İştah açıcı yemeklerle donatılmış iftar sofralarının cazibesine karşı koyamayanlar, tıka basa doldurdukları midelerine büyük kötülük yapıyor. İşte Ramazan'da doğru beslenmenin yolları.
Ramazan ayında oruç tutarak dini vecibelerini yerine getirmek isteyenlerin beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. İftar ve sahur sofralarının zenginliğine kendisini kaptıranların yanı sıra, kilo almaktan korktuğu için çok az yiyen ya da hiç yemeyenler de sağlıklarını riske sokuyor. Bu konuda bazı önerilerde bulunan beslenme uzmanları, beslenme alışkanlıklarındaki değişikliğe rağmen, yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini vurguluyor.
Hamur işlerine dikkat! "Ramazan ayında amaç, öğün sayısı en az 3 olacak şekilde planlanmış bir beslenme şekli uygulamak olmalıdır" diyen uzmanlar, "Buna dikkat etmeyen sağlıklı insanlar bile sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabilir" şeklinde konuşuyor. Uzmanlar bu dönemde tüketilen hamurlu tatlı, pide, börek ve yüksek kalorili besinlerin tüketimine bağlı kilo artışının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
'Su iç yat olmaz' Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan'da da sağlanabilmesi için günlük en az 3 öğünü tamamlamak gerekiyor. Bu öğünlerin en önemli olanlarından biri sahur öğünüdür. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yememenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı, yaklaşık 12 saat olan açlığı 18 saate çıkarmaktadır. Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Oruç süresince mide çok boş kaldığı ve genelde insanların bir anda çok şey yemelerinden dolayı mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında da mutlaka dengeli olmak kaydı ile öğün eklenmelidir. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Uzmanlar, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken ayrıntıları şöyle sıralıyor:
Az ve sık yemek yemeli * İftarda ve sahurda çok yemekle mideyi doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği tansiyon yükselmesi ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.
* Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir.
* Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
* Yetişkin bir insanın günde en az 1.5- 2 litre su içmesi gerektiğinden bu miktar su içilmelidir. Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiş. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir.