Portakal ağaçlarının maviyle buluştuğu ve sessizliğin hakim olduğu Çıralı, ilk andan itibaren sizi içine çekiyor. Akdeniz'in muhteşem tatil yerlerinden biri olan Çıralı, sessizliği kadar henüz keşfedilmemiş doğası ile de ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.
ÇIRALI, Olimpos Beydağları Milli Parkı, Olympos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde, Antalya Kemer'den sonra yarım saat mesafede şirin, kendi halinde bir köy. Portakal bahçelerini ayıran, bir araba genişliğindeki yoldan Çıralı'ya doğru girerken nar, limon ve portakal ağaçları ve çiçekler arasında kaybolan pansiyonlar görülür. Daracık yol sizi aldatmasın, zira 5 dakika sonra küçücük görünen ama aslında geniş bir alana yayılmış kocaman bir tatil beldesiyle karşılaşacaksınız.
ZORLA SATIŞ YOK! Oldukça uzun ve eşşiz bir görünüme sahip Çıralı Plajı'nda, diğer tatil yörelerinden farklı olarak insan kalabalığı göze çarpmıyor. Müzik sesi ve çok katlı 5 yıldızlı otellerin olmadığı, garsonların ve satıcıların zorla sizi bir şeyler almaya zorlamadığı, gelişip bozulmamış, medeni bir tatil beldesi Çıralı. Çıralı kumsalının uzunluğu 3 km, genişliği ise 100-200 metre. İnce taneli yüksek kaliteli kum yapısına sahip. Bir kumsal delisi olarak, ilk gördüğüm kum manzarasından ötürü buraya kanım kaynadı.
CARETTALAR'IN MEKANI Çıralı Plajı aynı zamanda Caretta Carettalar'ın yumurta bıraktıkları plajlarımızdan. Bu nedenle geceleri kaplumbağaları rahatsız etmemek için plaja girmek yasak. Gece yıldızlar da çok yakın ve harika. Kafanızı gökyüzünden alamıyorsunuz. Gece hayatının yok denilebileceği bu mekanda isterseniz de gece fenerlerini kapıp Olympos'un gece eğlencesine dahil de olabilirsiniz. Antik kent Olympos, Çıralı'ya sahilden yürüyerek 5 dakika uzaklıkta. Çıralı'dan Olympos'a doğru yürümeye başlarsınız değişen insan profili de şaşırtır sizi. Giderek yaş ortalaması düşer ve bir anda huzurdan sessizlikten, gürültüye çoşkuya doğru akarsınız.
TAŞLARIN YANDIĞI YER Çıralı girişindeki köprüden sonra portakal bahçeleri arasından geçen yoldan yaklaşık 3.5 km sonra Tahtalı Dağı'ndaki yerli halkın "Yanartaş" dedikleri Khimaira ören yerine ulaşırsınız. Çıralı Plajı'nın yamaçlarından yaklaşık 300 m yükseklikteki Yanartaş'a ören yeri girişinden patika yolla çıkış, yaklaşık yarım saat sürüyor. Hafif eğimli bu patika yolda yorulanlar için dinlenme yerleri de bulunuyor. Khimaira'da, antik çağlardan bu yana hiç sönmeden yanan ateş, bir doğal gaz kaynağının çatlaklardan yeryüzüne çıkmasıyla oluşuyor. Eskiden daha güçlü olan ateş, deprem çatlaklarıyla beraber küçük ama çok sayıda aleve dönüşmüş. Gündüz saatlerinde belli belirsiz olan alevleri akşam saatlerinde izlemek daha etkileyici oluyor. Mitolojiye göre Likyalı Kahraman Bellerophon kanatlı atı Pegasos'un sırtında, ağzından ateş püskürten canavar Khimaira ile savaşmış ve onu burada öldürmüş. Khimaira önü arslan arkası yılan, ortası keçi olan ve ağzından alevler saçan garip bir yaratıkmış. Khimaira, bugün Çıralı ve Yanartaş denilen Olympos'tan görülen dağda yaşarmış. Yöresel inanışa göre canavarın ağzından çıkan ateş bugün hala yanmaktadır. Bugün doğal gazların kayalar arasından çıkıp yanması işte bu efsane ile birleştirilir.