Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 28 Eylül 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Zengin ya da fakir herkes kullanıyor
Argoda uyuşturucu
Ecstasy'nin özellikleri
Vücutta nasıl etki yapıyor?
'Komiser Shakespeare'a mektuplar

Zengin ya da fakir herkes kullanıyor

Ecstasy Türkiye'de yoğun kullanımıyla alarm veriyor. Uzmanlar Ecstasy'i hem zenginlerin hem de, fakirlerin kullandığını, hatta dar gelirli kesimde yüzde 47 oranında bir artış olduğunu söylüyor....



Beyaz ölüm, herkesi, özellikle de çocuklarımızı tuzağına düşürüyor. Türkiye'de diğer uyuşturucuların yerine geçmeye başlayan Ecstasy, toplumun her kesiminde kullanıldığından uyuşturucular arasında 'daha tehlikeli' olarak nitelendiriliyor. Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, "Ecstasy artık diğer uçucu maddelerin yerini aldı. Şu anda zengini de, fakiri de bu maddeyi kullanıyor. Üstelik hap olduğu için yakalanması da zor bir madde bu" diyor.

Herkesin amacı farklı
Ecstasy kullanımı, yüksek sosyo-ekonomik grupta bulunan gençler arasında kullanıldığı kadar, orta ve düşük sosyoekonomik düzeydeki gençler arasında da yaygın. Gençlerin bazıları Ecstasy'i "Neşeli hissetmek, yorgun veya bitkin hissetmeden saatlerce dans edebilmek ve çekingenliklerini atmak" için kullanırken, bazıları da bu maddeyi kullanarak kilo vermeyi amaçlıyor.

Her yıl artıyor
Psikiyatrist Ögel'in hazırladığı "Küreselleşen Dünyanın Yeni Değeri Ecstasy" adlı araştırma raporunda ilginç veriler bulunuyor. Bu araştırmaya göre, son yıllarda dar gelirli ailelerin çocukları tarafından Ecstasy tüketim oranında yüzde 47 artış gözlenmiş ve bu oran her yıl artışını sürdürmüş. Türkiye'de Ecstasy'nin beklenmedik etkilere yol açtığını vurgulayan Ögel, bu konuda şunları söylüyor: "Ölüme bile yol açabiliyor. Değişik belirtiler görüyoruz. Çünkü içine bazı farklı maddeler konulabiliyor. Şiddetli bağımlılık problemi yaratıyor. Daha çok gençler arasında kullanılıyor. Kentleşmenin sonucu olarak artıyor. 4-5 yıl önce tüm dünyada Ecstasy kullanımında artış oldu. Son 1 yıldır ise Türkiye'de müthiş bir artış yaşanıyor."

Ecstasy promosyonu
Eski bir Ecstasy bağımlısı olan F.A'nın anlattıkları tüyler ürpertiyor. 3 yıl önce Ecstasy'yi bıraktığını anlatan 30 yaşındaki pazarlamacı F.A., "Ecstasy yüzünden neredeyse boşanıyordum. Hala kullanmaya devam etseydim şu an işim gücüm de olmazdı. İstanbul'da bu işin merkeziGaziosmanpaşa'daki Sarıgöl. Orada kavanozlar içinde çeşit çeşit Ecstasy satıyor. Hatta iki Ecstasy alana bir avuç esrar promosyon olarak veriliyor" diyor.

'Kafayı yiyecektim'
Mahalleden arkadaşlarının da Ecstasy kullandığını anlatan F.A, şu önemli açıklamalarda bulunuyor: "6 yıllık evliyim. Hatta eşim türbanlı. Neden kullandım, kafa güzel olsun diye. Bir de dans etmeyi çok seviyorum. İlk başta arkadaşlarımdan aldım. Sonra kendim satın almaya başladım. Hap yarım saat içinde etkisini göstermeye başlıyor. İlk başta kendinizi çok zinde ve zeki hissediyorsunuz. Saatlerce dans ediyorsunuz. Bir gün 2 tane Ex attım. Eşim annesindeydi. Yatağa yattım, gözüm ağrımaya başladı. Sonra gözlerim karardı. 'Uyurum şimdi' diye düşündüm. Elimi gözüme götürdüm. Gözüm açıktı. 'Eyvah kör oldum' dedim. Sonra uyumuşum. Tekrar uyandığımda deodorantların kapağı açılıyor, içinden kafalar çıkıyordu. Kafayı yiyecektim. Etkisi bitince çöküyorsun. Sonra 1-2 gün bir şey yiyemedim. O gün bırakmaya karar verdim"

'Arkadaşım ikram etti'
İ.Y. de, Ecstasy kurbanlarından biri. Bir eğlence sırasında erkek arkadaşının sıradan bir şey gibi ikram ettiği Ecstasy ile 15 gün önce tanıştı. Daha çok eğleneceği düşüncesiyle bir kaç kez denedi. Ama kullandığı 3 Ecstasy hapı onu kısa sürede kendisine esir etti. Henüz sahte mutluluk hapının esiri olduğunun farkında değil ama "Kullanmayınca delirecek gibi oluyorum" diyor. Erkek arkadaşının "Ecstasy kesinlikle bağımlılık yapmaz, istediğin zaman kullanır istediğin zaman rahatlıkla bırakabilirsin" sözüne aldanan 20 yaşındaki İ.Y., gençlerin sentetik uyarıcılar konusunda bilgisizliğine iyi bir örnek.

3 Ecstasy bağımlı yaptı
15 gün içinde 3 tane Ecstasy kullandığını söyleyen İ.Y., ilerlediği yolun neresinde olduğunu tam olarak kestiremiyor. "Önceleri sadece eğlenmek ve cinsel yaşamımı renklendirmek için Ecstasy alıyordum" diyen İ.Y. yaşadığı çaresizliği ise şöyle cümlelerle dile getiriyor: "Bağımlı olmayacağımı düşünüyordum. Şimdi tek hissettiğim içimdeki sıkıntı. Patlayacak gibi oluyorum. Kafamın bir tarafında sürekli o ismini bile anmak istemediğim hap var. Ara ara yine arkadaşımdan alıp kullanmaya başladım. Bu bağımlılık mı, henüz onu bilmiyorum."




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Zaman tünelinde geçmişe yolculukKısa boylu ve zengin
Hande'ye dost kazığıEzbere söylüyor!
Eşine 'mesai' yap, aldatılmaŞarkıları zencilere özelmiş
Başrolde gizem varHolmes'e ikinci bebek baskısı
Evlilik kapıya geldi dayandıGençliğin seçimi
Aşkları tam gaz sürüyorKöşe bucak kaçıyorlar
Saray yavrusu değil...'Sağlık önce gelir'
İftar mönüsüAcil servis
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Çeteciye Çeteciye 5 ruhsat
Hırsızlık çetesi lideri pişkin çıktı, "Suçluysam nasıl ruhsat aldım"...
Astımlının orucu
Dikkatsiz ölüm
Bakan Çelik affetmedi
Hemşehri çiftliği
Lavanta kelliği yendi
Rahmetmeyene rahmolunmaz'
SPOR
Gel Gel de yanma: 3-2
Cimbom ilk 14 dakikada Crouch ve Garcia'dan yediği gollerle şok...
Sanki Sami Yen
Kazanmadan dönmek yok
İmamın maç fetvası
Her şeyiyle skandal
Trabzonspor riske girecek
Kayseri'de ince hesap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağ. Ola. 20 C,Par. Bul. 12 C
ANKARA - Yağmur 14 C,Kapalı 9 C
IZMİR - Par. Bul. 22 C,Par. Bul. 17 C
ANTALYA - Açık 24 C,Açık 21 C
ADANA - Yağ. Ola. 28 C,Yağmur 19 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.818,730 D:% 1,06
DOLAR S: 1,499 D:% -1,28
EURO S: 1,901 D:% -1,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu