Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 02 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Türbelerde huzur arayanlar
Hz. Eyüp Sultan Türbesi:
Anadolu'daki türbeler

Türbelerde huzur arayanlar

Ramazan ayında türbeler yine dolup taşıyor. Kimi sorunlarının çözümü, kimi de huzur bulduğu için türbelere koşuyor....



Başlarken...
Eyüp Sultan, Karacaahmet, Şahkulu, Zuhuratbaba, Hz.Yuşa, Telli Baba, Hasan Efendi, Akbaba Sultan, Gözcübaba, Gülbaba, Tuzcubaba, Haydar Baba, Hamal Dede, Tezveren Baba, Uyku Dede, Yahya Efendi, Aziz Mahmud Hüdai... İstanbul'daki yüzlerce evliya türbesinin ilk akla gelenleri.

* Birkaçının dışında çoğunluğu İstanbul'un fethinde savaşan askerler. Şimdi ise ebedi istirahatgahlarında elçi yerine konulup insanların dualarını ve isteklerini alıyorlar. Huzurlarına çıkıp yüreklerini açanlar, huzur buluyorlar.

* Yaşadıkları dönemde insanlığa faydaları olan bu kişilerin yanında, uydurma efsanelerle varlığını sürdüren türbeler de var. Türbede yatanların büyük bölümü ölümleriyle de, insanlara hizmet ediyor. Üstelik yüzyıllar boyunca.

***
BİNLERCE yıllık tarih ve kültür birikiminin sonucunda ortaya çıkan türbeler, doğa karşısında çaresiz kalan insanların umut ve huzur kapıları olmaya devam ediyor. Anadolu'nun her tarafında rastlanan türbeler, ziyaret yerleri ve eren mezarlarının büyük bir bölümünün kime ait olduğu bilinmiyor. Ancak yörenin özellikleriyle efsaneleşen ve kutsallaştırılan bu mekanlar, halk kültüründe ve psikolojisinde önemli yer tutuyor. Yüzyıllardır varlığını sürdüren türbeler, Anadolu'nun her yerinde büyük bir saygı ve sevgiyle ziyaret ediliyor.

ÇEVREDEN SAKLIYORLAR
Oğluna ya da kızına iş arayan anneler, evlenemeyen kızlar, sinir hastaları, sınavlarda başarılı olmak isteyen öğrenciler, çocuk sahibi olamayan kadınlar... Gündelik hayatta sorunlarına çözüm bulamayan insanlar, türbelere koşarak dertlerine derman arıyor. Kulaktan kulağa yayılan efsaneler ve kerametler insanları bu türbelere çekiyor. Ziyarette bulunanların bir bölümü türbede yatan ermiş kişinin ruhu için dua ederken; bir bölümü de tamamen özel istekleri doğrultusunda yalvarıyor. Kimi eş bulmak, kimi kocasının çapkınlığını önlemek, kimi de çocuk sahibi olmak için el açıp dua ediyor... Ancak bu amaçlarla yapılan ziyaretler genellikle çevredekilerden gizli tutuluyor.

BİN 263 TÜRBEMİZ VAR
Türkiye genelinde toplam bin 263 türbe bulunuyor. İstanbul 173 türbeyle ilk sırada yer alırken, onu Bursa ve Siirt illeri takip ediyor. Günlük hayatta sorunlarına çözüm bulamayanlar, Anadolu'nun değişik yerlerine yayılmış bu türbelerde yüzyıllarca sorunlarına çözüm aradılar, hala arıyorlar ve aramaya da devam edecekler. İnsanlığın en eski geleneklerinden biri, ölen insanlara saygı duymak ve onların bazı anılarını yaşatmaktır. İslam toplumunda toplumunda da bu geleneğe uyulmuş ve özellikle önemli kişilerin anılarını yaşatmak için türbeler yapılmıştır. Ancak bu amaçla yapılan türbeler, zaman içinde bulundukları bölge ve kulaktan kulağa yayılan kerametleriyle anılmaya başlandı. Hatta bazı türbelerlere belli görevler bile yüklenmiş durumda. İyi bir eş bulmayı sağladığına inanılan türbeler olduğu gibi, çocuk sahibi yaptığına ya da zengin ettiğine inanılan çeşitli türbeler de var.

'DİNİMİZDE YASAKTIR'
Kimi, işleri bozulan ya da çapkınlık yapan kocası düzelsin, kimi haşarı çocuğu yola gelsin diye türbelere giderek dilek dileyip, adak adar. Kimi de sadece inançları uğruna ziyaret ettikleri bu türbelere kendilerini çok rahatlattığı ve huzur bulduğuna inandığı için gider. Türbeleri ziyaret edenlerin büyük bir bölümü "Kabir ziyareti dinimizde sünnettir. Ölüden dilekte bulunmak dinimizde yasaktır, büyük bir günahtır. Kabirler, ölümden ibret almak için ziyaret edilir" şeklindeki uyarıları genellikle dikkate almaz, inançları doğrultusunda hareket eder. Amaca uygun ibadet edenlerin dışında bazı ziyaretçiler türbede yatan kişinin vasıtası ile Allah'a el açıp yalvarır. Türbe sayısında ilk sırada yer alan İstanbul'da halk tarafından en çok ziyaret edilen türbe, Eyüp Sultan Türbesi'dir. Eyüp Sultan'ın, Türk toplumu üzerinde her zaman büyük bir yeri ve önemi oldu.

TURİSTLER DE İLGİLİ...
Tahta çıkan Osmanlı padişahlarının kılıç kuşandıkları Eyüp Sultan'a yakın gömülmek bile kutsal bir amaç olmuştur. Eyüp Sultan Türbesi bugün de, Türkiye de en çok ziyaret edilen türbe özelliğini koruyor. Eyüp Sultan Türbesi'nin şehrin merkezinde bulunması, günün her saatinde ziyaret edilmesini sağlıyor. Kimileri çocukları, kimileri arkadaşları ya da tek başına ziyarete gelenler, türbede dualarını okuduktan sonra iç huzuruyla evlerine veya işlerine dönüyor. Eyüp Sultan Türbesi'nin İslam kesiminde ayrı bir önemi vardır. Bu yüzden sadece İstanbul'dan değil, Anadolu'nun çeşitli illerinden veya yurt dışından da bu türbeyi ziyarete gelenler oluyor. Eyüp Sultan Türbesi, tek tek veya gruplar halinde gelen ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Ziyaretçi sayısı Ramazan ayında doruk noktasına çıkan Eyüp Sultan Türbesi, İslam aleminin olduğu gibi zaman zaman yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.


Erhan Doğan

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Disko yerine türbe geziyorNeştersiz güzeller
Benimle konuşan ses Tanrı'ydı!Panayır yakışıklısı
Tabiattan şifa fışkırıyorLopez kalçası demode oldu
Hayaller erkek üzerine'Modacıların defilesini...
Çöpçatan Demet!Bahşiş değil servet
Baba-kızın yaş farkı 10Cruz artık çapkın
Yıldızın sade hayatıYakışıklı ve sadık
Acil servisİftar mönüsü
Rüya yorumlarıSevgi mesajları
GÜNCEL
Kanseri Kanseri bitiren Türk
Türk bilimadamı, embriyodan elde ettiği kök hücreleri, savaşçı...
Şimdi okulsuz olduk
Abdestsiz namaz
Ecel deldi geçti
G.Antep kan gölü
Maganda öğütleri
Transfere değil iyiliğe...
SPOR
Tarihi Tarihi değiştiren adam
Sarı-Lacivertliler, G.Saray ve Beşiktaş'ın puan kaybettiği haftada...
Çok sinirliyim
Gerets'le yürümez
Var mı Zico'yu savunan!
Tribünde kavga
Bursa'da bayram!
Tarzan avladı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Yağ. Ola. 16 C,Par. Bul. 6 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 20 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.924,860 D:% -0,92
DOLAR S: 1,515 D:% 0,73
EURO S: 1,915 D:% 0,31
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu