Amaç gençlerimizde okuma alışkanlığını geliştirmekti. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100temeleser projesini alkışladık; alkışlamaya da devam ediyoruz.
***
İnsanların kafasını kurcalayan bir soru var: "TürkBilmecelerindenSeçmeler" kitabındaki terbiye dışı kelimelere rağmen, bu eser nasıl "MilliEğitimBakanlığıtarafındanönerilmiştir" ibaresini taşıyabiliyor? İşte bu noktada yanılıyoruz. Düzeltelim: Söz konusu kitap, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminden geçip, ilköğretim çağındaki çocuklar için uygun bulunmadı. Bakanlık sadece "Deyimler","Atasözleri","M","TürkBilmecelerindenSeçmeler" gibi "temabaşlıkları" için öneri yaptı. Bu tema doğrultusunda kitap yayınlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı denetimi bulunmamasına rağmen, "Bakanlıktanönerildi" ibaresini kullanıyor. Yoksa Milli Eğitim Bakanlığı'nın bürokratları, içinde, "Gelbizimevekoyayımk.çına (Yastık), Doniçindedikdurur (Mum), Karanlıkyerdekadıoturur,t.şaklarınısuyabatırır (Turşu)" gibi seviyesiz bulmacaların yer aldığı bir kitabı, çocuklara tavsiye eder mi? Basının, okullara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edildiği söylenen kitapların muhtevasını ele alıp, hataları teşhir etmesi çok doğru. Ama Vatan gazetesinin üslubuna ne demeli: İlk gün: "Oha...Çüşş" İkinci gün: "Bunaçüşşbileaz" Hem söz konusu kitapların içeriği rezalet hem Vatan'ın manşetleri.
***
Vatan gazetesi, "TürkMânilerindenSeçmeler" kitabını da ele almış. Bu kitapta, "Sukoydumtaşına/Masanınortasına/Memelerinbenziyor/Ferikyumurtasına" gibi saçma sapan deyişlerin yanı sıra, siyasi içerikli mesajlara da rastlıyoruz: "Ecevit'inkafası/CumSezer'insopası/Aptaloldukhepimiz/Kafalarıkopası." Gazete, "NasılMilliEğitimBakanlığıbunuönerebilir?" diye soruyor. Oysa Bakanlık, sadece ilköğretim çocuklarına, Türk mânilerinin okutulmasını öneriyor. Zaten tavsiye usulü, haksızrekabet yüzünden uzun yıllardan beri kaldırılmış. Benim hayret ettiğim husus, Babıâli'nin içine düştüğü hüzünlü durum. İşin esasını incelemeye gerek görmeden, basıyoruz yaygarayı... Üstelik, küfürün en alını ederek: "Oha...Çüşş"