Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 03 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Zengini fakiri aynı noktada buluşuyor
Zuhuratbaba kimdir?
Sünbül Efendi kimdir?
Anadolu'daki türbeler

Zengini fakiri aynı noktada buluşuyor

Ekonomik düzeyi, yaşı, cinsiyeti, sosyal sınıfı ne olursa olsun, zorda kalanların yolu türbelerde kesişiyor. Dileklerinin gerçekleşmesini isteyenler, burada el açıp Allah'a yalvarıyor.



Uzerlerindeki uğursuzluktan kurtulmak isteyenlerden kaderi veya rızkı bağlanmış insanlara, ev ve araba isteyenlerden çocuğu olmayanlara kadar... Dertlerine türbelerde çare arayanlar... İstekler farklı olsa da zengini fakiri, cahili okumuşu hepsi aynı noktada buluşuyor. Bir ermişin veya evliyanın türbesinde el açıp, bazen ölenin ruhu için, bazen de isteklerin gerçekleşmesi için gönülden dua ediyor. Dileklerini içlerinden geçirerek türbelere bez bağlayanlar, türbelerin yanında bulunan kayalara küçük taşlar yapıştırmaya çalışanlar, mum yakanlar... Dileklerinin kabul olduğuna inandıklarında da başkalarına anlatarak onların türbeleri ziyaret etmesini sağlıyorlar.

ZUHURATBABA TÜRBESİ
Efsaneye göre; İstanbul'un fethinden önce Topkapı surları ve çevresini Zuhuratbaba ve arkadaşları koruyormuş. Fatih Sultan Mehmet'in kuşatması sırasında Bizanslılar su kuyularını zehirleyince, Osmanlı ordusunun su ihtiyacını karşılayan mucizevi kişinin Zuhuratbaba olduğu söyleniyor. Türbesi İstanbul Bakırköy'de bulunan Zuhurat Baba'nın yine aynı yerde şehit düştüğü biliniyor. Türbesi, normal günde bile yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen Zuhuratbaba, ramazanda ve bayram günlerinde tam anlamıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Açık mezar şeklinde yapılan türbeyi çevreleyen park, özellikle yaşlı kadınların dinlenmek için de tercih ettiği bir yer. Her türbenin çevresinde oluşan hediyelik eşya sektörü Zuhuratbaba'da da görülüyor. Yaşlı kadınlar, geçim derdine düşenler, Zuhuratbaba türbesinin çevresindeki parkta tezgah açıp, ördükleri el işlerini, tülbent ve mendilleri satarak kazanç sağlamaya çalışıyor.

SÜNBÜL EFENDİ TÜRBESİ
İstanbul'da türbelerin en çok bulunduğu ilçelerden birisi Fatih'tir. Eyüp ve Üsküdar gibi ilçelerde olduğu gibi Fatih'te de neredeyse her caminin bahçesinde ya da yakınında bir türbe bulunur. Bu türbelerden bazıları vatandaşlar tarafından çok iyi bilinirken, bazıları da sadece dini günlerde hatırlanır. İstanbul'da dilek tutmak için uzaklara gitmeye gerek yok. Nerdeyse her mahallede veya her sokakta bir türbe bulmak mümkün. Kocamustafapaşa'da da akla ilk gelen Sünbül Efendi Türbesi'dir. Avlusunda bulunduğu camiye de ismini veren Sünbül Efendi Türbesi, Fatih'te oturanların olduğu gibi İstanbul'un başka semtlerinden gelen ziyaretçilerin de akınına uğruyor. Sünbül Efendi Camii'nin avlusunda bulunan Çifte Sultanlar (Hz. Hüseyin'in kızları Fatma ve Sakine) Türbesi, günlük ziyaretlerin dışında her yıl muharrem ayının 10'uncu günü binlerce Alevi tarafından ziyaret ediliyor.

'RAHATLIK BULUYORLAR'
Sünbül Efendi Türbesi'nin ziyaretçileri arasında da ev, araba, iş, eş, para isteyenler oldukça fazla. Ancak bunların dışında ibadetin özüne bağlı kalarak dua edenleri de unutmamak gerek. Sünbül Efendi Türbesi'nin türbedarı Binali Turan, 4 yıldan beri burada görev yapıyor. Binali Turan, türbe ziyaretleri konusunda insanların bazen büyük yanlışlıklar içine düştüğünü söylüyor. Türbenin içindeki temizliğin ve titizliğin mimarı olan Binali Turan, "Türbede yatan kişi ruhuna dua etmeli. Aksi halde cüzdan açmak, makara sarmak, ip bağlamak gibi yanlışlıklara düşmemeli" diyor. Binali Turan, Sünbül Efendi Türbesi'nin özelllikle Ramazan ve Muharrem ayları ile cuma günleri çok kalabalık olduğuna dikkat çekerek "Buraya en çok kadınlar geliyor. Kadınlar rahatlığı burada buluyorlar. Bunların çoğunluğu da mübareğin yüzü suyu hürmetine özel isteklerde bulunuyor. Bu istekleri ne kadar gerçekleşiyor bilmiyorum ama dileğinin tuttuğuna inananlar daha sonradan yine buraya gelerek şeker dağıtıyor. Gelenlerin yaş ortalaması 45 ile 60 arasında değişiyor. Gençler daha çok imtihan döneminde Sünbül Efendi'yi ziyaret ediyorlar" şeklinde konuştu.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bombası patlayacakOtomobilini parçaladı
'Evlat edinmek istiyorum'Yaşgünü sürprizi
Kadınlara örnek oluyorumAysu'ya büyük tepki var
Haluk Levent hasreti bittiOverlokçu dansöz
Şahin'den inip cipe bindiler'Bir kadını kıskanmam'
Irmak baskın yaptı...Aşk bitmedi, evliliğe...
İftar MönüsüRüya Yorumları
Sevgi mesajlarıKellik artık kabus değil
Acil servisKadınları çıldırtan adam
Karısını kitap uğruna boşadıİçecek bağımlısı
Umutsuzluk onların...Büyük başarı bekliyor
Podyumda Brezilya darbesiBu mu en seksi!
GÜNCEL
Töreden Töreden son tango
Paris'te, zorla evlendirildiği dayısının oğlu tarafından düğünden...
Taradılar, çaldılar ve...
Umutlar yaşamalı
Mezhep ayrımları
Estetik facia
Zam yerine, beleş mezar
Tarihe büyük saygısızlık
SPOR
Al Al birini vur ötekine
F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş'ın bel bağladığı Zico, Gerets ve Tigana...
Neşter!
Hakan tercihi yanlış
Otobüsle dönün
Trabzon da yorulmuş!
Dereyi geçemediler
Haydi hayırlısı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.983,890 D:% 0,16
DOLAR S: 1,508 D:% -0,10
EURO S: 1,917 D:% 0,18
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu