GELİŞMEKTE olan ülkelerdeki sarsıntı bizi vurdu. Borsa yüzde 3.71 oranında düştü, dolar 1.55 YTL'ye çıktı.
***
İthal sarsıntı
Gelişmekte olan ülkelerde üst üste gelen sorunlar domino etkisi yaptı. Borsa yüzde 3.71 düştü, dolar 1.55 YTL'ye, faizler Mayıs seviyesine çıktı. Uzmanlar, ikinci dalga için uyardı: Temkinli olun.
Gelişmekte olan ülkelerin sorunları üst üste geldi, Ekvator'un borç yapılandırma kararı bardağı taşıran son damla oldu. Yurtdışı piyasalarda bu etkenler yüzünden başlayan dalgalanma bizde enflasyonun yüksek çıkacağı kaygısıyla birleşince, bir hafta önce IMF'nin "Dikkatli olun" diye uyardığı 'ikinci dalga'nın ilk sinyalleri dün geldi. Bin 400 puan değer kaybeden borsa 36 bin 390 puana geriledi. Endeks gün içerisinde 36 bin 228 puana kadar düştü. Satış baskısı kapanışa kadar sürdü. 1.48 YTL'den 1.55 YTL'ye kadar çıkan dolar 26 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar Mayıs ayında başlayan dalgalanmada 1.76 YTL'ye kadar yükselmişti. Son iki ayın zirvesine çıkan euro ise 1.95 YTL'ye tırmandı. Önceki gün yüzde 20.50 seviyesinde olan faizler de artan yabancı satışlarıyla birlikte 1.20 puan yükselerek, 21.70 ile Mayıs ayında yaşanan dalgalanma dönemindeki seviyelerine ulaştı. Bu gelişmeler üzerine "Kısa bir süre önce yaşadığımız dalgalanma yeniden mi geliyor?" korkusu başladı. Dünya borsalarında yaşanan sarsıntıların temel nedeni, ABD ekonomisiyle ilgili durgunluk sinyalleri. Tüm dünyanın bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Ancak dün yaşanan dalgalanmayı gelişmekte olan piyasaların kendilerine özgün sıkıntıları tetikledi. Bir anda Türkiye de bu türbülansın içerisine girdi. Brezilya borsasında sınırlı bir geri çekilme yaşanırken, Avrupa borsalarında büyük kayıplar oldu.
MAYIS'TAKİ GİBİ OLMAZ Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran'a göre piyasalarda yaşanan dalgalanma dış kaynaklı ve bu yüzden de ne kadar devam edebileceğiyle ilgili tahminde bulunmak zor. Ancak, Mayıs ayındaki gibi sert bir dalgalanma beklenmiyor. Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan sıkıntılar ve ABD ekonomisindeki durgunluk sinyallerinin piyasayı olumsuz etkilediğini söyleyen Savran, "Sarsıntı Mayıs'taki kadar uzun sürmez ancak temkinli olmakta yarar var" dedi.