Şirketimiz genel kurulu kâr dağıtımını mayıs ve ekim aylarında iki eşit taksitte ödeme kararı aldı. Mayıs dönemine isabet eden kısım ortaklara ödendi ve bu döneme isabet eden vergi aynı dönem muhtasar beyannamesiyle ödendi. Ekim taksitinde ortaklara ödenecek tutar ve vergi borç hesaplarında bekliyor.
* Yaptığımızişlemdoğrumu?Stopajoranınınyüzde15'eçıkmasıbizinasıletkiler? Değerli okurum, Gelir Vergisi Kanunu 94'üncü maddesinde; maddede sayılan ödemelerden avans olarak ödenenler dahil olmak üzere, nakden veya hesaben ödeme yapıldığı sırada vergi kesilmesi gerektiğini düzenler. Bu şekilde kesilen vergiler ertesi ayda veya duruma göre üç ayda bir beyan edilir ve ödenir. Hesaben ödeme istihkak sahiplerini, (sizin örneğinizde ortakları) alacaklı gösteren her türlü kayıttır. Dolayısıyla kar payı ortaklara ödenmese bile hesaplarına alacak yazıldığı tarihte vergi kesilmesi gerekir. Kesilen vergi de o aya ait muhtasar beyanname ile beyan edilip ödenmelidir. Siz tevkifatı hesaplamış fakat eksik beyan edip, eksik ödemişsiniz. Eksik beyan ettiğiniz kısmı pişmanlıkla beyan edip, cezasız olarak, faizi ile birlikte ödemelisiniz. Kar dağıtımını hesaben yaptığınız tarihte yürürlükte olan stopaj oranı geçerlidir. Yüzde 15 oranı 23.7.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Sizin kar dağıtımınız Mayısta yapıldığı için yüzde 10 oranı geçerli.
TaşınmazsatışındaKDVistisnası * Üçyıldırşirketimizinaktifindeduranarsayısatıyoruz.SatışbedeliKDV'yetabimi? KDV Kanununda, kurumlar için bu konuda istisna getirilmiştir. İstisna kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri için geçerlidir. İki yılın hesaplanmasında takvim yılı değil, 365 gün esas alınır. Eğer bir taşınmaz şirketin aktifinde en az iki tam yıl durdu ise bu tarihten sonra satılması durumunda KDV hesaplanmaz. Daha kısa süre duranların satışı KDV'ye tabidir. Bunun yanında istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapanların, bu amaçla ellerinde bulundurdukları malların satışı istisna değildir. Siz sorunuzda şirketinizin ne iş yaptığını belirtmemişsiniz. Eğer taşınmaz ticareti yapmıyorsanız, taşınmaz aktifte üç yıl kaldığı için satışı KDV'den istisna. Taşınmaz ticareti yapıyorsanız istisnadan yararlanamazsınız. Gelir vergisi mükellefleri de istisnadan yararlanamaz. KDV'den istisna olarak satılan kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve satıldığı döneme kadar indirilemeyen KDV varsa satış döneminde indirilmez ve gider yazılır. Daha önce indirilenler için düzeltme yapılmaz, yanınıza kar kalır.