Dünya Bankası, hükümete belediye şirketlerinin harcamalarını sordu, cevap alamadı. Bunun üzerine bu harcamaların denetlenip açıklanmasını talep etti.
Bankayı harekete geçiren en önemli veri şu: 2004'te 10 katrilyon lira olan mahalli idareler payı, 2005'te 14 katrilyona çıktı. Banka bu harcamayı sordu. 4 katrilyon nerede? Ama hükümetten sağlıklı bir cevap gelmedi. Banka bunun üzerine belediye şirketlerinin acilen envanterinin çıkartılmasını istedi. İstanbul şirket zengini * İGDAŞ * Ulaşım A.Ş. * İDO A.Ş. * Bimtaş * İstaç * Ağaç A.Ş. * Belbim A.Ş. * Hamidiye Su * Kültür A.A. * Beltur * Spor A.Ş. * Halk Ekmek * Sağlık A.Ş. * İstanbul Enerji * İsbak A.Ş. * İmar A.Ş. * DTM * Şişli Kültür * İspark * Konut A.Ş.
***
BİT'lere 'Dünya' sorgusu
Dünya Bankası, Belediye İktisadi Teşekkülleri'nin (BİT) denetlenmesini istedi. Belediyelerin ve İl Özel İdareleri'nin ne kadar iştirakleri olduğu, kamu kaynağının nerelere kullanıldığı sorgulanacak.
Har vurup, harman savuran belediyeler yandı. Dünya Bankası yeni dönemde belediye şirketlerinin mercek altına alınmasına karar verdi. Dünya Bankası'nın 2005 sonu verilerini incelerken bulduğu bir ayrıntı, Belediye İktisadi Teşekkülleri'ne (BİT) sıkı denetim getirecek. Kamuda yeniden yapılandırma yasalarının tek tek çıktığını, her alanda şeffaflığın mevzuat düzeyinde sağlandığını belirten yetkililer, "Belediye şirketlerinin denetiminin sağlanmasıyla kamuda bilinmezlik döneminin sona ereceğini" belirtiyor.
14 KATRİLYONLUK KAYNAK Sorun; belediyelere bağlı idareler, şirketler, iştirakler. Yani İSKİ, ASKİ, KİPTAŞ gibi şirketlerin varlığı ve denetlenmesine ilişkin belirsizlikler. Dünya Bankası'nı harekete geçiren en önemli veri, 2004 yılında 10 katrilyon lira olan mahalli idarelere ayrılan payın 2005'te 14 katrilyona çıkması. Bu veriler üzerine harekete geçen Dünya Bankası, hükümetten BİT'lerin incelenmesini talep ederken, yasal düzenlemelerin hız kazanması bekleniyor.