Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 27 Eylül 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'Artık kurtulma şansım kalmadı'
Müzik türleri etkili oluyor
Uyuşturucuların özellikleri
Yarın:

'Artık kurtulma şansım kalmadı'

Esrahan uyuşturucudan kurtulamayacağını söylerken kızı için yıllarca savaşan anne Nagihan ise 'Kızım ben de dahil herkesi öldürebilir. Kızımın ölmesini ve bu kabusun bitmesini istiyorum' diyor.



Esrar, eroin, kokain, ecstasy, captagon, bali ya da tiner... İnsan hayatını karartan bu maddelerin kullanımındaki artış, Türkiye'de olduğu kadar tüm dünyada tehlike çanlarının çalınmasına neden oluyor. Türkiye'deki gençler, bağımlılığa ilk adımı "esrar"la atıyor. İlk kullanımında afrodizyak etkisi yaratan esrarın en büyük tehlikesi, diğer bütün uyuşturucu maddelere başlamada bir basamak olması. Uyuşturucuya tutsak olanlar, "Artık kurtulma şansım kalmadı" derken, kızı uyuşturucu kullanan Nahide Koçyiğit, tüyler ürpertici bir açıklamada bulunuyor: "Artık kızımdan korkuyorum. Her an beni öldürebilir." Türkiye'deki gençler, bağımlılığa ilk adımı "esrar"la atıyor. İlk kullanımında afrodizyak etkisi yaratan esrarın en büyük tehlikesi, diğer bütün uyuşturucu maddelere başlama noktasında bir basamak olması. Türkiye'de şu an esrar kullanım oranının yüzde 8 olduğu öne sürülüyor.

Beyne hasar veriyor
Bağımlılık yapıp yapmadığı tartışılsa da beyinde ciddi hasarlar verip iktidarsızlığa yol açtığı herkes tarafından biliniyor. En belirgin etkisi, dikkati, hafızayı ve öğrenme kabiliyetini yok etmesi. Bunun dışında 5 yıl süreyle esrar kullananlarda şizofreniye benzer bulgular görülmeye başlıyor. Peki madde bağımlılığı nasıl gelişiyor? İlk kez madde alan kişi, merak duygusunu gidermek için bir kereliğine deniyor. "Ben bağımlı olmam, irademe güveniyorum" mantığıyla yola çıkan gençler, birkaç saatlik zevk için maddeyi 'zaman zaman' almaya başlıyor. Bu dönemde kişiye hiçbir zararı yok gibi görünüp, sadece zevk verdiği düşünülüyor. Kişi, çocukluğunda beri bu maddelerle ilgili söylenen kötü şeylerin aslında çok da yersiz olduğunu, bağımlı olmadan da kullanabileceğine inanıyor. Uyuşturucu madde düzenli kullanılmaya başlandıkça kişide, "Aynı etkiyi elde edememe", "Madde bulma uğraşısı" ve "Ne bulursa kullanma" gibi alışkanlıklar oluşuyor. Sadece zevk için alınan madde, kişi küçük bir sıkıntı yaşadığında onun sığınağına dönüşüyor.

Önce zevk, sonra normal
İşte bu şekilde kullanım, kişiyi gitgide bağımlılığa götürüyor. Bu aşamadan sonra maddeyi kullanmadığında ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini yaşamamak için kişi, uyuşturucu kullanmaya mecbur kalıyor. Belirli bir noktadan sonra uyuşturucu zevk için değil, "normal" hissedebilmek için alınıyor. Satıcıların madde bağımlılığını yaratmak için kendilerine göre uyguladıkları stratejiler var. Esrar, ecstasy gibi maddelerin sigara ve alkolden daha çok zarar verdiği ve bağımlılık yapmadığı, kişinin yaratıcılık gücünü artırıp cesaretlendirdiği ayrıca rahat iletişim imkanı sunduğu gibi propagandalar yaparak, daha çok bağımlıya ulaşmaya çalışıyorlar.

Yaşadıklarını kitapla anlattı
Nahide Koçyiğit, çocuğu uyuşturucu batağına düşmüş binlerce anneden sadece biri. Kızını uyuşturucudan kurtarmak için bir annenin yapabileceği her şeyi yaptı. Hepimiz onu, kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlattığı "Bir Eroinman'ın Annesi Olmak" kitabıyla tanıdık. Talihsiz anne, kızı Esrahan'ı içine düştüğü bataktan kurtarmak için sağlığını, mutluluğunu, evini, işini her şeyini kaybetti. Kalp, tansiyon, şeker hastası oldu. 14 yıldır yaşadığı kabusun bir trafik kazasıyla başladığını anlatan Koçyiğit, "Esrahan'ın çocukluğu varlık içinde geçti. Eşim emlak işiyle uğraşırdı, kazancı iyiydi. Kızım 5 yaşındayken bir trafik kazası geçirdik. Eşim ve ben kazada ağır yaralandık. Esrahan da arabadaydı ama ona bir şey olmadı. Kazadan 20 gün sonra eşim hayatını kaybetti. Ölümünden bir süre sonra maddi durumumuz her geçen gün kötüye gitti, geçim sıkıntısı çekmeye başladık" diyor.

'Kilolarını çok takıyordu'
Her şeye rağmen güçlü olmaya çalıştığını ve dört kızının geleceğini sağlamak için eşinin işini devraldığını söyleyen Nahide Koçyiğit, "Çocuklarıma yokluk yaşatmamak için elimden geleni yaptım. Kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlıyordum. Kafasını kilolarına takmıştı. 14 yaşında 130 kiloydu. Arkadaşlarının arasında huzursuz oluyordu" diye anlatmaya başlıyor. Esrahan, bir süre sonra okuldan kaçmaya, Beyoğlu'nda yeni arkadaşlar edinmeye başladı. 14 yaşında uyuşturucu haplarla tanıştı. 5 yıl hap kullanan Esrahan, "Kilolarından kurtulacaksın" vaadiyle eroine alıştırıldı. Koçyiğit, "Esrahan'ı 14 yılda 60 defa hastaneye yatırdım, tedavi ettirdim. Ama her çıktığında tekrar uyuşturucuya başladı." diye konuşuyor.

'Kızımdan korkuyorum'
Kızının kendisine ve çevresine bilinçsizce zarar verdiğini söyleyen Koçyiğit, "Evde ne var ne yok çaldı, gitti sokakta sattı. Hayatım tehlikede. Bir gün beni öldürebilir. Bir süredir görüşmüyoruz. En son beni dövdü ve boğmaya kalktı. Bir anne böyle şey der mi demeyin, ölsün ve bu kabus bitsin istiyorum. Esrahan görünüşte kızım ama her şeyiyle uyuşturucunun oldu" diyor.

'Hayatım bitti'
Öte yandan uyuşturucu batağındaki binlerce genç gibi Hasan K. da, hayatının en güzel yıllarında uyuşturucunun mahkumu oldu. Bağcılar'da oturan ve elektrikçi olarak çalışan Hasan, 24 yaşında ama kendisini çok yaşlı hissediyor. Hasan da 'Bir kere denemekle bir şey olmaz' diyerek bulaşmış bu batağa. Ancak eroin bağımlısı olduktan sonra anlamış hata yaptığını. İçine düştüğü bataktan kurtulmak için çok uğraştığını, ancak her seferinde yenik düştüğünü anlatan Hasan K., şunları söylüyor: "Gençlerin sigaraya bir şey katarak içtiklerini gördüm. Merak edip ben de denemek istedim. Derken bağımlı oldum. Üç yıl boyunca esrar kullandım. Daha sonra esrar bana yetmemeye başladı. Arkadaşların önerisiyle 'Bir seferden bir şey olmaz' deyip eroin kullandım. Sonradan anladım ki, bir seferden çok şey oluyormuş. Ellerimle kendi hayatımı bitirdim." Hasan, bu illetten kurtulmaya çalıştıkça daha çok battığını da şöyle anlatıyor: "Her kullanışta ölüme bir adım yaklaştığımı biliyordum, yine de vazgeçemiyordum. Uyuşturucu bulabilmek için hırsızlık yapmaya başladım. Ailemin beni hastaneye yatırması da sonuç vermedi.

'Cesedim bulunacak'
Hatta sırf uyuşturucudan kurtulayım diye beni kendi köyümden bir kızla evlendirdiler. Eşimin gözlerinin önünde eroin kullanıyordum. Karım gördükleri karşısında şoka girdi. Boşanmak istedi. Eşimi seviyor ve onu kaybetmek istemiyordum. Ne yaptıysam olmadı. Kurtulmak için şansım kalmadı. Bir gün cesedimi bulacaklarını biliyorum. Yaşadıklarım uyuşturucuya heveslenenlere ders olsun. Bu uğurda eşimi, ailemi ve mal varlığımı kaybettim" diyor.

Ailesi zincire vuruldu
Bir başka bağımlı H.S., daha iyi beste yapabilmek adına bulaşmış esrara. Travmalar sonucu önce müzik grubunu, sonra arkadaşlarını, en sonunda okulunu bırakmak zorunda kaldığını anlatan H.S. "Bu madde beni intiharın eşiğine getirdi. Onun etkisini azaltmak için eroine başladım." diye konuştu. Kokain ve eroin kullanmaya başladıktan sonra işyerini kapatmak zorunda kalan H.S., "Ailem beni uyuşturucudan kurtarmak için her yola başvurdu. Yoksunluk krizine girdiğimde beni zincire vurmayı denediler. Çeşitli aralıklarla hastaneye yattım. Hala eroinden kurtulamadım" diyor.


Özlem YILMAZ

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
'Ünlüler evliliği evcilik...Hayvansever çift
Hayat internetle artık..."Beni Keremcem'den daha...
Kendinizi frenleyinDünyanın modasını yöneten...
Aşkın ömrü bir ay!Barış umudu yerle bir oldu
Güzide dünya starıyla...Şimdi hatalarla yüzleşme vakti
Eğitime güzel destekAşkları gerçek oldu
Sinan'ın hiç bilinmeyen sırrı'Yarış atından farksızım'
Sesine uygun şarkıLindsay de aldatıldı...
Melez güzel yeni aşka...Sonbahar gezintisi
Formu için dans ediyorSahalardan kitapçılara
Hawaii'de yaşayacakAcil servis
İftar mönüsüSevgi mesajları
GÜNCEL
Konserden Konserden camiye
Kule külahları da yenilenecek
İstanbul Röleve ve Anıtlar...
Mahşerin 3 atlısı
Oruç kolaylıkları
'Viagra'nın suçu yok!
İtirazcı Hattat
Yeni gelin arkadaş kurbanı
Döveriz hamdolsun
SPOR
Hakan Hakan oynamasın
Galatasaray bu gece Liverpool karşısına puan amacıyla çıkıyor. Ancak...
İğrenç kumpas
Tur için bir gol yeter
Topal sürpriz
Savunmada son tercih Önder
Trabzonspor'da Doğan'dan uyarı
Sorumluluğun bilincindeyiz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağ. Ola. 20 C,Par. Bul. 12 C
ANKARA - Yağmur 14 C,Kapalı 9 C
IZMİR - Par. Bul. 22 C,Par. Bul. 17 C
ANTALYA - Açık 24 C,Açık 19 C
ADANA - Yağ. Ola. 29 C,Yağmur 19 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.432,370 D:% 0,96
DOLAR S: 1,519 D:% -0,36
EURO S: 1,929 D:% -0,70
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu