50'li yaşlarda kalp krizi ve kansere yakalanma riskinin arttığının altını çizen bilimadamları, 'Yeşil yapraklı sebzelerden, kurubaklagillerden ve başta limon olmak üzere meyvelerden asla vazgeçmeyin' diyor.
Zaman hızla akıp gitti değil mi? Bir de baktınız 50'li yaşlara gelmişsiniz! Bu dönemde, hayata pozitif bakılmasının şart olduğunu söyleyen araştırmacılar, yoga ve meditasyon yapılmasını da öneriyor. Ayrıca kitap okumanın hücreleri canlandırdığını, ezber çalışmasının da beyninizde adeta jogging etkisi yarattığını biliyor muydunuz?
Etten kaçının Birçok kişi 50'li yaşlarda yüksek tansiyonla tanışır. Tansiyon, kalp ve beyinle kardeş gibidir. Bu nedenle sigara içmek ve aşırı yemek yemek sizi zor durumda bırakabilir. Bu dönemde yağlanma arttığı için, metabolizmayı hızlandırmak için mutlaka zevk alacağınız bir spor yapın. Katı yağlardan ve kırmızı etten kaçının. Osteoporozdan korunmak için bol miktarda yeşillik ve kalsiyum içerikli vitaminler tüketin. Bu yaşlarda vitamin takviyesine ihtiyaç olduğunu söyleyen bilimadamları, bunları şöyle sıralıyor: C vitamini, E vitamini, betakaroten, selenyum, koenzim Q- 10, üzüm çekirdeği ekstresi, sarmısak, omega 3 yağ asitleri gibi maddelerdir. Bilimadamları, bu yaşlarda doğru beslenmek için şunları öneriyor:
Üzüm suyu için Somon ve ton gibi yağlı balıkları tercih edin. Antioksidan özelliklerinden faydalanmak için bol sebze ile meyve tüketin. Bu sayede kanser riskinizi azaltabilirsiniz. Her akşam 1 kadeh kırmızı şarap için. Alkol tüketmiyorsanız bir bardak kırmızı üzüm suyu için. Soya va soya fasulyesinden vazgeçmeyin. 50'li yaşlarda kemik sağlığının bozulduğunu vurgulayan bilimadamları, "Kemikleri güçlendirmek için süt, peynir ve yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin. Ayrıca her yaşta olduğu gibi bu yaşta da yeşil yapraklı sebzelerden bol yiyin" uyarısında bulunuyor. 50 yaşından sonra kalp sağlığının bozulduğuna dikkat çeken bilimadamları, kesinlikle sigaradan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Sebzelerin tüketilmesi sırasında zeytinyağı kullanılmasını öneren araştırmacılar, "Et tüketirken eti mutlaka zeytinyağı ve limon ile terbiyeleyin" diyor. Göz sağlığını korumak için de kesinlikle havuç ve kabaktan vazgeçilmemesi gerekiyor.
Bunları yiyin İşte bilimadamlarına göre; 50'li yaşlarını süren kadın ile erkeklerin sofrasından eksik etmemesi gereken besinler: Karnabahar, brokoli, kurubaklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmek, limon, portakal, çilek, yumurta.