Cuma kimlere farzdır? Kadınlar da cuma namazı kılmalı mıdır? Cumayı terk etmenin hükmü nedir? İşyerinde namaz kılamayan ne yapmalıdır?.
İşyerinde namaz kılmak için izin verilmiyorsa, çalışanlar ne yapmalıdır? Müslüman bir memurun ve işçinin, çalıştığı yerde namaz kılması için iş disiplini ve düzeni açısından işverenin veya amirlerin iznini alması uygun olur. Yine aynı şekilde işverenin veya işyerinde sorumluluk alan kimsenin, namaz kılmak isteyen memurlarına ve işçilerine, günlük dini görevi olan namazlarını kılabilme imkanını sağlaması gerekir. Şayet bu sağlanmıyor ve çalışanlar da kendi imkanları ölçüsünde namazlarını kılabiliyorlarsa en azından farzlarını kılarlar. Bu da mümkün olmazsa namazlarını cem veya kaza ederler. Ancak işçinin ve memurun namazı bahane ederek mesaisini suiistimal etmemesi gerekir.
Cuma namazını terk etmenin dinimizce hükmü nedir? Özürsüz olarak cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde, özürsüz olarak 3 cumayı terk eden kimsenin kalbinin mühürleneceği ifade edilmektedir. Bu itibarla geçerli bir mazeret olmadıkça cuma namazının terk edilmemesi gerekir.
Cuma namazı kılmakla kimler yükümlüdür? Kadınların cuma namazı kılmaları zorunlu mudur? Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlar'a farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlar, cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde, bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez. Cuma namazı kılmak kadınlara farz değildir. Zira Hz. Peygamber, "Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman'a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir" buyurmuştur. Asr-ı saadetten günümüze kadar müçtehit imamlar ve daha sonraki bilginler de dahil olmak üzere bütün Müslümanlar da, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir. Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.