IMF, tüketici kredilerindeki artışı 'endişe verici' buldu. Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ni ziyaret eden IMF kurmayları, 'Kredilerde frene basın, enflasyonist etkisi oluyor' dedi
***
'Kredilerde frene basın' dedi
15 Eylül tarihinde başlayacak olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde, IMF'den 'kredi uyarısı' geldi. Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunan IMF'nin 'finansal sektör değerlendirme' uzmanları, bankacılık sektöründe yaşanan kredi genişlemesini 'endişe verici' olarak değerlendirdi. Bankalar Birliği'ni ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ni ziyaret eden IMF kurmayları, "Kredilerde frene basın, enflasyonist etkisi var" dedi.
BANKACILARDAN TEPKİ Mali sektörün denetim kapasitesi, düzenleyici ve denetleyici otoritelerin eşgüdümü, risk yönetimi, raporlama konularında çalışan kıdemli IMF uzmanlarının, 'kredi uyarısı'nı yüksek sesle dile getirmesini değerlendiren bankacılar, "Türkiye gerçeklerine kağıt üstündeki verilerle bakmak, süreci bilmemek hatta piyasa ekonomisi deneyimi kısıtlı olan Romanya ile Türkiye'yi kıyaslamak sığ bir yaklaşım" dedi. Konut kredilerindeki artışın, baz etkisinden kaynaklandığı, hâlâ milli gelir içindeki düzeyinin düşük olduğu vurgulandı. Ancak IMF uzmanları, "Kredi genişlemesi kısa dönemde çok hızlı olmuş. Bu durum harcama eğilimini artırıyor. Harcamalar talebi körüklüyor, enflasyonist etkisi nedeni ile fiyat istikrarına ulaşma çabalarını sekteye uğratıyor" görüşünde ısrar etti. Bankacılar ise "Krediye bağlanan harcamalar kayıt altında. Büyüme eğilimini ölçmek, gerektiğinde hızı yavaşlatmak her zaman mümkün. Bu alan yerine cari açığı artıran diğer büyüme faktörlerine bakmak çok daha doğru olur" görüşünde birleşti.
BDDK'NIN GİZLİ ÖNLEMLERİ Öte yandan bankacılık sektöründe risk yönetimi ve denetimiyle ilgili yeni standartlar belirleyen BDDK yönetimi, Mayıs-Haziran aylarındaki piyasa çalkantısının ardından ilave önlemler almayı planlıyor. BDDK'nın tek tek banka sahip ve yöneticileri ile yaptığı görüşmelerde ön plana çıkan konu, 'sermaye yeterliliği ile risk bağlantısı' oldu. BDDK'nın, genel düzenlemelerin yanı sıra banka bazında özel önlemler almaya hazırlandığı bildiriliyor. BDDK, özellikle yabancı ortaklı bankaların düşük sermaye ile çalıştığı görüşünü taşıyor. Kur ve faiz artışının banka bilançolarında yarattığı tahribata rağmen sektörde sermaye yeterliliği oranını tutturamayan banka olmadığı da özellikle ifade ediliyor.