayramı günleri dışında senenin her zamanında yapılabilen bu ibadetin ömürde bir defa yerine getirilmesi, sünnet-i müekkededir. Bununla birlikte daha fazla da yapılabilir. Hz. Peygamber, "Umre, kendisiyle diğer umre arasında işlenilen (küçük) günahlara kefarettir. Hacc-ı Mebrur'un karşılığı ise ancak cennettir" buyurmuştur (Buhar, Umre, 1; Müslim, Hacc, 437).
İHRAM UMRENİN ŞARTIDIR Umre için dışarıdan gelenlerin Mikat mahallerinde, Mekke'de bulunanların ise Hill bölgesinde ihrama girmesi gerekir. İhram umrenin şartlarındandır. Umre yapmak isteyen kişi, umre yapmaya niyet eder ve telbiye okuyarak ihrama girer. Bundan sonra Kabe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y ettikten sonra traş olarak ihramdan çıkar. Tavaf umrenin rüknüdür; sa'y ve traş olmak ise umrenin vacibidir.Hac ayları hangileridir? Hac ayları, hicri takvime göre Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu aylara hac ayları denilmesi, hac menasikinin yerine getirilmesi bakımından değil, haccın şartı olan ihramın bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesinin zorunlu olması itibarıyladır. Bu süre içerisinde ihrama girmeyen kişi, zamanında hacca başlayamadığı için, o yıl haccı kaçırmış olur.Hac kimlere farzdır? Sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş Müslümanlar'a farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin, imkan elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Hayatında bir defa hac yapmış olan Müslüman'ın bir daha haccetmesi gerekmez; ancak nafile olarak hac yapabilir.Hacca gitmek yerine fakirlere sadaka verilebilir mi? Kişi kendisine farz olan hac ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür; fakirlere sadaka vermekle bu sorumluluktan kurtulmuş olmaz. Bu itibarla, hac yerine sadaka veren kişi hac ibadetini yerine getirmiş olmaz.Borç para alarak hacca gitmek doğru mudur? Bir Müslüman'ın hac ibadetiyle yükümlü olması için sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş olması gerekir. Bu itibarla servet yönünden haccetme imkanına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez; ancak, borçlanarak hacca gitmeleri halinde, hac ibadeti geçerli olur ve kendilerinden hac görevi düşer. Diğer taraftan, haccın kendilerine farz olması için gerekli bütün şartları taşıdığı halde, hac mevsiminde hazır parası bulunmayan ve borç aldığı takdirde bunu daha sonra rahatlıkla ödeme gücüne sahip olan kişilerin, bu görevi bir an önce ifa etmeleri için borç alarak hacca gitmeleri uygun olur.Gayrimeşru yolla elde dilen kazançla yapılan hac geçerli midir? İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini ister. Bu itibarla, gayrimeşru yolla elde edilen para ile hac etmek uygun değildir. Aslolan, ibadetlerin helal parayla yapılmasıdır.