Sürekli olarak ağız spreyi kullanan astım hastalarının durumu nedir? Yaraya sarılan merhem ile iğne ve serum yaptırmak orucu bozar mı?.
Astım hastalarının kullanmak zorunda olduğu sprey orucu bozar mı? Akciğer hastalarının kullandıkları spreyden, bir kullanımda 1/20 ml gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarın kalıp tükürük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Halbuki abdest alırken ağza verilen sudan geri kalan miktarın mideye ulaşması halinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis ve İslam bilginlerinin icması vardır. Diğer taraftan, "Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz" kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bu şeyle oruç bozulmaz. Bu nedenle; şayet sağlığı oruç tutmalarına uygunsa, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç astımlı hastaların orucunu bozmaz.
Merhem orucu bozar mı? Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem orucu bozmaz.
İğne orucu bozar mı? İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek için yapılan gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, orucu bozmaz. Ancak keyif verici enjeksiyonlar, yeme-içme hükmüne girer ve orucu bozar.