Bakan açıkladı: Kayıt parası yasak. Takvim araştırdı: Yasağı takan yok İşte son durum: İzmir'de bir lise kayıt haracını 6 taksitte tahsil ediyor....
Bu bağışı istersen verme Mimar Sinan Anadolu Meslek Lisesi, kayıt parası işinde rekorları altüst etti. Yöneticiler okulun kapısına "Velilerin dikkatine" diyerek bir ihtiyaç listesi astı, "Giderimiz çok. Öğrenci başına 300 YTL lazım" dedi.
Haracın makbuzu da var Asgari ücret kadar bağış isteyen yöneticiler, insaflı davrandı! Bütçeleri zorlamayacak bir düzenleme yapıp, bağışa "peşin fiyatına" 6 taksit imkanı getirdi. İlk taksit kayıtta, kalan eğitim döneminde.
***
Taksit taksit bağış
Okullardaki zorla bağış, şimdi de taksite bağlandı. İzmir'de bir lisenin kayıt parasını '6 eşit taksite' bölmesi, velileri şaşkına çevirdi.
Bakan 'yasak' dedi ama... Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Kayıt parası alınması yasak" talimatına rağmen, kimi okul yönetimi bağış adı altında velilerden para alırken, kimileri de ilginç yollara başvuruyor. Tıpkı İzmir'de olduğu gibi. Işıkkent'teki Bornova Mimir Sinan Anadolu Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak, kayıt parasını bir defada ödeyemeyen veliler için 'dudak uçuklatan' plan geliştirdi.
KAPIYA LİSTE DE ASTILAR YÖNETİM, kayıt parasını 300 YTL olarak belirledi. Bu parayı da 50 YTL'lik 6 eşit takside bağladı. Müdürlük, paranın nerelere harcanacağını bildiren bir listeyi de cama astı. Listeye göre, güvenlik ve temizlik hizmetleri, kırtasiye, bilgisayar malzemeleri, onarım, okul, telefon, internet giderleri, mezuniyet töreni giderleri ile eğitim, kültürel ve sportif faaliyet giderleri yıllık 105 bin YTL tutuyor.
ÖĞRENCİ BAŞINA 300 YTL LİSTENİN altında, bu giderlerin karşılanabilmesi için öğrenci başına 300 YTL düştüğü belirtiliyor. Uygulama, birçok veliyi çileden çıkarttı. Okul yönetiminin kendilerini "taksit taksit haraca" bağladığını belirten veliler, "Bize 'Parayı vermezseniz kayıt yapmayız' diyorlar. Utanmadan kapıya liste de asmışlar" diye tepki gösterdi.