Toplumda ilaçlara yönelik kaygının artmasına rağmen endüstri çok satan bir ilaçla rekabet edecek yeni ilaçları, saldırgan stratejilerle pazarlamaya devam ediyor....
Hastalıkların abartılarak, ilaç satışlarını artırma yoluna gittikleri anlatılan "Satılık Hastalıklar" kitabında, "Çocuklarda ve Gençlerde Dikkat Eksikliği" için yapılan çalışmalar şöyle anlatılıyor: Toplumda ilaçlara yönelik kaygının artmasına rağmen endüstri çok satan bir ilaçla rekabet edecek yeni ilaçları, saldırgan stratejilerle pazarlamaya devam ediyor. Bu pazarlama faaliyetleri ile sadece ilaçların değil, hastalığın da tanıtımı yapılıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, dünyadaki sağlıkla ilgili yardım kuruluşlarının ve hasta gruplarının üçte ikisi ilaç ve malzeme üreticilerinden yardım alıyor.
Tanımdaki belirsizlik Bazı iddialara göre, ilaç tedavisinin büyük faydasını görecek, hiperaktivite, dikkatsizlik ve saldırganlık gibi belirtiler gösteren ciddi rahatsızlıklara sahip çocuklar var. Ancak sınıfta sessiz oturamayan, dikkatini toparlayamayan çok sayıda çocukla baş etmenin doğru yöntemi hakkında uzlaşma sağlanamıyor. Bu hastalığın tanımındaki belirsizlik nedeniyle, ortaya konan hasta çocuk sayısı verileri, yüzde 1'den az gibi bir oranla her 10 çocuktan biri gibi geniş bir yelpazede değişkenlik gösteriyor. Depresyon hastalığında olduğu gibi bu durumda da sorun beyindeki biyolojik ve kimyasal problemlerinden mi, yoksa fiziksel, kültürel ve ekonomik etkenlerin bir araya gelmesiyle mi ortaya çıktığı konusunda bir benzerlik mevcut.
Kanıtlanmış bozukluk Bazı bilimadamlarına göre, dikkat eksikliği sendromu yaygın ve kanıtlanmış bir bozukluktur. Dikkat eksikliği sendromunun biyokimyasal bir bozukluk olarak kabul edilmesinin, hastalığın tedavi için kimyasal madde satışı yapan firmaların yararına olacağı açıkca ortadadır. Daha açık olan nokta, ilaç şirketlerinin çeşitli pazarlama takdikleri kullanarak bir bakış açısını baskın kılma çabalarıdır.
Tedavinin temeli ilaç Bu tür etki sağlamanın yollarından biri hasta destek gruplarıyla ortaklık kurmak. Bir ilaç firmasına göre, hastalık kesinlikle nörobiyolojik bir bozukluk ve okul çağındaki çocukların yüzde 3 ila 7'sini etkilemekte. Hasta destek grubu CHADD, hastalığın nedeniyle ilgili bilimsel bir benzerlik bulunduğunu kabullenmekle beraber, "güçlü bir nörobiyolojik temeli" olduğu görüşünü benimsemiş durumda. Tedavi konusunda da konuşma terapisi de dahil olmak üzere değişik yaklaşımların bir arada kullanılmasının önemini kabullenen hasta destek grubuna göre "tedavinin en etkili temelini ilaç tedavisi oluşturmaktadır.
Rahatsızlık markalaşıyor Tüm reklamların, konferansların, araştırmaların ve hayır etkinliklerinin sonucunda ortaya çıkan olgu, bir rahatsızlığın "markalaşması" idi. Küreselleşme çağında, zengin ve gelişmiş ülkelerde "eli ayağı yerinde durmayan" çocuklara teşhis konulup ilaç yazılması, "parmakları ile tempo tutan yetişkinlere yaşam boyu kullanacakları maddeler reçelenmesi, sınırların hemen dışında milyonlarca çocuk ve yetişkin önlenebilir ve tedavi edilebilir ölümcül hastalıklardan hayatlarını kaybederken sürüp gidecektir. Bireylerin sağlıkları ve toplum maliyeti açısından hiç ilaç kullanmamak daha faydalı olacakken, acaba haddinden fazla insana mı hasta damgası vurulup ilaç yazılıyor?